Monikulttuurisuus haastaa ohjaus- ja neuvontatyötä

Suomessa maahanmuutto on suhteellisen nuori ilmiö, minkä takia yhteiskunnan ja työpaikkojen käytännöt sekä asenneilmapiiri eivät välttämättä ole vielä valmiita muutokseen. Maahanmuuttajien parissa työskentelevillä asiantuntijoilla ja ohjaajilla ei monesti ole tarpeeksi ohjaustyössä tarvittavaa erityisosaamista, kuten kulttuuri- ja uskontosensitiivistä työotetta. Keskusteluun on noussut myös monikulttuuristen nuorten kohtaamat haasteet opinto-ohjauksen ohjaustilanteissa.
– Monikulttuurisen ohjauksen kehittäminen on ajankohtainen haaste Suomessa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla. Tilastokeskuksen mukaan maassamme asui 423 494 ulkomaalaistaustaista henkilöä vuoden 2019 lopussa. Heistä 49 prosenttia asui pääkaupunkiseudulla. Virtaa ohjaukseen -hankkeessa toteutetun koulutuspilotin tavoite oli vastata monikulttuurisen ohjausosaamisen ammatilliseen vahvistamiseen eri työntekijäryhmissä, kertovat Diakin asiantuntijat ja hankkeen loppujulkaisun toimittaneet Susanna Hyväri ja Pia Sahonen.
Julkaisu käsittelee Virtaa ohjaukseen -koulutushanketta ja tuo yhteen monikulttuurista ohjaus- ja neuvontatyötä käsitteleviä koulutuskokeilun tuloksia. Artikkelikokoelma esittelee keskeisiä ohjauksen teemoja, jotka ovat ajankohtaisia monikulttuurisen työn eri tehtävissä. Pääpaino teksteissä on koulutuspilotin sisällöissä ja pedagogissa ratkaisuissa.
Teoksen toimittajat Hyväri ja Sahonen suosittelevat teosta erityisesti monikulttuurisen ohjaustyön ammattilaisille.
– Julkaisu soveltuu myös sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille, kansalaistoimijoille ja muille ohjauksen teemoista kiinnostuneille.
Hankkeen järjestämä koulutus on avannut monikielisen ja -kulttuurisen ohjauksen eri ulottuvuuksia ja moninaisuutta. Tavoitteena oli kehittää ohjaustyötä tekevien ohjausosaamista ja tukea samalla verkostoitumista. Koulutuksesta saadun palautteen mukaan lähes kaikki osallistujista kokivat ammatillisen itseluottamuksensa ja kiinnostuksen kehittää ammatillista osaamistaan lisääntyneen.
Julkaisu sisältää myös artikkeleita omakielisestä ohjauksesta ja uskontolukutaidosta sekä ryhmäohjauksesta. Kielitietoisuuden ja omakielisen ohjauksen artikkelit jäsentävät kielellistä vuorovaikutusta monikulttuurisessa työssä. Uskontolukutaidon käsittely tuo uusia näkökulmia uskontojen ymmärtämiseen tämän päivän maailmassa.
Vuonna 2022 alkaa OPH-rahoitteinen Monikulttuurisen ohjauksen kehittäminen omassa työssä -täydennyskoulutus opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstölle, joka pohjautuu Virtaa ohjaukseen -hankkeen tuloksiin.
Virtaa ohjaukseen -hanketta toteuttaa Diakonia-ammattikorkeakoulu ja hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta.
Julkaisu
Hyväri, S. & Sahonen, P. (toim.) (2021). Monikulttuurisen ohjausosaamisen kehittäminen - Virtaa Ohjaukseen –koulutushankkeen tulokset. Diak Työelämä 22, Diakonia-ammattikorkeakoulu. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-378-0
Tutustu julkaisuun Theseuksessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helka Repoviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 597 5008helka.repo@diak.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme