MRSA-bakteerin torjuntatoimet jatkuvat Yliopistollisessa hevossairaalassa – väliaikaisia muutoksia potilaiden vastaanotossa
Hevossairaalassa on noudatettu tehostettuja varotoimia, kartoitettu MRSA-bakteerille mahdollisesti altistuneita potilaita ja otettu näistä useita kymmeniä seulontanäytteitä. Kaikki MRSA-positiiviseksi todetut hevoset ovat olleet tartunnan oireettomia kantajia.
Hevossairaala ottaa vastaan vain päivystyspotilaita 30.1.–3.2.2019
Poliklinikka toimii vielä 28.1.–29.1. Kiireettömät leikkaustoimenpiteet on siirretty myöhempään ajankohtaan. Aikavälillä 30.1.–3.2. otetaan vastaan vain päivystyspotilaita päivystysalueelta (Helsinki, Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi). Välitöntä sairaalahoitoa vaativia potilaita otetaan vastaan päivystysalueen ulkopuolelta vain eläinlääkärin lähetteellä. Lähettävän eläinlääkärin on otettava yhteyttä hevossairaalaan ennen potilaan lähettämistä, puh. 0600 97412. Päivystysaikana hevossairaalan eläinlääkärit tekevät päivystysalueen sisällä tarvittaessa myös kotikäyntejä.
Sairaala palaa normaaliin päiväjärjestykseen maanantaina 4.2.
Hevossairaalan tilat desinfioidaan ja tehostettu seuranta jatkuu
Varotoimenpiteenä Hevossairaalassa tehdään kaikkien tilojen ylimääräinen siivous ja desinfektio. Päivystyspotilaita varten on tilojen desinfioinnin ajaksi järjestetty väistötila Hevossairaalan läheltä. MRSA- bakteerille mahdollisesti altistuneet hevoset on kartoitettu ja altistuksesta on tehty merkintä potilasohjelmaan. Mikäli hevonen palaa kolmen kuukauden kuluessa hevossairaalaan, siitä otetaan näyte MRSA-bakteerin varalta. Hevosta hoidetaan kosketuseristyksessä kunnes tulos valmistuu. Altistuneiden hevosten omistajille on lähetetty tiedote asiasta.
Tehostettu seuranta MRSA-bakteerin varalta jatkuu vielä tilojen desinfektion jälkeen. Seurannan aikana otetaan sairaalassa sisällä olevista potilaista näytteitä MRSA-bakteerin varalta. Mikäli uusia tartuntoja ei todeta, sairaala palaa tavanomaisiin varotoimiin parissa viikossa. Tästä tiedotetaan erikseen.
MRSA-bakteerista ei haittaa tavallisessa talliympäristössä
MRSA-bakteeri eroaa tavallisista stafylokokkibakteereista vain antibioottiherkkyytensä kannalta. Se ei aiheuta infektioita tavallista stafylokokkia herkemmin, mutta sairaalapotilailla MRSA voi levitä herkästi ja aiheuttaa hankalia infektioita. Koti- ja talliympäristössä näistä bakteereista ei ole haittaa. Huolellinen käsien pesu on ensisijaisen tärkeää tartunnan leviämisen ehkäisyssä ja suojautuessa niin MRSA-bakteeria kuin mitä tahansa muutakin bakteeritartuntaa vastaan.
Yliopistollisessa eläinsairaalassa tehdään aktiivista infektioiden torjuntatyötä
Yliopistollisessa eläinsairaalassa on kattava resistenttien bakteerien ja infektioiden seurantajärjestelmä. Tartuntojen torjunta on tärkeä osa laadukasta sairaalahoitoa myös eläimillä. Mahdolliset taudinpurkaukset havaitaan nopeasti ja torjuntatoimet saadaan aloitettua nopeasti. Torjuntatoimissa keskeisiä seikkoja ovat muun muassa seurannan lisäksi käsihygienian tärkeyden korostaminen, potilaiden eristäminen, huolellinen siivous- ja desinfektio, sekä tarkkaan ohjeistettunäytteenottokäytäntö.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Merja Rantala, Dosentti, tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri, 050 415 5482, merja.rantala@helsinki.fi (1.2.2019 saakka)
Katariina Thomson, ELT, infektioasioista vastaava eläinlääkäri, puh. 050 415 5457, katariina.thomson@helsinki.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tiedottaja Eeva Karmitsa, Helsingin yliopisto, eeva.karmitsa@helsinki.fi, #EvaKarmitsa, puh. 02941 58461.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme