MTK ja SKAL haluavat tulevalta hallitukselta biokaasuohjelman

Raskaimman ja pitkämatkaisen liikenteen sähköistymiseen liittyy yhä monia haasteita. Erityisesti raskas liikenne tulee siksi tarvitsemaan useita erilaisia käyttövoimavaihtoehtoja siirtymässä yhä vähäpäästöisempään liikenteeseen. Kotimainen biokaasu tarjoaa yhden erittäin varteenotettavan käyttövoimavaihtoehdon raskaaseen liikenteeseen erityisesti silloin, kun sähköistäminen ei tule kyseeseen.
Nollapäästöisten sähkön ja vedyn rinnalla tulisi uusiutuva biometaani myös ottaa huomioon vähäpäästöisenä energiamuotona. Biokaasu soveltuu käyttövoimaksi raskaimpaan liikenteeseen vähäisemmin investointipanoksin kuin suora sähkö tai vety, ja sen käyttöä on myös mahdollista nopeammin lisätä. Näin myös päästövähennyksiä on mahdollista saavuttaa nopeammin. Suomessa käytössä olevat yleiseurooppalaista tasoa pidemmät ja raskaammat ajoneuvoyhdistelmät tuovat jo sinällään energia- ja kustannustehokkuutta logistiikkaan, joka on pitkien etäisyyksien Suomelle erityisen tärkeää. Tämän näkökulman huomiointi EU:n CO2-päästöjä rajoittavassa asetusehdotuksessa on tärkeää.
Biokaasu on kotimainen energiamuoto. Sen käyttö parantaa Suomen energiaomavaraisuutta ja siten myös huoltovarmuutta. Kotimaisessa tuotannossa on myös merkittävää lisäyspotentiaalia. Esimerkiksi maatalouden yhteydessä tapahtuva biokaasun tuotanto yli kaksinkertaistui vuonna 2022, ja suunnitelmissa on merkittäviä lisäyksiä tuotantoon. MTK ja SKAL esittävät kansalliseksi biokaasun tuotantotavoitteeksi 2 TWh vuonna 2025 ja 4 TWh vuonna 2030.
Suomessa on tällä hetkellä liikenteessä noin 500 kaasukäyttöistä kuorma-autoa. Useammalla kuorma-autonvalmistajalla on tarjota raskaisiin kuljetuksiin nesteytetyllä biokaasulla toimivia vaihtoehtoja. Nykyisin saatavilla ja käytössä oleva nesteytetyn kaasun kalusto mahdollistaa kokonaismassat 68 tonniin asti ja tänä vuonna on markkinoille tulossa tehokkaampia kaasukäyttöisiä malleja, joilla päästään jo yli 70 tonnin kokonaismassaan.
Suomessa raskaimpia nesteytetyllä biokaasulla toimivia ajoneuvoyhdistelmiä käytetään muun muassa raakapuun kuljetuksissa ja maidonkeräilyssä. Juuri nesteytetty biokaasu mahdollistaakin riittävän pitkät toimintamatkat myös raskaimmilla yhdistelmillä, mutta kalustoinvestointien pullonkaulana on tällä hetkellä puutteellinen jakeluinfra. Nykyiset 14 nesteytetyn kaasun jakeluasemaa ovat auttamattomasti liian vähän.
Biokaasu on myös kustannuskilpailukykyinen käyttövoimavaihto dieseliin verrattuna, ja samanaikaisesti sen käytöllä saadaan ilmastopäästöt vähennettyä murto-osaan dieselkalustolla liikennöintiin verrattuna.
Keskeiset perustelut biokaasun eduksi:
• useiden vuosien käyttökokemukset kaasukalustolla liikennöinnistä
• soveltuu pitkille matkoille ja raskaimpiin kuljetuksiin
• kotimainen energiamuoto, jonka käyttö lisää Suomen energiaomavaraisuutta
• valmistuksen raaka-aineet saadaan kotimaisista lähteistä
• biokaasun tuotannossa on kasvumahdollisuuksia Suomessa.
Haasteita:
• nykyinen jakeluinfra erityisesti nesteytetyn kaasun (LBG) osalta riittämätön
• EU-lainsäädännön (CO2-raja-arvoasetus) suhtautuminen biokaasuun tulevaisuudessa
• maa- ja metsätalouden työkoneiden saatavuus biokaasukäyttöisinä on heikko.
Lisätietoja:
Juha Marttila, puheenjohtaja, MTK, puhelin 050 341 3167
Päivi Nerg, elinvoimajohtaja, MTK, puhelin 040 842 9810
Jani Ylälehto, puheenjohtaja, SKAL, puhelin 0400 922 636
Anssi Kujala, toimitusjohtaja, SKAL, puhelin 0400 567 925
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote
Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Hallitus ottaa vastuuta huoltovarmuudesta ja ruokaturvasta24.4.2025 11:24:15 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus sai valtion tulevien vuosien taloutta linjaavan kehysriihensä valmiiksi keskiviikkoiltana. Hallitus on lupaustensa mukaisesti keventämässä elinkeinotoiminnan kasvua rajoittavaa normitaakkaa. MTK pitää tärkeänä, että hallitus nosti riihessään keskeiseen osaan myös Suomen huoltovarmuuden ja ruokaturvan.
MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote
Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.
MTK:n Säätiö myöntää 10 000 euron ympäristöpalkinnon – ehdota saajaa15.4.2025 13:42:08 EEST | Tiedote
MTK:n Säätiö juhlistaa satavuotista historiaansa myöntämällä 10 000 euron ympäristöpalkinnon henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt maa- ja metsätalousmaan kunnon ja tuottavuuden parantamista. Esityksiä palkinnonsaajiksi otetaan vastaan 9. toukokuuta 2025 saakka.
Juha Marttila ei hae syksyllä jatkoa MTK:n puheenjohtajana9.4.2025 17:13:34 EEST | Tiedote
MTK:n puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Järjestön pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Marttila ei asetu enää ehdolle tehtävään. Marttila kertoi päätöksestään järjestön valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme