Miten terveydenhuollon palvelut saadaan kohdentumaan vaikuttavasti?
Terveydenhuollon priorisoinnin merkitys korostuu Suomessa lähivuosina. Yhtälö on haastava: teknologia ja lääketieteen kehitys etenevät nopeasti ja mahdollistavat uusia hoitoja, ikääntyvien määrä nousee ja julkinen talous on tiukoilla. Samaan aikaan väestön odotukset palveluille ja niiden laadulle kasvavat. Myös koronaepidemia on lisännyt hoitovelkaa.
Jotta väestön terveyttä voidaan parantaa ja samalla kaventaa hyvinvointieroja, on tärkeää tunnistaa vaikuttavimmat menetelmät ja prosessit, ennaltaehkäisevät toimet sekä vaikuttavan toiminnan edellytykset. Samanaikaisesti tulisi tunnistaa ja poistaa käytöstä vaikuttamattomia ja jopa haitallisia toimia.
Tämän vuoden huhtikuussa käynnistynyt Terveydenhuollon palveluvalikoiman priorisointi -tutkimushanke selvittää, millaisilla periaatteilla, rakenteilla ja prosesseilla terveydenhuollon palveluita voisi Suomessa priorisoida. Tavoitteena on saavuttaa oikeudenmukainen, yhdenvertainen ja sekä potilaan että yhteiskunnan näkökulmasta vaikuttava terveydenhuolto, joka tuottaa mahdollisimman suuren terveyshyödyn koko väestön näkökulmasta tarkastellen.
Hanke toteutetaan vuosina 2021–2022. Selvitys on osa valtioneuvoston vuoden 2021 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa (VN TEAS), ja sen toteuttavat Helsingin yliopisto, Nordic Healthcare Group ja Etuma.
Kansalaiset mukaan keskusteluun
Uudessa hankkeessa priorisointia selvitetään kustannusvaikuttavuuden ja oikeudenmukaisuuden lisäksi myös perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten näkökulmasta. Lisäksi hankkeessa selvitetään muissa maissa käytössä olevia priorisointiperiaatteita ja käytännön toteutusta ja niiden siirrettävyyttä Suomen olosuhteisiin.
Hankkeessa selvitetään myös kansalaisten näkemyksiä priorisoinnista sekä suunnitellaan tapoja, joilla kansalaisia voidaan ottaa mukaan priorisointiin liittyvään keskusteluun.
– Kansalaisten osallistuminen priorisointikeskusteluun on erittäin tärkeää, koska pohjimmiltaan kyse on meitä kaikkia koskevista arvovalinnoista, kertoo Helsingin yliopiston apulaisprofessori Paulus Torkki.
Ehdotuksia parempaan ja avoimempaan priorisointiin
Selvityksen seurauksena toteutetaan raportti, joka kuvaa ehdotuksena päätöksentekijöille priorisoinnin periaatteita ja päätöksenteon käytäntöjä, jotka voisivat olla hyväksyttäviä ja käyttöönotettavia Suomessa. Raportti julkaistaan kesäkuussa 2022, ja se sisältää myös ehdotuksia, miten priorisointia voitaisiin kehittää Suomessa.
– Selvityksen avulla priorisointia voidaan kehittää Suomessa: määritämme tulevassa raportissa keinoja niin väestön huomioimiseen kuin osallistamiseenkin sekä laajemmin koko järjestelmän kehittämiseen, toteaa Torkki.
Lisätietoja antaa hankkeen asiantuntijaryhmä:
Paulus Torkki, apulaisprofessori, Helsingin yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta, p. 050 338 5500, paulus.torkki@helsinki.fi
Tuomas Ojanen, professori, Helsingin yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta, p. 050 448 2656 tuomas.ojanen@helsinki.fi
Riikka-Leena Leskelä, tutkimusjohtaja, Nordic Healthcare Group, p. 050 410 0737, riikka-leena.leskela@nhg.fi
Pasi Tapanainen, toimitusjohtaja, Etuma, p. 050 566 8605, pasi.tapanainen@etuma.com
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiTietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme