Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Miten nuoret voivat pääkaupunkiseudulla? - Kuntien sosiaali- ja terveyslautakunnat tapasivat nuorisovaltuutettuja

Jaa

Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan poliittisten päättäjien ja nuorisovaltuutettujen tekemää yhteistä hyvinvointityötä on tiivistetty kuluvalla valtuustokaudella. Nuorten hyvinvointi pääkaupunkiseudulla -etätapaamisessa 25.3 nuorisovaltuutettujen puheenvuoroissa korostui koronan vaikutus nuorten mielenterveyteen sekä yleisestikin sosiaali- ja terveyspalvelujen pidentyneisiin jonoihin sekä avun saamisen vaikeutumiseen.

Helsingin nuorisoneuvoston Katja Legeza ja August Kiattracoolchai toivat esille nuorisoneuvoston teettämässä kyselyssä ilmenneitä oppilas- ja opiskelijaterveydenhuollon ongelmia, kuten kouluterveydenhoitajien ja psykologien puutteellisen läsnäolon sekä vaitiolovelvollisuuteen liittyvät epäselvyydetNuorisoneuvosto teki ehdotuksen vaitiolovelvollisuuden rajojen tarkentamisesta sekä koulujen vuosittaisen terveystarkastuksen laajentamisesta myös mielenterveyteen. 

Kauniaisten nuorisovaltuuston edustajat Tove Klockars ja Jenna Meri toivat nuorten mielenterveys asiat myös esille. Epävarmuuden ja ahdistuksen lisäksi korona on vaikuttaa negatiivisesti muun muassa nuorten haluun opiskella sekä heidän uskoon omista vaikuttamismahdollisuuksistaan 
 
Vantaan nuorisovaltuutetut Sofia Saarlo ja Aapo Pälviä kertoivat koronan vuoksi ruuhkautuneista päihde- ja mielenterveyspalveluista, jolloin sekä tilannearvioon, että itse hoidon piiriin pääseminen on haastavaa. Nuoret toivoivat mm. tiiviimpää yhteistyötä nuorisotyöntekijöiden ja sosiaali- ja terveyden huollon palvelujen välillä sekä luottamuksellista keskusteluapua nuorille. 

Espoon nuorisovaltuuston edustaja Oscar Smith Salvador alusti keskustelua maksuttomasta ehkäisystä. Ehkäisymenetelmien valikoima ei aina edistä nuorten tasa-arvoista asemaa ja nuorten tietoisuus maksuttomasta ehkäisystä on vielä heikko. Kaikkien kuntien nuorisovaltuutetut yhtyivät toiveeseen, että maksuttomaan ehkäisyyn liittyvät käytännöt pääkaupunkiseudulla yhtenäistettäisiin, jolloin myös nuorille suunnattua viestintää voitaisiin tehostaa. Samalla toivottiin kouluihin seksuaalikasvatusta määrällisesti enemmän ja hajautetummin sekä laajemmasta näkökulmasta kuin nykyinen heteronormatiivinen opetus. 

 
Pääkaupunkiseudun nuoret ovat kaikkien kaupunkien yhteisiä nuoria 

Sote-lautakuntien edustajat ja nuoret kävivät vilkasta keskustelua mm. mahdollisuudesta kouluterveydenhuollon tehokkaampaan kohdentamiseen sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen sekä hyvinvointi- ja mielenterveystaitojen tuomisesta koulujen tuntijakoon ennaltaehkäisevänä menetelmänä.
 
Haluamme, että nuoret ovat mukana, kun heistä puhutaan. Pääkaupunkiseudulla asuvat nuoret ovat meidän kaikkien kaupunkien yhteisiä nuoria, sillä he liikkuvat, opiskelevat, harrastavat ja työskentelevät suvereenisti yli kaupunkirajojen.” totesivat pääkaupunkiseudun sote-lautakuntien puheenjohtajat Saara Hyrkkö (Espoo)Heikki Kurkela (Kauniainen), Pirkko Letto (Vantaa) ja Sanna Vesikansa (Helsinki). "Koronan vaikutukset lasten ja nuorten hyvinvointiin pääkaupunkiseudulla ovat vakavia. Pandemiasta toipumiseen ja koronan jättämien jälkien korjaamiseen tarvitaan yhteisiä toimenpiteitä kaikissa kaupungeissa."




Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sanna Vesikansa, Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja,
p. 040 7459586,
sanna.vesikansa@hel.fi

Saara Hyrkkö, Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja,
p. 040 719 7604,
saara.hyrkko@vihreat.fi

Heikki Kurkela, Kauniaisten sosiaali- ja terveysvaliokunta, puheenjohtaja,
p. 040 584 8090,
heikki.kurkela@kauniainen.fi

Pirkko Letto, Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja,
p. 050 370 6756,
pirkko.letto@vantaa.f

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala



https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Dunkla rum, saknad efter vänner och ljusglimtar – coronatiden sedd med unga fotografers ögon på utställningen Fr – for real31.3.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Hur ser undantagstiden ut när fotograferna är ungdomar? Hurdana stunder bevaras i kamerans eller telefonens minne? Kulturcentret Stoa samlade en grupp 13–17-åringar för att fotografera glimtar ur vardagen. Man bjöd även in fotokonstnären Nora Sayyad, som organiserade ungdomarnas fotografier till en onlineutställning. Den virtuella fotoutställningen öppnas på Stoas webbplats 31.3.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme