Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Modernia saamelaista musiikkia Savoy-teatterissa

Jaa

Vuoden kansanmusiikkitekijänä vastikään Etnogaalassa palkittu Solju sekä rap-artisti Ailu Valle esiintyvät saamelaisten kansallispäivänä 6.2. Savoyssa.

Solju. Kuva Jarmo Nauska
Solju. Kuva Jarmo Nauska

Tämän vuoden Emma-ehdokas Solju on joikaaja Ulla Pirttijärven ja hänen tyttärensä Hildá Länsmanin luoma yhtye, jonka musiikissa yhdistyvät perinteinen saamelainen joikulaulu ja moderni, kokeileva popmusiikki. Soljua säestävät Samuli Teho Majamäki (akustiset ja elektroniset lyömäsoittimet) ja Janne ”Burton” Puurtinen (kosketinsoittimet).

Soljun keväällä 2018 julkaisema debyyttialbumi Ođ­đa Ái­go­dat (Uudet ajat) on noussut  Suomessa ja kansainvälisesti kuulijoiden ja maailmanmusiikin ammattilaisten suosioon.  Pian ilmestyttyään levy pääsi  radiotoimittajien World Music Charts Europe - ja Transglobal World Music Chart -maailmanmusiikkilistoille.

Viime syksynä Solju sai Suomen Musiikkikustantajien Vuoden Etnotekijä -palkinnon.

Soljun esikoisalbumi on ”hämmästyttävä yhdistelmä eksistentialistista haikeutta ja inhimillistä lämpöä”, voittajan valitsija ja palkinnon jakanut toimittaja Maria Veitola totesi palkinnonjakotilaisuudessa.

Yhtye on myös tämän vuoden Emma-ehdokkaana. Voittajat ratkeavat 2. helmikuuta pidettävässä Emma-gaalassa.

Soljun toinen solisti, Hildá Länsman (s. 1993) debytoi tänä vuonna  tv-näyttelijänä. Hänellä on keskeinen rooli uudessa Kaamos-rikossarjassa, jota kuvataan parhaillaan Utsjoella.

Pohjoissaame taipuu räppiin

Rap-artisti, muusikko Ailu Vallen (s.1985) teksteissä korostuu luonnon arvostamisen merkitys. Inarin kupeessa asuva Valle on esiintynyt yli kymmenen vuoden ajan ahkerasti Pohjois-Norjassa sekä ympäri Suomea Utsjoelta Helsinkiin.

Hän aloitti räppäämisen suomeksi ja englanniksi, mutta esiintyy nykyään lähinnä pohjoissaameksi.

– Minulle pohjoissaame toimii parhaiten. Kieli on runollinen ja monipuolisen soinnillinen, joten sanoilla voi loihtia oman instrumentin, Valle sanoo.

Valle on julkaissut soolona kaksi pohjoissaamenkielistä rap-albumia, Dušši dušše duššat (2012) ja 7 (2015).

Vallen kolmas albumi ilmestyy tänä vuonna. Levy on osa tieteellis-taiteellista Saamelaisen luontosuhteen uudet mittasuhteet -projektia.

Saamelaisten kansallispäivää vietetään 6. helmikuuta, koska samana päivänä vuonna 1917 Pohjoismaiden saamelaiset päättivät valtakunnan rajat ylittävästä yhteistyöstä. Saamelaiset ovat Euroopan unionin ainoa alkuperäiskansa.

Solju ja Ailu Valle

Savoy-teatteri 6.2. klo 19.00 

www.lippu.fi sekä Savoy-teatterin lipunmyynti

Tuotanto: Savoy-teatteri

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot, valokuvat, pressiliput ja yhtyeen haastattelupyynnöt:
tiedottaja-tuottaja Sirpa Hynninen: 050 428 0365 sirpa.hynninen@hel.fi

Kuvat

Solju. Kuva Jarmo Nauska
Solju. Kuva Jarmo Nauska
Lataa
Ailu Valle. Kuva Vesa Toppari
Ailu Valle. Kuva Vesa Toppari
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

750-paikkainen Savoy-teatteri on kansainvälinen konserttisali keskellä Helsinkiä. Sen ohjelmistossa painottuvat maailmanmusiikki, jazz, musiikkiteatteri ja elokuva. Savoy-teatterissa vierailee vuosittain noin 200 artistia tai esiintyjäryhmää.

Savoy-teatteri, Kasarmikatu 46-48, 00130 Helsinki

www.savoyteatteri.fi, fb, insta, twitter, blogi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Tiedote/KORJAUS KUVATEKSTIIN: ITÄ-festivaali juhlii itähelsinkiläisten taidetta Stoassa22.8.2019 10:57:38 EESTTiedote

ITÄ-festivaali saapuu jälleen Stoaan 6.–8.9.2019 juhlimaan itähelsinkiläisten taidetta. ITÄ on itähelsinkiläisten taiteilijoiden tuottama kolmipäiväinen esittävien taiteiden festivaali, joka on vahvasti ankkuroitunut taiteilijoiden oman asuinalueen identiteetin, yhteisöllisyyden ja dialogin kehittämiseen. KORJAUS LIITTEISSÄ OLEVAAN YHTEEN KUVATEKSTIIN: kyseessä ei ole kuva esityksestä SPA, kuten edellisessä tiedotteessa ilmoitettiin, vaan Kilpatanssi Remix. Kuvan teksti nyt korjattu tässä tiedotteessa ko. liitteen kohdalla.

Vuotalon katukulttuuripäivä 7.9. on osa Helsinki Design Weekiä ja Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä19.8.2019 11:00:00 EESTTiedote

Vuotalon katukulttuuripäivä 7. syyskuuta on osa Helsinki Design Weekiä ja Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, tutkien ympäristön haltuun ottamista taiteella. Päivän aikana on Mimmit ry:n työpajoja ja katutaidekierroksia, ulkoilmaelokuva, breikataan pihalla ja Vuotalon julkisivussa on nähtävillä Andy Bestin ja Merja Puustisen teos Strange Fruits. Päivän huipentaa rap-artisti Asteen konsertti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme