Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Monikulttuuristuva työelämä tarvitsee uusia taitoja: kutsu webinaariin

Jaa

Vaikka työelämä monikulttuuristuu, asenteet ja työpaikkojen monikulttuurisuusosaaminen eivät kehity ilman panostusta. Opin portailta työelämään Satakunnassa -hankkeen loppuseminaari tarjoaa täydennystä työkalupakkiin, jota tarvitaan monikulttuuristuvassa työelämässä kaikilla aloilla. Tervetuloa maksuttomaan webinaariin 7.10. klo 12–15.45.

-        Onko sinulla ja työyhteisössäsi jo kokemusta eri kulttuuritaustaisista työkavereista? Tunnetko kulttuurienvälisen dialogin ja uskontolukutaidon merkityksen hyvän työyhteisön rakentumisessa? Tiedätkö, minkälaista on opiskella suomen kieli aikuisena, tai minkälaista syrjintää työnhakuun liittyy? Kaikkiin näihin teemoihin tuomme näkökulmia loppuwebinaarissa, kertoo projektipäällikkö Anu Halonen Diakista.

Opin portailta työelämään Satakunnassa -hankkeen toteuttamassa tilaisuudessa on mukana hankkeen asiantuntijoita ja puhujia monikulttuurisuuden eri laidoilta. Tilaisuudessa kuullaan mm. vuoden 2021 pakolaismiehen Ahmed Mesaedyn alustus Onko suomalainen työelämä valmis monikulttuurisuuteen? sekäkirjailija Dieter Hermann Schmitzin puheenvuoro Suomen kieli – Umpikujat, ansat ja kompastuskivet suomalaisessa kulttuurissa maahanmuuttajana. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!

Työvoimapula ei yksin avaa ovia

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä on pulaa ympäri Satakuntaa. Maahanmuuttajataustaisen henkilöstön tarjoama huojennus tilanteeseen ei kuitenkaan tarkoita, että yhteistyö sujuisi kitkatta ilman että monikulttuurisuusosaamiseen panostetaan työpaikoilla. 

-        Usein tarvitaan katsomista peiliin. Mitä minä itse voin tehdä, jotta tulijalla on edes mahdollista menestyä tehtävässään? Esimerkiksi kielitietoisuus on asia, mikä pitää sananmukaisesti tiedostaa. Voisinko päättää, että en vaikkapa puhu ammattislangia tai liian nopeasti. Kielitaito ei ole sama kuin ammattitaito, ja suomalaisilla on varsin heikko sietokyky erilaiseen tapaan käyttää kieltä, pohtii Anu Halonen.

Loppusuoralla olevassa kolmevuotisessa hankkeessa ovat mukana kaikki Satakunnan alueen 2. asteen oppilaitokset ja ammattikorkeakoulut. Asenneilmapiiriin vaikuttaminen on pitkäkestoista työtä, johon hankkeen työelämäkontakteilla on ollut suuri merkitys.

-        Koko työyhteisöllä on merkitystä työllistymisen ja monimuotoisemman työkulttuurin muutokselle. Työpaikkaohjaajien kanssa käytyjen keskustelujen mukaan heillä on kasvanut rohkeus puhumiseen ja sitä kautta parempaan keskinäiseen tutustumiseen. Kulttuurien välinen ymmärrys kasvoi, kun rohkeus kohdata lisääntyi, sanoo suomen kielen opettaja Anna Taimi Sataedusta.

Hankkeessa on myös kehitetty monialaisia, -kulttuurisia ja -kielisiä harjoittelumallipilotteja Satasairaalan ja Porin perusturvan kanssa.

-        Tavoitteena on lisätä huomattavasti monikulttuuristen opiskelijoiden harjoittelupaikkoja ja helpottaa monikulttuuristen työyhteisöjen arkea yhdistelemällä samaan moduuliin monista taustoista tulevia osaajia, kertoo hoitotyön lehtori Hanna Rautava-Nurmi Samkista.

Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) hallinnoimaa hanketta toteutetaan yhdessä Satakunnan koulutuskuntayhtymän (Sataedu), Länsirannikon Koulutus Oy WinNovan sekä Satakunnan ammattikorkeakoulun (Samk) kanssa. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ja kansallinen rahoittajaviranomainen on Keski-Suomen ELY-keskus.

>> Webinaariohjelma 7.10.2021

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Kyläsaarenkuja 2
00580 HELSINKI

http://www.diak.fi

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Puhevammaisten ihmisten osallisuutta lisätään tuella ja aidolla kohtaamisella6.10.2021 14:30:00 EEST | Tiedote

Puhevammaisten ihmisten osallisuutta helpottavat monet tekniset apuvälineet ja tulkkipalvelut. Osallisuuden parantamisessa riittää silti edelleen myös tehtävää. Kansainvälisenä puhevammaisten päivänä julkaistava Dialogin uusi teemanumero ”Osallisuuden asialla” antaa puheenvuoron puhevammaisille ihmisille itselleen ja juhlistaa Diakin puhevammaisten tulkkauksen ja asioimistulkkauksen koulutusten 10-vuotista taivalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme