Monikulttuuriset lapset tarvitsevat tukea varhaisesta vaiheesta lähtien – Diak vastaa tarpeeseen erikoistumiskoulutuksella

Monikulttuuriset lapset tarvitsevat varhaiskasvatuksessa tukea ja kulttuurisen moninaisuuden huomioimista. Lapset kaipaavat tukea erityisesti yhdenvertaisuuden kokemisessa lapsiryhmässä sekä kulttuurisen ja kielellisen identiteetin rakentumisessa.
Diakonia-ammattikorkeakoulu vastaa tarpeeseen uudella verkkokoulutuksella, jossa varhaiskasvatuksen ammattilaiset pääsevät erikoistumaan monikulttuuriseen varhaiskasvatukseen. Koulutus antaa ammattilaiselle viimeisintä tutkittua ja ammatillista tietoa monikulttuurisen lapsen kasvusta sekä kehityksen ja oppimisen edistämisestä.
Diakonia-ammattikorkeakoulun sosiaalialan lehtori Marjaana Marttila-Ojalan mukaan koulutuksesta on hyötyä kaikille varhaiskasvatuksen työntekijöille, joita kiinnostaa monikulttuurisen osaamisensa kehittäminen.
– Monet varhaiskasvatuksen työntekijät kokevat tarvitsevansa uusia välineitä voidakseen tukea eri taustoista tulevia lapsia ja perheitä. Koulutuksessa hyödynnetään systeemistä lähestymistapaa, jossa lapsen kasvuympäristö huomioidaan kokonaisvaltaisesti, Marttila-Ojala avaa.
Koulutus toteutetaan ensimmäistä kertaa
Erikoistumiskoulutus on suunnattu korkeakoulututkinnon (muun muassa sosionomi (AMK) ja kasvatustieteen kandidaatti) tai ammattikorkeakouluja edeltäneen opistoasteen tutkinnon suorittaneille (esim. sosiaalikasvattaja). Hakijalla tulee olla työkokemusta varhaiskasvatuksesta tai lapsi- ja perhepalveluista.
30 opintopisteen laajuinen verkkokoulutus alkaa syyskuussa 2023 ja päättyy toukokuussa 2024. Se järjestetään tulevana lukuvuonna ensimmäistä kertaa. Hakuaika koulutukseen päättyy 16.4.2023.
Koulutus muodostuu kuudesta opintojaksosta, jotka käsittelevät muun muassa kulttuurisensitiivistä työotetta, monikulttuurisen lapsiryhmän ohjausta, monikulttuuristen perheiden tukemista sekä yhdenvertaisuutta.
Koulutuksen toteuttajina toimivat yhteistyössä Diakonia-ammattikorkeakoulu, Arcada, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Tampereen ammattikorkeakoulu.
Lue lisää koulutuksesta Diakin verkkosivuilta.
Lisätiedot:
Diakonia-ammattikorkeakoulun sosiaalialan lehtori Marjaana Marttila-Ojala, marjaana.marttila-ojala@diak.fi, p. 040 509 1371
Yhteyshenkilöt
Anna PihlajamäkimarkkinointikoordinaattoriDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 346 5169anna.pihlajamaki@diak.fiMarjaana Marttila-Ojalasosiaalialan lehtoriDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 509 1371marjaana.marttila-ojala@diak.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme