Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Monilukutaitojen viikolla opitaan nykyajan kansalaistaitoja

Jaa

Helsingin työväenopistolla paneudutaan 25.11.–30.11. monilukutaitoihin, joita ovat muun muassa taito tulkita ja tuottaa tekstiä ja kuvia, kehonkieltä sekä äänellisiä ja audiovisuaalisia viestejä.

Kuva: Unsplash
Kuva: Unsplash

Työväenopiston monilukutaitoviikon ohjelmassa 25.11.–30.11. on yleisölle avoimia luentoja ja työpajoja, joissa käsitellään erilaisten tekstien tulkintaa ja tuottamista, kuunnellaan ja äänitetään sekä puhutaan elokuvan kielestä. Päätapahtumapaikkana on Opistotalo, Helsinginkatu 26.

Viikko huipentuu Kansalaisen monilukutaito -seminaariin lauantaina 30.11. Seminaarin puheenvuoroista vastaavat yliopistonlehtori Reijo Kupiainen ja tutkija Eliisa Vainikka Tampereen yliopistosta sekä yliopistonlehtori Sara Sintonen Helsingin yliopistosta.

Monilukutaitoa tarvitsee jokainen

Monilukutaidot ovat entistä tärkeämmässä roolissa tietotulva-ajassamme. Nykyään tekstiksi voidaan käsittää kaikki erilaiset merkityksiä luovat kokonaisuudet kuten kuva, liikkuva kuva ja musiikki.

Monilukutaitojen myötä ihminen osaa katsoa asiaa monelta eri kantilta, sillä totuuksia samasta asiasta voi olla useita.

”Toki useimmat meistä tuottavat tekstiä, kuvia ja audiovisuaalisia viestejä koko ajan sen kummemmin asiaa miettimättä. Mutta kuinka hallitusti tämä tapahtuu, onkin toinen asia”, sanoo viikkoa koordinoiva media-alan suunnittelijaopettaja Mikko Kettunen.

”Kansalaisen tulisi kyetä viestimään niin, ettei esimerkiksi aiheuta ongelmia sosiaalisessa mediassa.”

Viestien tulkintaa ja empatiataitojen kehittymistä

Monilukutaidoilla tarkoitetaan myös kykyä tulkita viestintää oikeaa taustaa vasten. Esimerkiksi uutisia lukiessa tulee kyetä pohtimaan, kuka tiedon on tuottanut ja miksi. Kenen näkökulmasta uutinen on tuotettu?

Monilukutaitoinen henkilö kykenee vaihtamaan näkökulmaa ja pohtimaan, miten saman asian voi nähdä eri tavalla riippuen taustasta.

”Tavallaan kyse on myös empatiataitojen kehittymisestä: kyetään katsomaan samaa asiaa aidosti toisen ihmisen silmin”, selittää Mikko Kettunen.

Katso ohjelma

hel.fi/tyovaenopisto

facebook.com/helsingintyovaenopisto

Lisätiedot:

Mikko Kettunen
media-alan suunnittelijaopettaja
puh. 09 310 88595
mikko.kettunen@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mari Larkovirta
viestintäsuunnittelija
mari.larkovirta@hel.fi
puh. 09 310 88599

Kuvat

Kuva: Unsplash
Kuva: Unsplash
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä.
Toimialalla on neljä palvelukokonaisuutta ja hallinto.

- varhaiskasvatus ja esiopetus
- perusopetus
- lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö
- ruotsinkieliset palvelut
- hallinto

Toimintaa ja hallintoa johtaa toimialajohtaja Liisa Pohjolainen. Koko toimiala toimii kasvatus- ja koulutuslautakunnan alaisuudessa. Lautakunnassa on suomenkielinen ja ruotsinkielinen jaosto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 22.9.202018.9.2020 12:00:00 EESTTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokous pidetään tiistaina 22. syyskuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksen esityslista Lautakunnan kokouksen esityslistalla on muun muassa ruoka-, siivous- ja kohdevastaavapalveluiden hankinta ajalle 1.1.2021 - 31.12.2023 sekä tilahankkeita. Lautakunnalle esitetään päätettäväksi ruoka-, siivous- ja kohdevastaavapalveluiden hankintaa kolmelta eri yritykseltä. Hankintahinta ilman arvonlisäveroa on noin 4,8 miljoonaa euroa. Hankinnassa on käytetty kestävän kehityksen mukaisia kriteereitä vähimmäisvaatimuksissa. Palveluntuottajien edellytetään tuottavan sekä ruoka-, siivous- että käyttäjäpalvelut kestävien periaatteiden mukaisesti. Siivouspalvelujen tarjoajalla tulee olla ympäristöä säästävät siivousmenetelmät. Vähimmäisvaatimusten lisäksi ruokapalveluissa laadun yhtenä arviointikriteerinä on käytetty Hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelman toteuttamista. Tilahankkeista lautakunnalle e

Kundnöjdheten i Helsingfors stads grundskolor är på en god nivå – skolornas styrkor är bland annat lärarna och stödet för lärandet18.9.2020 11:00:00 EESTTiedote

Helsingfors kartlade i början av år 2020 hur nöjda klienterna inom den grundläggande utbildningen är. Enligt svaren är eleverna och vårdnadshavarna nöjda med skolan och undervisningen. En tredjedel av eleverna och en fjärdedel av vårdnadshavarna gav skolorna högsta betyg i helhetsbedömningen. Grundskolornas styrkor är stödet för lärandet, tryggheten, samarbetet mellan hem och skola samt lärarna och lärarrollen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme