Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Mittava lisärahoitus lasten ja nuorten digimedian hankintaan yleisille kirjastoille

Jaa

Koronaepidemian vuoksi laaditusta eduskunnan lisäbudjetista on lohkaistu 800 000 euron määräraha yleisten kirjastojen valtakunnalliseen digimediahankintaan. Summa käytetään lasten ja nuorten e-aineistojen hankintaan. Määrärahan turvin alkaneessa valtakunnallisessa hankkeessa halutaan edistää lukutaitoa, lisätä erilaisia oppimismahdollisuuksia ja vähentää eriarvoisuutta.

Lapset Herttoniemen kirjastossa digimedian äärellä. Kuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki
Lapset Herttoniemen kirjastossa digimedian äärellä. Kuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki

Rahoitus käytetään e-aineistolisenssien hankintaan ja tasaamaan eri kuntien e-aineistojen laajuuden ja saatavuuden eroja. Aineistojen valinnassa hyödynnetään kirjastojen erityisosaamista koko hankkeen ajan.

Hanketta koordinoi Helsingin kaupunginkirjaston alaisuudessa toimiva, koko maata edustava Yleisten kirjastojen konsortio. Konsortion vastuulla on hankinnan koordinointi ja kilpailutus sekä kustantajayhteistyö. Hankkeen keskeisiin sidosryhmiin kuuluvat yleisten kirjastojen ohella toimijat, jotka ovat eri tavoin osallisina digitaalisten aineistojen tuottamisessa, välittämisessä tai niistä tiedottamisessa.

”Rahoituspäätös on erittäin tervetullut. Se osoittaa päättäjiltä viisautta tukea lasten ja nuorten tasaveroista pääsyä tietoon ja uusiin elämyksiin konkreettisella tavalla. Valtakunnallisesti kattavampi e-aineistotarjonta kirjastoissa on pitkäjänteistä työtä, ja nyt sitä päästään edistämään nopeammin”, sanoo kirjastoverkon yhteisten palveluiden päällikkö Virva Nousiainen-Hiiri Helsingin kaupunginkirjastosta.

Hankerahoituksen avulla lapsille ja nuorille voidaan luoda parempia osallistumismahdollisuuksia tarinoiden ja kirjallisuuden maailmaan, kohentaa digitaitoja ja siten myös ehkäistä syrjäytymistä. Lisärahoituksella luodaan tasokas lasten ja nuorten digitaalinen aineisto, joka on käytettävissä valtakunnallisesti ja yhdenvertaisesti yleisten kirjastojen kautta.

Hanke kestää vuoden 2023 kesäkuuhun saakka.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Virva Nousiainen-Hiiri
Kirjastoverkon yhteisten palveluiden päällikkö
Helsingin kaupunginkirjasto
virva.nousiainen-hiiri@hel.fi, 050 4025813

Marja Hjelt
Suunnittelija
Yleisten kirjastojen konsortio
marja.hjelt@hel.fi, 09 310 85461

Kuvat

Lapset Herttoniemen kirjastossa digimedian äärellä. Kuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki
Lapset Herttoniemen kirjastossa digimedian äärellä. Kuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

* * *
Helsingin kaupunginkirjasto on Suomen suurin yleinen kirjasto ja hoitaa myös yleisten kirjastojen valtakunnallista kehittämistehtävää ja Kirjastot.fi-verkkopalveluja.

Helmet on pääkaupunkiseudun kaupunginkirjastojen kirjastoverkko - Helsinki Metropolitan Area Libraries. Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme