Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Moninaisuuden kohtaaminen vaatii vielä työtä kirkossa ja yhteiskunnassa

Jaa
Yhteiskunta muuttuu koko ajan moninaisemmaksi, mutta sen kohtaaminen yhteiskunnan eri aloilla ja työelämässä vaatii vielä töitä, selviää Dialogi-median uudesta teemanumerosta Supervoimana moninaisuus.

Yhdenvertaisuus ei toteudu kaikille samalla tavalla. Kirkon kohdalla näkyvimmin puhuttaa kipuilu sateenkaariparien vihkimisen kanssa. Kirkko ei ole esimerkiksi julkistanut virallista ohjeistusta seksuaalisen moninaisuuden kunnioittamisesta. 

Yhdenvertaisen kohtelun jarruna kirkossa toimii se, että konservatiivisesti ajattelevilla on yhä enemmän edustusta kirkon päättävissä elimissä, arvioi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pappi Laura ”Late” Mäntylä. 

– Valitettavasti kovin harva edistyksellinen äänestää seurakuntavaaleissa, joten päätäntävalta jää vanhoillisille, Mäntylä sanoo. 

Tasa-arvoisempaan suuntaan ollaan kuitenkin menossa, Mäntylä sanoo. 

– Kirkon työntekijöiden näkemykset ovat yhä tasa-arvoisempia ja vähemmän syrjiviä. Sateenkaaripareja siunaavia ja vihkiviä pappeja on jo yli kolmesataa ja määrä kasvaa tasaisesti, Mäntylä kertoo. 

Kohtaamisella vaikutetaan nuoren tulevaisuuteen 

Moninaisuuden kohtaamisen harjoittelu on tärkeää, koska sillä vaikutetaan esimerkiksi monen nuoren tulevaisuuteen. Kirkko tavoittaa rippikoulujen kautta yhä yli 80 prosenttia suomalaisista nuorista.  

– Uudessa rippikoulusuunnitelmassa on selkeästi kirjattu esiin ajatus jokaisen oikeudesta olla oma itsensä, ja se että sukupuolten ja seksuaalisuuden moninaisuus tulee ottaa huomioon, Diakonia-ammattikorkeakoulun lehtori, tutkija ja pappi Jouko Porkka sanoo.  

Rippikoulututkimuksissa on havaittu, että nuoretjotka ilmoittavat sukupuolensa olevan joku muu kuin tyttö tai poika, tai rastineet kohdan ”en halua kertoa”, voivat keskimäärin muita nuoria uonommin myös rippikouluissa. Heillä on rippikoulussa muita vähäisempi turvallisuuden tunne, heikompi kokemus oikeudesta olla oma itsensä ja vähemmän sosiaalisia suhteita.  

Kirkkoa Porkka kannustaa kirimään, jotta se pääsisi muun yhteiskunnan rinnalle moninaisuuden kunnioittamisessa. 

– Kirkon valtavirrallehan tämä ei ole enää mikään iso kysymys eikä mitään raamatullisia esteitä kaikkien kunnioittamiselle ole. Päinvastoin, moninaisuus pitäisi nähdä rikkautena. Se ei uhkaa ketään eikä ole keneltäkään pois. 

Diak taistelee yhdenvertaisuuden puolesta 

Diakissa moninaisuus halutaan huomioida eri aloilla ja eri ryhmien osallisuuden edistäminen on kirjattu myös ammattikorkeakoulun strategiaan. Diakin tuoreen toimitusjohtaja-rehtorin Elina Juntusen mukaan Diak haluaa olla moninaisuuden kehittämisessä yhteiskunnallisella tasolla kärkijoukoissa.  

Juntunen pitää moninaisuutta tärkeänä voimavarana niin työyhteisöissä kuin koko yhteiskunnassakin. 

– Pyrimme taistelemaan yhdenvertaisuuden puolesta. Haluamme muuttaa niitä asioita, jotka pitävät yllä epätasa-arvoisuutta tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan. Sen eteen täytyy tehdä jatkuvasti töitä, Juntunen summaa Dialogissa.

Lue lisää:

Dialogi on Diakonia-ammattikorkeakoulun verkkomedia, joka tekee näkyväksi Diakin asiantuntemusta, vahvuusalueita ja tuloksia kiinnostavasti ja vaikuttavasti. Diakin strategiset vahvuudet ovat: selkärankana sivistys; ytimessä uudistuva eettisyys; supervoimana moninaisuus; ja valttina osaaminen yhteisvoimin. Dialogissa herätetään keskustelua ja otetaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Kyläsaarenkuja 2
00580 HELSINKI

http://www.diak.fi

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye