Vaasan kaupunki - Vasa stad

Mot ett mer barnvänligt Österbotten

Dela

I utvecklandet av tjänster för barn, unga och familjer är det särskilt viktigt med multiprofessionalism och samarbete mellan olika aktörer. Det nationella programmet för utveckling av barn- och familjetjänster (LAPE), som upphör vid årsskiftet, har i Österbotten främjat arbetet för barnens och familjernas bästa.

Bild: Katja Lösönen
Bild: Katja Lösönen

Temat för det sista året har varit samarbetet mellan bildningssektorn och social- och hälsosektorn.

− Barns och ungas välfärd är ett gemensamt uppdrag som sträcker sig över flera sektorer: social- och hälsosektorn, bildningssektorn och tredje sektorn. Det är viktigt att fördjupa och fortsätta samarbetet i Österbotten eftersom ordnandet av social- och hälsovården håller på att avskiljas från den kommunala bildningssektorn, säger bildningsdirektör Christina Knookala som är ordförande för LAPE-samarbetsgruppen.

I Österbotten har man på landskapsnivå ordnat LAPE-akademitillställningar om programmet, i vilka har deltagit sammanlagt 160 experter som jobbar med barn och familjer.

− På LAPE-akademitillställningarna har man bl.a. behandlat barns och ungas välfärdssituation i landskapet, barnbudgetering och det forskningsunderlag som det nationella barnstrategiarbetet baserar sig på, beskriver förändringsagent Riku Niemistö.

Redskap till kommunerna för välfärdsarbetet

Samarbetsgruppen, som bildas av det österbottniska LAPE-programmets ledning för bildningssektorn och för social- och hälsovårdssektorn, rekommenderar att det sektorsövergripande välfärdsarbetet fortsätter även efter att programmet har upphört.

Kommunerna har getts rekommendationer för en barnvänlig kommun, en regional välfärdsplan för barn och unga, ett familjecenter och gemensamma arbetsmetoder.

− Kommunerna kan i beslutsfattandet t.ex. ta i bruk en utvärdering av konsekvenserna för barn. Vi har också samlat rekommendationer åt kommunerna med tanke på den regionala välfärdsplanen för ban och unga. Materialet får användas fritt, säger Knookala.

Målen med det nationella programmet för utveckling av barn- och familjetjänster (LAPE) 2016–2019 är allt mer barn- och familjeorienterade tjänster som är effektivare, mer kostnadseffektiva och bättre samordnade samt en reform av verksamhetskulturen.

Kontakter

LAPE-förändringsagent Riku Niemistö, tfn 040 549 8328, riku.niemisto@vasa.fi

Bilder

Bild: Katja Lösönen
Bild: Katja Lösönen
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum