Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Moision kartano on nyt suojeltua rakennusperintöämme

Jaa

Moision kartanorakennus ja Ylätupa pihapiireineen Kouvolan Elimäellä ovat saaneet rakennusperintölain suojan. Rakennukset omistaa Kouvolan kaupunki. Kartanoalueen historia ulottuu 1600-luvulle. Empiretyylinen kartanorakennus ja sitä ympäröivät eri aikakausia edustavat rakennukset halutaan säilyttää esimerkkinä kymenlaaksolaisesta kulttuurimaisemasta.

Kouvolan Elimäellä rakennussuojelulailla suojeltu Moision kartano.
Kouvolan Elimäellä rakennussuojelulailla suojeltu Moision kartano.

Ainutlaatuinen harvinaisuus Kymenlaaksossa

Moision kartano on rakennustavaltaan alueellinen harvinaisuus. Useimmat aikakauden rakennuksista tehtiin puusta. Tiiliarkkitehtuuria ja empiretyyliä edustavia rakennuksia oli enemmän kaupunkien keskustoissa, harvemmin maaseudulla.

Kartanorakennus on säilynyt pääpiirteiltään alkuperäisessä, 200-vuotta vanhassa asussaan. Se on ollut koko historiansa ajan jatkuvassa käytössä, näin rakennus on pysynyt kunnossa.

Kulttuurihistoriaa kerrakseen

Moision kartanon päärakennus on arkkitehti Engelin tiettävästi ensimmäinen Suomessa suunnittelema maaseudun säätyläisrakennus. Kartano pihapiireineen on myös tyypillinen ja olennainen osa 1600-luvulla muodostunutta kartanolaitosta.

Päärakennus edustaa tunnusomaisesti empirearkkitehtuuri ja se on toiminut säätyläiskotina. Ylätupa taas edustaa jugendarkkitehtuuria ja toimi hoitolaitoksena. Moision kartanon alueella on kerroksittain erilaisten historiallisten aikojen ja tyylien kirjoa. Kartano on toiminut kartanon lisäksi hoivapaikkana, oppilaitoksena sekä näyttely- ja juhlatilana.

Rakennussuojelulaki on uudistunut

Uudistetun rakennusperinnönsuojelu lainsäädännön mukaan rakennussuojelupäätöksiä ei enää vahvista ympäristöministeriö, vaan päätökset tehdään suoraan ELY-keskuksissa. Kaakkois-Suomen ELY-keskus teki suojelupäätöksen 29.11.2021, valitusaika ei tuonut päätökseen muutoksia. Suojelupäätös on siis lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arkkitehti Tuija Mustonen
s-posti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
P. 0295 029 201

Kuvat

Kouvolan Elimäellä rakennussuojelulailla suojeltu Moision kartano.
Kouvolan Elimäellä rakennussuojelulailla suojeltu Moision kartano.
Lataa
Kouvolan Elimäellä sijaitsevan Moision kartanon sisätiloja.
Kouvolan Elimäellä sijaitsevan Moision kartanon sisätiloja.
Lataa
Moision kartanon ylätupa Kouvolan Elimäellä, sisäkuva.
Moision kartanon ylätupa Kouvolan Elimäellä, sisäkuva.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme