Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Monilukutaitojen viikolla opitaan nykyajan kansalaistaitoja

Jaa

Helsingin työväenopistolla paneudutaan 25.11.–30.11. monilukutaitoihin, joita ovat muun muassa taito tulkita ja tuottaa tekstiä ja kuvia, kehonkieltä sekä äänellisiä ja audiovisuaalisia viestejä.

Kuva: Unsplash
Kuva: Unsplash

Työväenopiston monilukutaitoviikon ohjelmassa 25.11.–30.11. on yleisölle avoimia luentoja ja työpajoja, joissa käsitellään erilaisten tekstien tulkintaa ja tuottamista, kuunnellaan ja äänitetään sekä puhutaan elokuvan kielestä. Päätapahtumapaikkana on Opistotalo, Helsinginkatu 26.

Viikko huipentuu Kansalaisen monilukutaito -seminaariin lauantaina 30.11. Seminaarin puheenvuoroista vastaavat yliopistonlehtori Reijo Kupiainen ja tutkija Eliisa Vainikka Tampereen yliopistosta sekä yliopistonlehtori Sara Sintonen Helsingin yliopistosta.

Monilukutaitoa tarvitsee jokainen

Monilukutaidot ovat entistä tärkeämmässä roolissa tietotulva-ajassamme. Nykyään tekstiksi voidaan käsittää kaikki erilaiset merkityksiä luovat kokonaisuudet kuten kuva, liikkuva kuva ja musiikki.

Monilukutaitojen myötä ihminen osaa katsoa asiaa monelta eri kantilta, sillä totuuksia samasta asiasta voi olla useita.

”Toki useimmat meistä tuottavat tekstiä, kuvia ja audiovisuaalisia viestejä koko ajan sen kummemmin asiaa miettimättä. Mutta kuinka hallitusti tämä tapahtuu, onkin toinen asia”, sanoo viikkoa koordinoiva media-alan suunnittelijaopettaja Mikko Kettunen.

”Kansalaisen tulisi kyetä viestimään niin, ettei esimerkiksi aiheuta ongelmia sosiaalisessa mediassa.”

Viestien tulkintaa ja empatiataitojen kehittymistä

Monilukutaidoilla tarkoitetaan myös kykyä tulkita viestintää oikeaa taustaa vasten. Esimerkiksi uutisia lukiessa tulee kyetä pohtimaan, kuka tiedon on tuottanut ja miksi. Kenen näkökulmasta uutinen on tuotettu?

Monilukutaitoinen henkilö kykenee vaihtamaan näkökulmaa ja pohtimaan, miten saman asian voi nähdä eri tavalla riippuen taustasta.

”Tavallaan kyse on myös empatiataitojen kehittymisestä: kyetään katsomaan samaa asiaa aidosti toisen ihmisen silmin”, selittää Mikko Kettunen.

Katso ohjelma

hel.fi/tyovaenopisto

facebook.com/helsingintyovaenopisto

Lisätiedot:

Mikko Kettunen
media-alan suunnittelijaopettaja
puh. 09 310 88595
mikko.kettunen@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mari Larkovirta
viestintäsuunnittelija
mari.larkovirta@hel.fi
puh. 09 310 88599

Kuvat

Kuva: Unsplash
Kuva: Unsplash
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä.
Toimialalla on neljä palvelukokonaisuutta ja hallinto.

  • varhaiskasvatus ja esiopetus
  • perusopetus
  • lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö
  • ruotsinkieliset palvelut
  • hallinto

Toimintaa ja hallintoa johtaa toimialajohtaja Liisa Pohjolainen. Koko toimiala toimii kasvatus- ja koulutuslautakunnan alaisuudessa. Lautakunnassa on suomenkielinen ja ruotsinkielinen jaosto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Päätöstiedote kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksesta 12.11.201912.11.2019 17:20:20 EETTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan tiistaina 12. marraskuuta pidetyn kokouksen päätöstiedote on toimialan verkkosivuilla. Lautakunta päätti muun muassa irtokalusteiden lisähankinnasta Jätkäsaaren peruskouluun. Kouluun hankitaan kolme tilaratkaisua, jotka mahdollistavat oppilaan yksilöllisistä tarpeista lähtevän oppimisen. Kokouksen esityslista on saatavilla toimialan verkkosivuilta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme