Monikulttuuriset lapset tarvitsevat tukea varhaisesta vaiheesta lähtien – Diak vastaa tarpeeseen erikoistumiskoulutuksella

Monikulttuuriset lapset tarvitsevat varhaiskasvatuksessa tukea ja kulttuurisen moninaisuuden huomioimista. Lapset kaipaavat tukea erityisesti yhdenvertaisuuden kokemisessa lapsiryhmässä sekä kulttuurisen ja kielellisen identiteetin rakentumisessa.
Diakonia-ammattikorkeakoulu vastaa tarpeeseen uudella verkkokoulutuksella, jossa varhaiskasvatuksen ammattilaiset pääsevät erikoistumaan monikulttuuriseen varhaiskasvatukseen. Koulutus antaa ammattilaiselle viimeisintä tutkittua ja ammatillista tietoa monikulttuurisen lapsen kasvusta sekä kehityksen ja oppimisen edistämisestä.
Diakonia-ammattikorkeakoulun sosiaalialan lehtori Marjaana Marttila-Ojalan mukaan koulutuksesta on hyötyä kaikille varhaiskasvatuksen työntekijöille, joita kiinnostaa monikulttuurisen osaamisensa kehittäminen.
– Monet varhaiskasvatuksen työntekijät kokevat tarvitsevansa uusia välineitä voidakseen tukea eri taustoista tulevia lapsia ja perheitä. Koulutuksessa hyödynnetään systeemistä lähestymistapaa, jossa lapsen kasvuympäristö huomioidaan kokonaisvaltaisesti, Marttila-Ojala avaa.
Koulutus toteutetaan ensimmäistä kertaa
Erikoistumiskoulutus on suunnattu korkeakoulututkinnon (muun muassa sosionomi (AMK) ja kasvatustieteen kandidaatti) tai ammattikorkeakouluja edeltäneen opistoasteen tutkinnon suorittaneille (esim. sosiaalikasvattaja). Hakijalla tulee olla työkokemusta varhaiskasvatuksesta tai lapsi- ja perhepalveluista.
30 opintopisteen laajuinen verkkokoulutus alkaa syyskuussa 2023 ja päättyy toukokuussa 2024. Se järjestetään tulevana lukuvuonna ensimmäistä kertaa. Hakuaika koulutukseen päättyy 16.4.2023.
Koulutus muodostuu kuudesta opintojaksosta, jotka käsittelevät muun muassa kulttuurisensitiivistä työotetta, monikulttuurisen lapsiryhmän ohjausta, monikulttuuristen perheiden tukemista sekä yhdenvertaisuutta.
Koulutuksen toteuttajina toimivat yhteistyössä Diakonia-ammattikorkeakoulu, Arcada, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Tampereen ammattikorkeakoulu.
Lue lisää koulutuksesta Diakin verkkosivuilta.
Lisätiedot:
Diakonia-ammattikorkeakoulun sosiaalialan lehtori Marjaana Marttila-Ojala, marjaana.marttila-ojala@diak.fi, p. 040 509 1371
Yhteyshenkilöt
Anna PihlajamäkimarkkinointikoordinaattoriDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 346 5169anna.pihlajamaki@diak.fiMarjaana Marttila-Ojalasosiaalialan lehtoriDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 509 1371marjaana.marttila-ojala@diak.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakin uusi toimitusjohtaja-rehtori on TtT, KL Kati Komulainen8.5.2025 08:25:00 EEST | Tiedote
Diakin uudeksi toimitusjohtaja-rehtoriksi on valittu Kati Komulainen. Hän aloittaa tehtävässään 1. elokuuta 2025.
Osallisuutta ja kulttuurihyvinvointia Valkeassa 6.5.3.5.2025 09:08:00 EEST | Tiedote
Lämpimästi tervetuloa AVOT- Arjen verkostoista osallisuutta ja toimijuutta & Kukoista- kulttuurihyvinvointia ja osallisuutta lähiössä ja verkossa -hankkeiden järjestämään lopputapahtumaan Oulun kauppakeskus Valkeaan ti 6.5. klo 13–15.
Kohti uutta ammatillisuutta – Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Hyvän arjen rakentajat -ohjelma käynnistivät ainutlaatuisen yhteistyön2.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Hyvän arjen rakentajat -ohjelma ovat käynnistäneet yhteistyön, joka tukee molempien toimintaa ja tavoitteita. Diakin opiskelijoille yhteistyö tarjoaa uudenlaisen oppimisympäristön oman ammattitaidon vahvistamiseksi. Hyvän arjen rakentajat -ohjelma saa puolestaan toimintaansa ja kehittämistyöhönsä mukaan tulevia sosiaali-, terveys- ja tulkkausalan ammattilaisia.
Kokemusosaaminen tuo merkitystä ja vahvistaa palveluiden laatua sote-alalla28.4.2025 12:30:17 EEST | Tiedote
Kokemusosaamisella tarkoitetaan oman kokemuksen tuomaa tietoa ja ymmärrystä, jota voidaan hyödyntää työssä sosiaali- ja terveysalalla. Uusi julkaisu avaa, miten sote-ammattilaiset voivat hyödyntää myös omaa kokemustaan työssään. Kokemukseen perustuva osaaminen tuo merkitystä työhön ja vahvistaa palveluiden laatua, todetaan uudessa julkaisussa.
Eriarvoisuuden torjunta edellyttää tietoa, tahtoa ja tekoja16.4.2025 13:00:35 EEST | Tiedote
Suomessa on historian saatossa onnistuttu kaventamaan eriarvoisuutta rohkeilla uudistuksilla. Viime vuosikymmenen aikana huoli eriarvoisuuden kasvusta on kuitenkin noussut. Yhdenvertaisuus vaatii jatkuvaa työtä, todetaan Dialogin uudessa teemanumerossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme