Keski-Suomen ELY-keskus

Miten saada työmarkkinoilla kaikkien taidot käyttöön ja siirtyä diagnoosista rohtoihin?

Jaa
Paikkoja auki, etsitään tekijät! -kiertue 1.2.2023 Jyväskylässä läpivalaisee työvoimakapeikkojen syyt ja kertoo, onko kyse työvoimapulasta vai kohtaanto-ongelmasta sekä kääntää katseen ratkaisuihin.

Miten ratkaisemme Keski-Suomen osaajapulan? Miksi joillakin aloilla on ylitarjontaa ja toisilla aloilla jatkuva työvoimapula? Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa 1.2.2023 Jyväskylässä (Jamk, Dynamo-sali, Piippukatu 2) Työllisyys ja elinkeinoministeriön johto ja asiantuntijat kertovat Keski-Suomen ajankohtaisista tuloksista. Tilaisuudessa kuullaan myös maakunnan edustajien näkemyksiä työvoiman saatavuuden parantamisesta.

Työvoimatiekartta -hanke

Työ- ja elinkeinoministeriön Työvoimatiekartta-hankkeessa on selvitetty työvoimapulan ja kohtaanto-ongelmien syitä ja etsitty toimia, joilla työvoiman saatavuutta voitaisiin parantaa koko Suomessa. Tavoitteena on turvata työvoiman saatavuus ja kestävä talouskasvu kaikilla toimialoilla.

Tiekarttatyön tuotoksena on nyt käytettävissä ajantasainen, päivittyvä data-aineisto myös Keski-Suomen työvoiman tilanteesta, esimerkiksi aloista, joilla on työvoimapulaa tai työvoiman ylitarjontaa eli kohtaantohaasteesta. Tietomalli tuo selvyyttä siihen, onko kyse puhtaasta työvoimapulasta, osaamisvajeista vai kohtaanto-ongelmista sekä siitä, miten paljon työ- ja koulutusperäistä maahanmuuttoa Suomi tarvitsee.

Hankkeessa kehitetty tietopohja on julkaistu ja se on avoimen datan -periaatteella vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. Maakunnalliseen data-aineistoon löytyy linkki työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla. Sieltä löytyy myös Työvoiman saatavuus, työvoimapula ja kohtaanto-ongelmat 2022 raportti (julkaistu 16.1.2023), johon on koottu työvoimakapeikkoihin liittyvät ala- ja aluekohtaiset tulokset ja tiekarttatyössä mukana olleiden toimialaryhmän esittämät ratkaisuehdotukset.

Maakuntakohtaiset tiedot löytyvät Työvoimatiekartta-hankkeen loppuraportista (liitteistä loppupuolelta).

TEM:in valtakunnallisella kiertueella haetaan alueellisia ratkaisuja

ELY-kiertueella keskustellaan Työvoimatiekartta-hankkeen tuloksista eri puolilla Suomea ja haetaan alueellisia ratkaisuja, mitä kaikkea voisi vielä olla tehtävissä, jotta työnhakijoille löytyisi työtä ja kaikkiin työpaikkoihin löytyisi tekijöitä.

─ Mitä paremmin ymmärrämme työvoimakapeikkojen syitä, sitä paremmin osaamme löytää pulmiin myös ratkaisuja, työministeri Tuula Haatainen sanoo. Omia ratkaisuehdotuksia esittelevät myös maakunnan yritysten, työntekijäliittojen, koulutuslaitosten, kuntien ja järjestöjen edustajat.

Keski-Suomen Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuus järjestetään 1.2.2023 kello 12.30–15.30 Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Dynamo-auditorio, Piippukatu 2, Jyväskylä 

Liitteenä on tilaisuuden ohjelma.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Keski-Suomen ELY-keskus
Johtaja Pirkko Melville, p. 0295 024 612
Johtava asiantuntija Päivi Hamarus, p. 0295 024 657
etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Työ- ja elinkeinoministeriö
Alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen, p. 0295 047 474
Erityisasiantuntija Liisa Larja, p. 0295 047 036
etunimi.sukunimi(at)gov.fi

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen ELY-keskus edellyttää Finnforel Oy:n hankkeelta YVA-menettelyä15.3.2023 10:34:32 EET | Tiedote

Finnforel Oy suunnittelee kirjolohen kiertovesilaitoksen perustamista Jämsän Kaipolaan entiselle paperitehtaan alueelle. Suunnitellussa laitoksessa tultaisiin tuottamaan kirjolohta kiertovesitekniikalla (RAS), pitämään yllä emokalastoa ja jalostamaan kalat lopputuotteeksi omalla kalankäsittelylaitoksella. Laitoksen tavoitteena on tuottaa kirjolohta 5 000 000 kg/v lisäkasvuna laskettuna. Finnforel Oy on kirjolohen kiertovesikasvatuksen kehittämiseen keskittyvä yritys.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme