Mannerheimin Lastensuojeluliitto

MLL:n Haluanko vanhemmaksi -palvelu: 70 % kokee erilaisia paineita ryhtyä vanhemmaksi 

Jaa
Vanhemmuutta pidetään hyvin – jopa liian – isona asiana päätettäväksi. Tämä kuuluu MLL:n Haluanko vanhemmaksi -palvelussa, joka keräsi ensimmäisenä vuotenaan yli 15 000 lukukertaa. 70 prosenttia palvelun kyselyyn vastanneista koki jonkinlaista sosiaalista painetta lasten hankkimiseen. (N 946)
Kuvaaja: MLL:n arkisto / Anna Autio
Kuvaaja: MLL:n arkisto / Anna Autio

- Nuoret aikuiset pohtivat nykyisin vanhemmaksi ryhtymistä ennen kaikkea lapsen edun näkökulmasta – ei oman itsekkyyden tai nautinnon halun, kertoo MLL:n Haluanko vanhemmaksi -palvelun asiantuntija Heini Björk 

- Vanhemmuuden pohdinta pohjautuu nykyisin hyvin huolelliseen ja vastuulliseen harkintaan. 

- Pohdinta voi olla hyvin kipeää. Olisi helpompi, jos ei tarvitsisi tehdä valintaa, kuvailee Björk palveluun tulleita yhteydenottoja ja kommentteja. - Jaksanko, pystynkö, kannattaako - vaikkapa oman traumataustan takia. Välitilassa eläminen on tosi raskasta. Laaja kirjo asioita pohdituttaa – muun muassa omat terveydelliset haasteet, kumppanin puute tai tämän haluttomuus vanhemmuuteen. Syy voi olla myös omien hyvien lapsiperhekokemusten puute. 

- Ihmiset tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen pohdintaan ja päätöksen tekemiseen. Me MLL:ssa koemme tämän antamisen hyvin tärkeäksi, toteaa vanhemmuuden tuen asiantuntija Anna Puusniekka. 

Paineita yleisestä ilmapiiristä tai vanhempien ja sukulaisten taholta 

Haluanko vanhemmaksi -palvelun kyselyyn vastanneista valtaosa koki sosiaalista painetta vanhemmaksi ryhtymiseen (N=946). 31 % koki paineita yleisestä ilmapiiristä, 25 % vanhempien tai sukulaisten taholta, 28 % määrittelemätöntä yleistä painetta ja kuusi prosenttia painetta ystävien taholta. 

Vanhemmuuden päätöstä tukisi vastanneiden kesken (N=1051) taloudellinen turva 58 %, kumppanin tuki 52 %, lisätieto erilaisista vaihtoehdoista 23 %, ammattilaisen tuki 21 %, keskustelu läheisten tai kavereiden kanssa 21 % tai jokin muu 10 % 

Mannerheimin Lastensuojeluliiton reilun vuoden palvellut Haluanko vanhemmaksi -verkkosivusto on laatuaan ainutlaatuinen. Maaliskuussa 2021 avattu palvelu tarjoaa tietoa ja tukea tulevaisuuden ennakoimiseen ja suunnitteluun aikuisille, joilla ei vielä ole lapsia. Se auttaa jäsentämään omaa elämäntilannetta ja pohtimaan vaihtoehtoisia tulevaisuuskuvia lapsilla ja ilman. Sivustolla on nettikirjepalvelu, kokemustarinoita, tietoa, lyhyitä kyselyitä sekä keskustelupalsta. 

Palvelu tukee muitakin kuin pariskuntia ja ydinperheestä haaveilevia. Se tarjoaa tietoa laajasti erilaisista vaihtoehdoista: itsellinen äitiys, kumppanuusvanhemmuus, sijais- ja tukiperhetoiminta, vapaaehtoinen lapsettomuus. 

Haluanko vanhemmaksi -palvelun löydät osoitteesta: www.mll.fi/haluankovanhemmaksi  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvaaja: MLL:n arkisto / Anna Autio
Kuvaaja: MLL:n arkisto / Anna Autio
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Toinen linja 17
00530 Helsinki

075 32451http://www.mll.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Barn- och ungdomstelefonen är en trygg tjänst att prata om allt; från sex till självmordstankar7.3.2023 07:03:00 EET | Tiedote

Mannerheims Barnskyddsförbunds hjälpande tjänster som på svenska innefattar en telefonlinje och en nätbrevstjänst är för många en trygghet i vardagen och ger sällskap i roliga och i sämre stunder. I och med att tjänsterna är gratis, anonyma och konfidentiella vågar många för första gången berätta om sin psykiska ohälsa och om saker som de varit med om. Under året 2022 tog rekordmånga barn och unga kontakt till Barn- och ungdomstelefonen. Tjänsten svarade på 1 877 kontakter, varav 1 626 var telefonsamtal och 251 nätbrev.

Vuosi sodan alkamisesta: ukrainalaisperheiden avuntarve Suomessa kasvaa 24.2.2023 07:04:00 EET | Tiedote

Tänään tulee vuosi täyteen siitä, kun Venäjä aloitti julman hyökkäyssodan Ukrainassa. Vuoden aikana Suomeen on saapunut arviolta yli 50 000 tilapäistä suojelua hakenutta, joista kaksi kolmasosaa on naisia ja lapsia. Alaikäisiä arvioidaan olevan jopa 17 000 tulijoista. Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja K-ryhmä pidentävät Ukraina-rusetin myyntiaikaa, sillä avuntarve on edelleen suuri.

MLL-paneeli Educa 2023 - Tukioppilastoiminta ottaa koko koulun mukaan kiusaamisen ehkäisyyn20.1.2023 08:43:59 EET | Tiedote

Oppilaiden rooli kiusaamisen vastaisen ilmapiirin, normin, rakentamisessa on merkittävä. Syksyllä 2022 kiusaamisen vastaisia menetelmiä tutkiessaan, Kansallisen koulutuksen arviointikeskus Karvin, arviointiryhmä painotti, että kiusaamisen vastainen toimintakulttuuri rakentuu vasta silloin, kun oppilaat otetaan mukaan. Suomen peruskouluista 80 % toteuttaa tukioppilastoimintaa. Siinä oppilaat ovat vahvasti rakentamassa kiusaamisen vastaista kulttuuria kouluissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme