Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Modernia saamelaista musiikkia Savoy-teatterissa

Jaa

Vuoden kansanmusiikkitekijänä vastikään Etnogaalassa palkittu Solju sekä rap-artisti Ailu Valle esiintyvät saamelaisten kansallispäivänä 6.2. Savoyssa.

Solju. Kuva Jarmo Nauska
Solju. Kuva Jarmo Nauska

Tämän vuoden Emma-ehdokas Solju on joikaaja Ulla Pirttijärven ja hänen tyttärensä Hildá Länsmanin luoma yhtye, jonka musiikissa yhdistyvät perinteinen saamelainen joikulaulu ja moderni, kokeileva popmusiikki. Soljua säestävät Samuli Teho Majamäki (akustiset ja elektroniset lyömäsoittimet) ja Janne ”Burton” Puurtinen (kosketinsoittimet).

Soljun keväällä 2018 julkaisema debyyttialbumi Ođ­đa Ái­go­dat (Uudet ajat) on noussut  Suomessa ja kansainvälisesti kuulijoiden ja maailmanmusiikin ammattilaisten suosioon.  Pian ilmestyttyään levy pääsi  radiotoimittajien World Music Charts Europe - ja Transglobal World Music Chart -maailmanmusiikkilistoille.

Viime syksynä Solju sai Suomen Musiikkikustantajien Vuoden Etnotekijä -palkinnon.

Soljun esikoisalbumi on ”hämmästyttävä yhdistelmä eksistentialistista haikeutta ja inhimillistä lämpöä”, voittajan valitsija ja palkinnon jakanut toimittaja Maria Veitola totesi palkinnonjakotilaisuudessa.

Yhtye on myös tämän vuoden Emma-ehdokkaana. Voittajat ratkeavat 2. helmikuuta pidettävässä Emma-gaalassa.

Soljun toinen solisti, Hildá Länsman (s. 1993) debytoi tänä vuonna  tv-näyttelijänä. Hänellä on keskeinen rooli uudessa Kaamos-rikossarjassa, jota kuvataan parhaillaan Utsjoella.

Pohjoissaame taipuu räppiin

Rap-artisti, muusikko Ailu Vallen (s.1985) teksteissä korostuu luonnon arvostamisen merkitys. Inarin kupeessa asuva Valle on esiintynyt yli kymmenen vuoden ajan ahkerasti Pohjois-Norjassa sekä ympäri Suomea Utsjoelta Helsinkiin.

Hän aloitti räppäämisen suomeksi ja englanniksi, mutta esiintyy nykyään lähinnä pohjoissaameksi.

– Minulle pohjoissaame toimii parhaiten. Kieli on runollinen ja monipuolisen soinnillinen, joten sanoilla voi loihtia oman instrumentin, Valle sanoo.

Valle on julkaissut soolona kaksi pohjoissaamenkielistä rap-albumia, Dušši dušše duššat (2012) ja 7 (2015).

Vallen kolmas albumi ilmestyy tänä vuonna. Levy on osa tieteellis-taiteellista Saamelaisen luontosuhteen uudet mittasuhteet -projektia.

Saamelaisten kansallispäivää vietetään 6. helmikuuta, koska samana päivänä vuonna 1917 Pohjoismaiden saamelaiset päättivät valtakunnan rajat ylittävästä yhteistyöstä. Saamelaiset ovat Euroopan unionin ainoa alkuperäiskansa.

Solju ja Ailu Valle

Savoy-teatteri 6.2. klo 19.00 

www.lippu.fi sekä Savoy-teatterin lipunmyynti

Tuotanto: Savoy-teatteri

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot, valokuvat, pressiliput ja yhtyeen haastattelupyynnöt:
tiedottaja-tuottaja Sirpa Hynninen: 050 428 0365 sirpa.hynninen@hel.fi

Kuvat

Solju. Kuva Jarmo Nauska
Solju. Kuva Jarmo Nauska
Lataa
Ailu Valle. Kuva Vesa Toppari
Ailu Valle. Kuva Vesa Toppari
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

750-paikkainen Savoy-teatteri on kansainvälinen konserttisali keskellä Helsinkiä. Sen ohjelmistossa painottuvat maailmanmusiikki, jazz, musiikkiteatteri ja elokuva. Savoy-teatterissa vierailee vuosittain noin 200 artistia tai esiintyjäryhmää.

Savoy-teatteri, Kasarmikatu 46-48, 00130 Helsinki

www.savoyteatteri.fi, fb, insta, twitter, blogi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Satakielikuukausi hyllar språklig mångfald18.2.2019 11:47:53Tiedote

Flerspråkighetsmånaden Satakielikuukausi hyllar modersmålet, flerspråkighet och språklig mångfald. Festivalen, som i år firas för femte gången, inleds på den Internationella modersmålsdagen 21.2 och avslutas på Världspoesidagen och Internationella dagen mot rasism, och den breder ut sig till kulturcentrum, bibliotek, skolor och hem. Flerspråkighetsmånaden utmanar alla att reflektera över modersmålets och språkens betydelse genom konsten, möten och gemensamt görande. Festivalen firas även på andra håll i Norden under namnet Multilingual Month.

Satakielikuukausi juhlii kielellistä moninaisuutta18.2.2019 11:44:22Tiedote

Äidinkieltä, monikielisyyttä ja kielellistä moninaisuutta juhlistavaa Satakielikuukautta vietetään tänä vuonna viidettä kertaa. Kulttuurikeskuksiin, kirjastoihin, kouluihin ja koteihin levittäytyvä verkostofestivaali alkaa kansainvälisenä äidinkielen päivänä 21.2.2019 ja päättyy maailman runouden päivän ja maailman rasisminvastaisen päivän tapahtumiin 21.3.2019. Satakielikuukausi haastaa tarkastelemaan äidinkielen ja kielten merkitystä taiteen, kohtaamisten ja yhdessä tekemisen kautta. Festivaalia on vuodesta 2017 alkaen vietetty myös muissa Pohjoismaissa nimellä Multilingual Month.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme