MTK ja ETL: Ruoka-ala tarvitsee hallitukselta vahvan kasvuohjelman - vauhdilla kohti parempaa huoltovarmuutta ja kestävää siirtymää

Ruoka-alan osuus Suomen kansantaloudessa on merkittävä. Ala työllistää tällä hetkellä noin 340 000 henkeä. Alalla on aidosti realisoimatonta kasvupotentiaalia, joka pitäisi saada tulevalla vaalikaudella hyödynnettynä tukemaan hallituksen tavoitteita talouskasvun ja työllisyyden vahvistamiseksi. Ruoka-alan kasvu vahvistaa myös huoltovarmuuttamme. Kriisipaketit on jätettävä taakse ja katse on käännettävä kestävään kasvuun. Ruoka-ala pelastaa, sitä ei tarvitse pelastaa.
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) ehdottavat, että hallitusohjelmassa ruoka-ala nostetaan yhdeksi ratkaisualaksi sekä luomaan työpaikkoja, investointeja että huoltovarmuutta.
Esitämme, että ruoka-alan pitkäjänteinen kehittäminen on nostettava tulevan hallituksen kärkiohjelmaksi. Alaa tulee katsoa kokonaisuutena ja sen kehittämistä on johdettava poikkihallinnollisesti sekä poliittisella että virkatasolla. Työ- ja elinkeinoministeriö, maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö ovat keskeiset toimijat ruoka-alan kasvun vauhdittamisessa.
Kasvuohjelma lisää ruokaketjun kriisinsietokykyä
Kasvuohjelman tavoitteena on lisätä alan arvonlisää ja työllisyyttä, turvata huoltovarmuutta, vahvistaa alan yritysten kykyä investoida ja innovoida sekä lisätä vientiä. Tämä vahvistaa myös ruokaketjun kriisinsietokykyä.
Ohjelman avulla lisätään alkutuotannon, elintarviketeollisuuden ja kaupan sekä ravitsemispalveluiden välistä yhteistyötä sekä vauhditetaan kestävien ratkaisujen käyttöönottoa ja oikeudenmukaista tulonjakoa ketjun sisällä. Ohjelman tukemana pystytään vastaamaan kuluttajien toiveeseen saada kilpailukykyisellä hinnalla kotimaista, ravintosuositusten ja vastuullisten toimintatapojen mukaista ruokaa.
Ruoka-ala on ratkaisemassa vihreää siirtymää ja kestävää kehitystä. Alan investoinnit näihin on mahdollistettava eri rahoituskeinoin. Kiertotalouden avulla voidaan hyödyntää ravinteet ja tuotannon sivuvirrat mahdollisimman tehokkaasti. Kotimaisen elintarviketuotannon kestävyys ja kilpailukyky kulkevat käsi kädessä. Vastaavasti kotimainen alkutuotanto ja elintarviketeollisuus voivat menestyä vain yhdessä. Ilman ruoka-alan kestävää kasvua ei ole mahdollista siirtyä kestävään tuotantoon. Siirtymän kustannukset on jaettava oikeudenmukaisesti koko elintarvikeketjussa.
Asetetaan kunnianhimoiset tavoitteet kasvulle
Ohjelman toteutuminen edellyttää strategisten tavoitteiden asettamista:
- Alkutuotannon ja teollisuuden investointien lisäämisen keskimäärin 2,2 miljardiin euroon vuodessa vuoteen 2027 mennessä.
- Alkutuotannon ja teollisuuden TKI-investointien kaksinkertaistaminen vuoteen 2030 mennessä 120 miljoonaan euroon.
- Viennin kaksinkertaistaminen neljään miljardiin euroon vaalikauden aikana.
- 5 000 uuden työpaikan synnyttäminen elintarvikesektorille.
Poikkihallinnollinen valmistelutyö liikkeelle hallitusohjelmassa
ETL ja MTK esittävät kasvuohjelman toteuttamiseksi:
- Nimetään vaalikaudeksi valmistelusta ja toimeenpanosta vastaava ministeri, joka johtaisi poikkihallinnollista ministerityöryhmää. Ministeriryhmän tehtävänä on tarkentaa strategiset tavoitteet, vastuuttaa konkreettisten toimenpiteiden valmistelu sekä seurata toimenpiteiden toteutumista.
- Asetetaan asioiden valmistelusta ja toimeenpanosta vastaava poikkihallinnollinen virkamiesryhmä ministerityöryhmän tueksi.
- Asetetaan poikkihallinnollinen ohjausryhmä, jossa ruokaketjun osapuolet ovat myös mukana edistämässä hallitusohjelman tavoitteiden toteutumista ruoka-alan kehittämiseksi. Ohjausryhmä seuraisi, osallistuisi ja arvioisi kasvuohjelman valmistelua ja toimeenpanoa sekä koordinoisi toimenpiteitä valtioneuvoston ja ruokaketjun osapuolten välillä.
Kasvuohjelmalla pitkäjänteisyyttä ruoka-alan kehittämiseen
ETL ja MTK esittävät, että ohjelmassa tulisi käsitellä muun muassa seuraavia teemoja:
- Kilpailukykyä ja huoltovarmuutta tukevan toimintaympäristön kehittäminen.
- Huoltovarman ruokaketjun toimivuuden takaavien perusedellytysten kuten sähkön, veden, lannoitteiden ja polttoaineiden saatavuuden turvaaminen eri olosuhteissa.
- Elintarvikemarkkinoiden toimivuus ja ennakoitavuus yhteisen tilannekuvan kautta.
- Julkisten hankintojen kehittäminen huomioimaan huoltovarmuus hankintojen yhtenä kriteerinä ja poikkeuksellisten kustannusten nousujen huomiointi hinnantarkistuksin.
- Maatalous- ja elintarvikeyrityksiä koskevan nykyisen sääntelyn ja sen valvonnan keventämismahdollisuuksien läpikäynti.
- Ruoka-alan yrityksiä koskevan veropolitiikan ennakoitavuus ja neutraalius.
Kasvua datasta ja tutkimuksesta
- Datan liikkumisen, standardoinnin ja yhteisten tietomallien edistäminen sekä tätä tukeva ennakoitava sääntely.
- Julkisen T&K rahoituksen kohdentaminen tutkimuksen ja tutkimusinfran kehittämiseen ruoka-alalle perustutkimuksesta soveltavaan tutkimukseen.
- Kotimaisten raaka-aineiden ja kasvilajikkeiden kasvatuksen ja jatkojalostuksen sekä uusien kestävien tuotteiden ja tuotantoteknologioiden skaalaaminen.
- Suomen Ruokakampuksen perustaminen edistämään alan jalostusarvon nostoa.
Ruoka-alan vetovoiman kehittäminen
- Koulutuspaikkojen määrän varmistaminen eri puolilla Suomea ammatillisesta koulutuksesta korkeakoulutukseen koko alan osaajapulaan vastaamiseksi
- Vientiosaamisen kehittäminen.
- Edistetään työhön johtavaa maahanmuuttoa ruoka-alan tehtäviin.
Kestävän siirtymän edistäminen
- Ruoka-alan rooli energiamurroksessa puhtaan energian tuottajana ja kiertotaloudessa sekä alan investointien edistäminen (luvitus, tuet).
- Biokaasuohjelman jatkaminen ja päivittäminen parantamaan energia- ja lannoiteomavaraisuutta.
- Kotimaisen lannoitetuotannon edistäminen osana vetytalouden tukemista.
Ruokaviennin arvon kaksinkertaistaminen
- Ruokaviennin pitkäjänteinen edistäminen yhdessä eri osapuolten kanssa.
- Vienninedistämisen mahdollistavien viranomaisresurssien turvaaminen (Ruokavirasto, BF) sekä maatalousattaseoiden verkoston vahvistaminen keskeisillä kohdemarkkinoilla.
- Viennin lisäämiseksi vientiyrityksille tarkoitettujen markkinaehtoisten konsulttipalveluiden kehittäminen.
Lisätietoja:
Mikko Käkelä, toimitusjohtaja, ETL, puh. 040 560 7569, mikko.kakela@etl.fi
Juha Marttila, puheenjohtaja, MTK, puh. 050 341 3167, juha.marttila@mtk.fi
Päivi Nerg, elinvoimajohtaja, MTK, puh. 040 842 9810, paivi.nerg@mtk.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote
Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Hallitus ottaa vastuuta huoltovarmuudesta ja ruokaturvasta24.4.2025 11:24:15 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus sai valtion tulevien vuosien taloutta linjaavan kehysriihensä valmiiksi keskiviikkoiltana. Hallitus on lupaustensa mukaisesti keventämässä elinkeinotoiminnan kasvua rajoittavaa normitaakkaa. MTK pitää tärkeänä, että hallitus nosti riihessään keskeiseen osaan myös Suomen huoltovarmuuden ja ruokaturvan.
MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote
Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.
MTK:n Säätiö myöntää 10 000 euron ympäristöpalkinnon – ehdota saajaa15.4.2025 13:42:08 EEST | Tiedote
MTK:n Säätiö juhlistaa satavuotista historiaansa myöntämällä 10 000 euron ympäristöpalkinnon henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt maa- ja metsätalousmaan kunnon ja tuottavuuden parantamista. Esityksiä palkinnonsaajiksi otetaan vastaan 9. toukokuuta 2025 saakka.
Juha Marttila ei hae syksyllä jatkoa MTK:n puheenjohtajana9.4.2025 17:13:34 EEST | Tiedote
MTK:n puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Järjestön pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Marttila ei asetu enää ehdolle tehtävään. Marttila kertoi päätöksestään järjestön valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme