Miten pelko vaikuttaa päätöksiimme?

Anna Tommola: Pelon voima – miten ikiaikainen tunne ohjaa meitä
Ilmestyy 21.3.2023
Viime vuodet ovat olleet pelon leimaamia: koronapandemia, Ukrainan sota, jatkuvasti kytevä ilmastokriisi. Mutta miten pelko vaikuttaa meihin niin yksilöinä kuin yhteisönäkin? Pelko on sekä biologinen, psykologinen että yhteiskunnallinen ilmiö, ja eloisasti kirjoitettu tietokirja Pelon voima lähestyykin aihetta kaikista näistä näkökulmista.
Hermostollisena reaktiona pelko on varhainen selviytymismekanismi, joka on koodattu aivoihimme ja jota ilman emme pärjäisi. Se ei kuitenkaan aina toimi nykymaailmassa tarkoituksenmukaisesti: sisäinen hälytysjärjestelmämme saattaa käynnistyä turhan herkästi, tai sitten olemme oppineet tukahduttamaan sen viestit. Tunnemme tarinoita ihmisistä, jotka ovat toimineet pelottavissa tilanteissa täysin pelottomasti – mitä silloin tapahtuu?
Ajattelussamme on vinoumia, jotka vaikuttavat myös pelkoihin. Moni pelkää lento-onnettomuuksia tai terrori-iskuja, vaikka paljon todennäköisempää on joutua auto-onnettomuuteen tai kaatua kotona. Toisaalta kukaan meistä ei pysty tekemään päätöksiä pelkän järjen pohjalta, vaikka saatamme niin kuvitellakin. Sekä järki että tunne ovat aina mukana päätöksenteossa, joten tiedostamaton pelko, esimerkiksi muutoksen tai vieraan pelko, voi vaikuttaa meihin salakavalasti niin yksilöinä kuin yhteiskunnankin tasolla. Olisiko Suomi kääntynyt niin nopeasti Natoon hakemisen kannalle ilman Venäjän hyökkäyssodan herättämiä pelkoja?
Myös esimerkiksi salaliittoteoriat ja vihapuhe kumpuavat pelosta ja myös hyödyntävät sitä. Kun ihmisten perusturvallisuus järkkyy, monimutkaisiin ongelmiin aletaan kaivata yksinkertaisia ratkaisuja. Koska salaliittouskomukset saavat voimansa tunteesta, niitä on vaikea torjua järkipuheella.
Lukuisista tutkimuksista ja ihmisten kokemuksista ammentava teos valaisee pelon ulottuvuuksia ja kannustaa pohtimaan, miten monin tavoin se meihin vaikuttaa. Pelosta ei ole tarpeen pyrkiä eroon, mutta sen toimintamekanismit on hyvä tuntea.
YTM Anna Tommola (s. 1975) on helsinkiläinen vapaa toimittaja ja kirjailija, joka yrittää mieluummin ymmärtää pelkoa kuin vältellä sitä. Hän on aiemmin kirjoittanut tietokirjan Rauhoita ja rohkaise – apua lapsen stressitilanteisiin (yhdessä Sanna Häkkilän kanssa) sekä tietokirjan Yöllinen elämämme, joka käsitteli unennäön merkitystä.
Arvostelukappaleet, lisätiedot, haastattelupyynnöt: hanna-leena.soisalo@otava.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna-Leena SoisaloviestintäpäällikköAtena | Otava
Otava | Like | Nemo | Moreeni | Karisto | Atena | F-Kustannus
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Atena on osa Otava-konsernia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Atena
Atenan kesän ja syksyn kirjat avaavat ovia suljettuihin maailmoihin30.3.2023 07:40:42 EEST | Tiedote
Atenan loppuvuoden kirjaohjelma on julkaistu. Pääset tutustumaan koko valikoimaan alla olevasta linkistä.
Kuinka rikkoa tyttöyden muotti21.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Kriitikoiden ylistämä kirja raivaa tilaa naisen vapaudelle, omille valinnoille ja rajojen puolustamiselle
Vaikuttava, mustan huumorin sävyttämä muistelma suljetusta Albaniasta20.3.2023 09:45:43 EET | Tiedote
”Kyynisyyttä ja poliittista apatiaa vastaan taistelemisesta tulee jotakin, mitä joku voisi kutsua moraaliseksi velvollisuudeksi. Minulle se on enemmänkin velka, joka minun on maksettava menneisyyden ihmisille. Kirjoitin tarinan, koska halusin selittää, hieroa sovintoa ja jatkaa taistelua.” Lea Ypi
Tiivistunnelmainen psykologinen trilleri sukeltaa raadolliseen rockmaailmaan15.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Erika Vik pyörittää lukijan nopeatempoisessa jännitystarinassaan synkkäsävyisiin vesiin, jossa kasvoton vainoaja ei jätä rockmuusikkoa rauhaan.
Omakohtainen tietokirja naisten autismista, joka jää usein huomaamatta14.3.2023 10:46:32 EET | Tiedote
Clara Törnvall: Naisia autismin kirjolla Ilmestyy 11.4.2023 Kun toimittaja Clara Törnvall sai 42-vuotiaana autismidiagnoosin, moni asia hänen elämässään kirkastui: sosiaalisten suhteiden vaikeus, täydellinen uppoutuminen ajatuksiin, näläntunteen puuttuminen. Vuosien epätietoisuuden jälkeen palaset loksahtivat paikoilleen. Samalla hänelle avautui autististen naisten maailma, jonka tutkimus pitkään sivuutti täysin. Omakohtainen ja pohdiskeleva tietokirja Naisia autismin kirjolla vie neuropsykiatrisiin vastaanottohuoneisiin, kulttuurihistorian syvyyksiin ja keskusteluihin, joissa tavalliset naiset puhuvat autismista. Niin sanottu hyvätasoinen tai lievä autismi käsitettiin kauan poikien diagnoosiksi ja väitettiin jopa, ettei autistisia tyttöjä ole olemassakaan. Tutkijat korostivat poikamaisia erityismielenkiinnonkohteita, eivätkä tunnistaneet tyttöjen tai naisten vastaavia. Edelleen autismi yhdistetään usein miehiin, ja esimerkiksi elokuvissa tai tv-sarjoissa naispuolinen autisti esitetään
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme