Jyväskylän yliopisto

Miten suomalaiset oppivat pyöräilemään? Vastaa kyselyyn!

Jaa

Suomalaisten pyöräilemään oppimisesta nyt ja aiemmilla vuosikymmenillä kerätään tietoa kyselyllä. Tiedonkeruu on osa kansainvälistä tutkimusta, jota Suomessa toteuttaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta.

Tutkijat ovat kiinnostuneita pyöräilemään oppimisen eroista sukupolvien välillä.
Tutkijat ovat kiinnostuneita pyöräilemään oppimisen eroista sukupolvien välillä.

Kysely on avoin kaikille 18 vuotta täyttäneille asuinpaikkaan ja polkupyörän käyttöön katsomatta, ja on vastattavissa internetissä suomeksi 1.3.2020 asti. Kyselyyn pääsee osoitteesta: www.jyu.fi/sport/fi/tutkimus/hankkeet/pyorailemaan-oppiminen

- Meitä kiinnostaa, missä iässä, millaisilla välineillä, millaisissa paikoissa ja keiden opettamana pyöräilyn taito on opittu. Tutkimme erityisesti sukupolvien välisiä eroja. Vanhemmille onkin kyselyssä myös lapsia koskevat kysymykset, kertoo tutkimuksesta vastaava apulaisprofessori Rita Cordovil Lissabonin yliopistosta.

Suomalaisille polkupyörällä ajaminen on taito, joka opitaan yleensä jo pienenä. Vuosikymmenten vaihtuessa opettelun olosuhteet ovat muuttuneet.

- Jos ennen vanhaan opeteltiin polkemaan isän pyörän vaakaputken alta, niin nykyinen potkupyöräilijöiden sukupolvi on välineiden suhteen aivan eri asemassa. Toisaalta arkiympäristöjen kaupungistuminen ja autoistuminen on vaikuttanut harjoittelun paikkoihin. Kiinnostavaa on myös nähdä, millainen on ollut vanhempien, sisarusten, pihakavereiden ja muiden henkilöiden rooli, sanoo liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkijatohtori Elina Hasanen.

Tutkimus toteutetaan 10 maassa Euroopassa ja muualla maailmassa, joten vastausten pohjalta voidaan tehdä kansainvälistä vertailua. Lasten pyöräilyn edistäminen on osallistujamaille yhteinen tavoite.

- Pyöräily on arkiliikuntaa, jonka lisääminen on ajankohtainen haaste etenkin ilmastonmuutoksen ja väestön vähäisen liikunnan vuoksi. Tutkimuksen tuottama tieto lasten pyöräilyn alkutaipaleesta on tärkeää pyöräilykasvatuksen ja pyöräilyn olosuhteiden kehittämiseksi, Hasanen toteaa.

Cordovil kutsuu kaikkia vastaamaan kyselyyn.

- Vastaaminen vie vain noin 5–10 minuuttia, ja olemme kiitollisia jokaisesta vastauksesta, hän sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkijatohtori Elina Hasanen, 040 626 2184, elina.hasanen@jyu.fi

Liikuntatieteellinen tiedekunta: www.jyu.fi/sport
Twitter: jyu.fi/sport Facebook: @jyusport

Kuvat

Tutkijat ovat kiinnostuneita pyöräilemään oppimisen eroista sukupolvien välillä.
Tutkijat ovat kiinnostuneita pyöräilemään oppimisen eroista sukupolvien välillä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto saa 200 000 euron lahjoituksen koronavirusnäytteiden analysoimiseen27.3.2020 17:40:57 EETTutkimus

LähiTapiola Keski-Suomi lahjoittaa Jyväskylän yliopistolle 200 000 euroa koronavirusnäytteiden analysointimenetelmien kehittämiseen. Lahjoituksen avulla yliopiston laboratoriossa bio- ja ympäristötieteiden laitoksella voidaan aloittaa koronavirustestien analysointi, mikäli yhteiskunnallinen terveydenhoidon tilanne sitä vaatii. Laboratorion valmius mahdollistaa Suomen koronavirustestaamisen kapasiteetin merkittävän lisäämisen.

Tutkimus kaivoi esille unohdetun palan bakteeritautien hoidon historiaa – faageilla hoidettiin menestyksekkäästi punatautia26.3.2020 11:03:26 EETTutkimus

Viruspandemian riehuessa on hyvä muistaa, että suuri osa viruksista on ihmisille haitattomia tai jopa hyödyllisiä. Bakteereita infektoivien virusten eli faagien avulla voidaan torjua tauteja aiheuttavia bakteereita. Jyväskylän yliopiston tutkimus valotti uudessa nousussa olevan faagiterapian historiaa. Tutkimuksessa selvisi, että faagiterapia oli yleisesti ja menestyksellisesti käytössä Brasiliassa 1920-1940. Tutkimus julkaisiin Lancet Infectious Diseases –lehdessä maaliskuussa 2020.

Magis-mobiilipeli – hyvinvointitaitoja lapsille koronan keskellä24.3.2020 11:33:50 EETTiedote

Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen ja Vaasanseudun mielenterveysseuran yhteistyössä kehittämä Magis – Maaginen seikkailu mobiilipeli on laadittu lasten hyvinvoinnin edistämiseen ja koulukiusaamisen ehkäisemiseen. Peli on nyt saatavilla ilmaiseksi suomen, ruotsin ja englanninkielisenä sekä Google Play -kaupasta että App Storesta tai selainversiona osoitteesta https://magisgame.com/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme