MLL:n Haluanko vanhemmaksi -palvelu: 70 % kokee erilaisia paineita ryhtyä vanhemmaksi

- Nuoret aikuiset pohtivat nykyisin vanhemmaksi ryhtymistä ennen kaikkea lapsen edun näkökulmasta – ei oman itsekkyyden tai nautinnon halun, kertoo MLL:n Haluanko vanhemmaksi -palvelun asiantuntija Heini Björk.
- Vanhemmuuden pohdinta pohjautuu nykyisin hyvin huolelliseen ja vastuulliseen harkintaan.
- Pohdinta voi olla hyvin kipeää. Olisi helpompi, jos ei tarvitsisi tehdä valintaa, kuvailee Björk palveluun tulleita yhteydenottoja ja kommentteja. - Jaksanko, pystynkö, kannattaako - vaikkapa oman traumataustan takia. Välitilassa eläminen on tosi raskasta. Laaja kirjo asioita pohdituttaa – muun muassa omat terveydelliset haasteet, kumppanin puute tai tämän haluttomuus vanhemmuuteen. Syy voi olla myös omien hyvien lapsiperhekokemusten puute.
- Ihmiset tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen pohdintaan ja päätöksen tekemiseen. Me MLL:ssa koemme tämän antamisen hyvin tärkeäksi, toteaa vanhemmuuden tuen asiantuntija Anna Puusniekka.
Paineita yleisestä ilmapiiristä tai vanhempien ja sukulaisten taholta
Haluanko vanhemmaksi -palvelun kyselyyn vastanneista valtaosa koki sosiaalista painetta vanhemmaksi ryhtymiseen (N=946). 31 % koki paineita yleisestä ilmapiiristä, 25 % vanhempien tai sukulaisten taholta, 28 % määrittelemätöntä yleistä painetta ja kuusi prosenttia painetta ystävien taholta.
Vanhemmuuden päätöstä tukisi vastanneiden kesken (N=1051) taloudellinen turva 58 %, kumppanin tuki 52 %, lisätieto erilaisista vaihtoehdoista 23 %, ammattilaisen tuki 21 %, keskustelu läheisten tai kavereiden kanssa 21 % tai jokin muu 10 %
Mannerheimin Lastensuojeluliiton reilun vuoden palvellut Haluanko vanhemmaksi -verkkosivusto on laatuaan ainutlaatuinen. Maaliskuussa 2021 avattu palvelu tarjoaa tietoa ja tukea tulevaisuuden ennakoimiseen ja suunnitteluun aikuisille, joilla ei vielä ole lapsia. Se auttaa jäsentämään omaa elämäntilannetta ja pohtimaan vaihtoehtoisia tulevaisuuskuvia lapsilla ja ilman. Sivustolla on nettikirjepalvelu, kokemustarinoita, tietoa, lyhyitä kyselyitä sekä keskustelupalsta.
Palvelu tukee muitakin kuin pariskuntia ja ydinperheestä haaveilevia. Se tarjoaa tietoa laajasti erilaisista vaihtoehdoista: itsellinen äitiys, kumppanuusvanhemmuus, sijais- ja tukiperhetoiminta, vapaaehtoinen lapsettomuus.
Haluanko vanhemmaksi -palvelun löydät osoitteesta: www.mll.fi/haluankovanhemmaksi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna PuusniekkaVanhemmuuden tuen asiantuntija
Puh:050 472 5010anna.puusniekka@mll.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Barn- och ungdomstelefonen är en trygg tjänst att prata om allt; från sex till självmordstankar7.3.2023 07:03:00 EET | Tiedote
Mannerheims Barnskyddsförbunds hjälpande tjänster som på svenska innefattar en telefonlinje och en nätbrevstjänst är för många en trygghet i vardagen och ger sällskap i roliga och i sämre stunder. I och med att tjänsterna är gratis, anonyma och konfidentiella vågar många för första gången berätta om sin psykiska ohälsa och om saker som de varit med om. Under året 2022 tog rekordmånga barn och unga kontakt till Barn- och ungdomstelefonen. Tjänsten svarade på 1 877 kontakter, varav 1 626 var telefonsamtal och 251 nätbrev.
Tuore raportti kertoo: alakouluikäiset lapset usein yksinäisiä ja kaipaavat aikuisen seuraan7.3.2023 07:02:00 EET | Tiedote
Aikuisen kaipuu oli yleisin syy ottaa yhteyttä Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen vuonna 2022, käy ilmi tänään julkaistusta Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin vuosiraportista. Yksinolosta kertovat etenkin alakouluikäiset lapset, kun yli 14-vuotiaiden yhteydenotoissa puolestaan kuuluu huoli mielenterveydestä.
Vuosi sodan alkamisesta: ukrainalaisperheiden avuntarve Suomessa kasvaa 24.2.2023 07:04:00 EET | Tiedote
Tänään tulee vuosi täyteen siitä, kun Venäjä aloitti julman hyökkäyssodan Ukrainassa. Vuoden aikana Suomeen on saapunut arviolta yli 50 000 tilapäistä suojelua hakenutta, joista kaksi kolmasosaa on naisia ja lapsia. Alaikäisiä arvioidaan olevan jopa 17 000 tulijoista. Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja K-ryhmä pidentävät Ukraina-rusetin myyntiaikaa, sillä avuntarve on edelleen suuri.
MLL:n vanhempainpuhelimen vuosiraportti: erotilanteet kuormittavat vanhempia8.2.2023 07:45:00 EET | Tiedote
Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) vanhempainpuhelimessa ja nettipalveluissa keskusteltiin vuonna 2022 etenkin riittämättömyyden ja syyllisyyden tunteista vanhempana sekä pikkulapsiaikaan ja lasten murrosikään liittyvistä haasteista. Vanhempien ero ja siihen liittyvä huoli lapsen hyvinvoinnista puhututti vanhempia aiempia vuosia enemmän.
MLL-paneeli Educa 2023 - Tukioppilastoiminta ottaa koko koulun mukaan kiusaamisen ehkäisyyn20.1.2023 08:43:59 EET | Tiedote
Oppilaiden rooli kiusaamisen vastaisen ilmapiirin, normin, rakentamisessa on merkittävä. Syksyllä 2022 kiusaamisen vastaisia menetelmiä tutkiessaan, Kansallisen koulutuksen arviointikeskus Karvin, arviointiryhmä painotti, että kiusaamisen vastainen toimintakulttuuri rakentuu vasta silloin, kun oppilaat otetaan mukaan. Suomen peruskouluista 80 % toteuttaa tukioppilastoimintaa. Siinä oppilaat ovat vahvasti rakentamassa kiusaamisen vastaista kulttuuria kouluissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme