Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Monilukutaitojen viikolla opitaan nykyajan kansalaistaitoja

Jaa

Helsingin työväenopistolla paneudutaan 25.11.–30.11. monilukutaitoihin, joita ovat muun muassa taito tulkita ja tuottaa tekstiä ja kuvia, kehonkieltä sekä äänellisiä ja audiovisuaalisia viestejä.

Kuva: Unsplash
Kuva: Unsplash

Työväenopiston monilukutaitoviikon ohjelmassa 25.11.–30.11. on yleisölle avoimia luentoja ja työpajoja, joissa käsitellään erilaisten tekstien tulkintaa ja tuottamista, kuunnellaan ja äänitetään sekä puhutaan elokuvan kielestä. Päätapahtumapaikkana on Opistotalo, Helsinginkatu 26.

Viikko huipentuu Kansalaisen monilukutaito -seminaariin lauantaina 30.11. Seminaarin puheenvuoroista vastaavat yliopistonlehtori Reijo Kupiainen ja tutkija Eliisa Vainikka Tampereen yliopistosta sekä yliopistonlehtori Sara Sintonen Helsingin yliopistosta.

Monilukutaitoa tarvitsee jokainen

Monilukutaidot ovat entistä tärkeämmässä roolissa tietotulva-ajassamme. Nykyään tekstiksi voidaan käsittää kaikki erilaiset merkityksiä luovat kokonaisuudet kuten kuva, liikkuva kuva ja musiikki.

Monilukutaitojen myötä ihminen osaa katsoa asiaa monelta eri kantilta, sillä totuuksia samasta asiasta voi olla useita.

”Toki useimmat meistä tuottavat tekstiä, kuvia ja audiovisuaalisia viestejä koko ajan sen kummemmin asiaa miettimättä. Mutta kuinka hallitusti tämä tapahtuu, onkin toinen asia”, sanoo viikkoa koordinoiva media-alan suunnittelijaopettaja Mikko Kettunen.

”Kansalaisen tulisi kyetä viestimään niin, ettei esimerkiksi aiheuta ongelmia sosiaalisessa mediassa.”

Viestien tulkintaa ja empatiataitojen kehittymistä

Monilukutaidoilla tarkoitetaan myös kykyä tulkita viestintää oikeaa taustaa vasten. Esimerkiksi uutisia lukiessa tulee kyetä pohtimaan, kuka tiedon on tuottanut ja miksi. Kenen näkökulmasta uutinen on tuotettu?

Monilukutaitoinen henkilö kykenee vaihtamaan näkökulmaa ja pohtimaan, miten saman asian voi nähdä eri tavalla riippuen taustasta.

”Tavallaan kyse on myös empatiataitojen kehittymisestä: kyetään katsomaan samaa asiaa aidosti toisen ihmisen silmin”, selittää Mikko Kettunen.

Katso ohjelma

hel.fi/tyovaenopisto

facebook.com/helsingintyovaenopisto

Lisätiedot:

Mikko Kettunen
media-alan suunnittelijaopettaja
puh. 09 310 88595
mikko.kettunen@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mari Larkovirta
viestintäsuunnittelija
mari.larkovirta@hel.fi
puh. 09 310 88599

Kuvat

Kuva: Unsplash
Kuva: Unsplash
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä.
Toimialalla on neljä palvelukokonaisuutta ja hallinto.

  • varhaiskasvatus ja esiopetus
  • perusopetus
  • lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö
  • ruotsinkieliset palvelut
  • hallinto

Toimintaa ja hallintoa johtaa toimialajohtaja Liisa Pohjolainen. Koko toimiala toimii kasvatus- ja koulutuslautakunnan alaisuudessa. Lautakunnassa on suomenkielinen ja ruotsinkielinen jaosto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingfors går i täten – vi är med på Educa-mässan 20.1.2020 08:00:00 EETTiedote

På Educa-mässan 24-25.1 på Helsingfors mässcentrum har mässbesökarna möjlighet att bekanta sig med Helsingfors daghems, skolors och läroinrättningars pedagogiska lösningar under handledning av personal och lärande. Vi berättar också om lediga arbetsplatser, utbudet av tjänstebostäder samt om våra mångsidiga personalförmåner och olika belöningsformer. Sektorledningen är också anträffbar vid vår monter. Välkommen till monter 6m50 för att bekanta dig med arbetet vid fostrans- och utbildningssektorn i Helsingfors. Hos oss kan också du bli en föregångare inom pedagogiken!

Helsinkiläinen edelläkävijyys esillä Educa-messuilla20.1.2020 08:00:00 EETTiedote

Educa-messuilla 24.-25.1. Helsingin messukeskuksessa messuvieraat pääsevät tutustumaan Helsingin koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten pedagogisiin ratkaisuihin henkilöstömme ja oppijoidemme opastuksella. Kerromme myös avoimista työpaikoista, työsuhdeasuntojen tarjonnasta, monipuolisista henkilöstöeduistamme sekä palkitsemisen tavoista Helsingissä. Toimialamme johto on myös tavattavissa osastollamme. Tervetuloa tutustumaan osastolle 6m50 millaista on työskennellä Helsingin kasvatuksessa ja koulutuksessa. Meillä pääset pedagogiikan edelläkävijöiden joukkoon!

Ennakkotiedote: kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokous 21.1.17.1.2020 12:15:00 EETTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu kevätkauden ensimmäiseen kokoukseen ensi tiistaina 21.1.2020 klo 16.00. Kokouksen esityslista Kasvatuksen ja koulutuksen maksullisten vierailujen hinnaston vahvistaminen Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättänee vahvistaa leikkipuisto-, päiväkoti-, koulu- ja oppilaitosvierailuista perittävät maksut 1.8.2020 lukien (hinnasto esityksen liitteenä). Leikkipuisto-, päiväkoti-, koulu- ja oppilaitosvierailut ovat lisääntyneet tasaisesti 2000-luvun alusta lähtien. Vierailuja järjestetään vuosittain noin 100 ryhmälle ja noin 1200 osallistujalle. Vierailut hoidetaan tällä hetkellä keskitetysti, eikä niistä peritä korvausta. Maksut otetaan käyttöön lukuvuoden 2020-2021 alussa tai viimeistään, kun digitaalinen kalenteri-, varaus- ja maksualusta on käytössä. Maksut tuloutetaan mukana oleville leikkipuistoille, päiväkodeille, kouluille ja oppilaitoksille. Jatkossakin maksuttomina säilyvät yhteistyö- ja verkostokumppanien vierailut, valtiovierailut, kansainvä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme