Maanmittauslaitos

Mökinomistajan muistilista – mistä näkee tontin rajat, kuka tiellä saa kulkea?

Jaa

Kun kesä ja mökkikausi taas koittaa, mökkiin ja sen omistamiseen liittyvät asiat mietityttävät monia. Maanmittauslaitos kokosi tiiviin tietopaketin mökin omistajille.

Kuva: Julia Hautojärvi
Kuva: Julia Hautojärvi

Tontin rajat

Jos kesäsuunnitelmissa on esimerkiksi kaataa muutama puu mökin pihasta tai rakentaa rantasauna, on hyvä olla selvillä tontin rajoista.

– Tontin rajoja voi katsoa esimerkiksi Maanmittauslaitoksen Karttapaikalta. Rajan tarkan paikan kertoo kuitenkin aina tontin rajalla oleva rajamerkki. Se voi olla esimerkiksi iso kivi tai metallinen putkipyykki, kertoo Maanmittauslaitoksen palvelupäällikkö Panu Karhu.

Jos rajamerkki on hävinnyt tai rajan paikassa on muuten epäselvyyttä, kannattaa hakea rajankäynti Maanmittauslaitokselta. Rajankäynnissä selvitetään rajan paikka ja rakennetaan tarvittavat rajamerkit kadonneiden tilalle.

Rantaan muodostunut vesijättömaa

Maan kohoamisen ja vedenpinnan laskun takia rantaviiva voi vetäytyä, jolloin rantaan muodostuu niin sanottua vesijättömaata. Kiinteistön rajat eivät kuitenkaan automaattisesti muutu, vaikka luonto muuttuu.

Yleensä mökinomistajalla on oikeus lunastaa rantaan ilmestynyt maa. Tätä kannattaa harkita ainakin silloin, jos suunnittelee maanrakennusta, rannan kunnostamista tai rakentamista.

Tieoikeudet

Jos mökkitie kulkee toisen omistaman alueen läpi, voidaan perustaa käyttöoikeus eli rasite toisen omistamalle maalle.

– Tieoikeutta kannattaa hakea, koska pysyvä oikeus merkitään kiinteistörekisteriin. Tällöin oikeus säilyy, vaikka kiinteistö vaihtaisi omistajaa, Karhu kertoo.

Tieoikeus voi näkyä kiinteistörekisteriotteelta tai -kartalta. Joskus kulkuoikeuksien selvittäminen vaatii yksityistietoimituksen.

Kiinteistön perustiedot ja koordinaatit

Oman tontin tiedot voi tarkistaa Maanmittauslaitoksen asiointipalvelusta. Pankkitunnuksilla kirjautumalla näkee maksutta omistamansa kiinteistöt, niiden rekisteröintipäivät ja pinta-alat.

Asiointipalvelun kautta on mahdollista myös tilata maksullisia otteita ja todistuksia omistamistaan kiinteistöistä.

Mökin koordinaatit hätätilanteiden varalle voi hakea Karttapaikalta.

– Syötä osoite suurennuslasista avautuvaan kenttään, klikkaa sen jälkeen oikean reunan näppäintä XYº ja valitse koordinaatistoksi ETRS89 maantieteelliset (~WGS84), Karhu neuvoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Palvelupäällikkö Panu Karhu

Palvelupäällikkö Päivi Värtinen

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi.

Kuvat

Kuva: Julia Hautojärvi
Kuva: Julia Hautojärvi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Fastighetsköp under semestersolen eller hemma på soffan – e-handeln ökar29.6.2022 07:24:00 EEST | Tiedote

I fjol gjordes hälften mer fastighetsköp än året innan elektroniskt. Ökningen är inte överraskande, eftersom man med Lantmäteriverkets Fastighetsöverlåtelsetjänst kan köpa och sälja fastigheter snabbt, enkelt, ansvarsfullt och förmånligt: Parterna kan skriva under köpebrevet vid olika tillfällen och på olika platser, så man behöver inte resa för köpslutet. På det här sättet slipper man både resa och belasta miljön.

Kiinteistökaupat voi tehdä etelän auringosta tai kotisohvalta – sähköisten kauppojen määrä kasvussa29.6.2022 07:21:00 EEST | Tiedote

Kiinteistökauppoja tehtiin sähköisessä muodossa viime vuonna puolet enemmän kuin edeltävänä vuonna. Suosion kasvu ei yllätä, sillä Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa kaupanteko on nopeaa, helppoa, vastuullista ja edullista: Osapuolet voivat allekirjoittaa kauppakirjan eri aikaan ja eri paikoissa, eikä kaupan takia tarvitse matkustaa. Näin säästytään sekä matkustamiselta että ympäristön kuormittamiselta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme