Työturvallisuuskeskus

Mobiilipeli vahvistaa nuorten turvallisuusosaamista

Jaa

Työturvallisuuskeskuksen kehittämä Risky Business -mobiilipeli vahvistaa nuorten taitoa tunnistaa työn vaaratilanteita.

Tapaturmavakuutuskeskuksen mukaan alle 25-vuotiaille sattuu Suomessa vuosittain noin 16 000 työtapaturmaa. Alaikäisten eli alle 18-vuotiaiden osuus tästä on noin tuhat. Suuri osa alle 18-vuotiaille sattuneista työtapaturmista tapahtuu opintoihin liittyvissä työharjoitteluissa ja työssäoppimisjaksoilla.

- Nuoret voivat olla alttiita tapaturmille, jos he eivät tunnista vaaratilanteita, sanoo asiantuntija Petri Pakkanen Työturvallisuuskeskuksesta.

Seitsemästä minipelistä koostuvan Risky Business -pelin ydin on ajoittain liioitelluissa työympäristöjen vaaratilanteissa ja niiden välttämisessä. Nopeatempoinen peli on aina taskussa mukana kulkeva opetusväline. Pelaajan tavoitteena on pitää hauskat, joskin harmittoman hajamieliset hahmot turvassa. Pelissä muistutetaan vaaratilanteiden vakavuudesta kärjistetyilläkin seurauksilla.

Peli tuo esille ympäristön havainnoimisen merkitystä, josta siisteyden ja järjestyksen ylläpitäminen toimii yhtenä käytännön esimerkkinä. Myös kuulon suojaamisen tärkeys tulee ilmi.

- Vaaratilanteiden tunnistamisen lisäksi tarkoituksena on kiinnittää huomiota myönteisiin turvallisuutta tukeviin asenteisiin. Turvallisuusasenteiden oppimiselle ei ole ikärajaa, huomauttaa Pakkanen.

Peli tukee Työturvallisuuskortti-koulutusta

Risky Business -peli on tarkoitettu tukemaan Työturvallisuuskortti-koulutusta. Työturvallisuuskortti-koulutus antaa perustiedot työympäristön vaaroista ja työsuojelusta yhteisellä työpaikalla. Koulutus kestää yhden päivän. Työturvallisuuskeskus hallinnoi Työturvallisuuskortti-koulutusta.

Vuosittain noin 150 000 henkilöä suorittaa Työturvallisuuskortti-koulutuksen. Suuri osa kortin ensimmäistä kertaa suorittavista on nuoria, jotka osallistuvat korttikoulutukseen ammattiin valmistavien opintojen yhteydessä.

Oppilaitoksissa peli voi toimia Työturvallisuuskortti-koulutuspäivää tukevana ennakkotehtävänä ja sitä voidaan käyttää keskustelunavauksissa.

- Haluamme tukea ja vahvistaa nuorten turvallisuusosaamista ja myönteistä asennoitumista turvallisuuteen pelillisellä lähestymistavalla, sanoo Pakkanen.

Peli on kehitetty ja toteutettu yhteistyössä suunnittelutoimisto MacWell Creativen kanssa. Risky Business -pelin voi ladata maksutta AppStoresta ja Google Playsta.

Lisätietoja:
Petri Pakkanen, asiantuntija, Työturvallisuuskeskus
puh. 040 844 6112 
petri.pakkanen@ttk.fi

Kerttuli Harjanne, asiantuntija, Työturvallisuuskeskus
puh. 040 716 5915
kerttuli.harjanne@ttk.fi

Risky Business -esittelyvideo
Siirry videokanavalle

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työturvallisuuskeskus
Työturvallisuuskeskus
Yrjönkatu 29 C
00100 Helsinki

09 61 6261https://ttk.fi

Työturvallisuuskeskus edistää työturvallisuutta työpaikoilla ja tukee työsuojelun yhteistoimintaa. Tarjoamme työpaikoille koulutusta, tietoa ja kehittämispalveluja sekä ylläpidämme työsuojeluhenkilörekisteriä. Työmarkkinakeskusjärjestöt hallinnoivat Työturvallisuuskeskusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työturvallisuuskeskus

Kesätyöntekijät tulevat – hyvä perehdytys opastaa työhön ja vahvistaa turvallisuusasennetta25.4.2019 11:23:34 EESTTiedote

Työntekijöiden huolellinen perehdytys on tärkeää työuran pituudesta ja aiemmasta kokemuksesta riippumatta, mutta erityisen tärkeää se on nuorten, työuraansa aloittavien kohdalla. Perehdyttämisen myötä nuori saa valmiudet työskentelyyn työyhteisössä ja hänelle tarkoitetuissa tehtävissä. Samalla huolehditaan ennakoivasti työturvallisuudesta ja työhyvinvoinnista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme