MTK ja SKAL haluavat tulevalta hallitukselta biokaasuohjelman

Raskaimman ja pitkämatkaisen liikenteen sähköistymiseen liittyy yhä monia haasteita. Erityisesti raskas liikenne tulee siksi tarvitsemaan useita erilaisia käyttövoimavaihtoehtoja siirtymässä yhä vähäpäästöisempään liikenteeseen. Kotimainen biokaasu tarjoaa yhden erittäin varteenotettavan käyttövoimavaihtoehdon raskaaseen liikenteeseen erityisesti silloin, kun sähköistäminen ei tule kyseeseen.
Nollapäästöisten sähkön ja vedyn rinnalla tulisi uusiutuva biometaani myös ottaa huomioon vähäpäästöisenä energiamuotona. Biokaasu soveltuu käyttövoimaksi raskaimpaan liikenteeseen vähäisemmin investointipanoksin kuin suora sähkö tai vety, ja sen käyttöä on myös mahdollista nopeammin lisätä. Näin myös päästövähennyksiä on mahdollista saavuttaa nopeammin. Suomessa käytössä olevat yleiseurooppalaista tasoa pidemmät ja raskaammat ajoneuvoyhdistelmät tuovat jo sinällään energia- ja kustannustehokkuutta logistiikkaan, joka on pitkien etäisyyksien Suomelle erityisen tärkeää. Tämän näkökulman huomiointi EU:n CO2-päästöjä rajoittavassa asetusehdotuksessa on tärkeää.
Biokaasu on kotimainen energiamuoto. Sen käyttö parantaa Suomen energiaomavaraisuutta ja siten myös huoltovarmuutta. Kotimaisessa tuotannossa on myös merkittävää lisäyspotentiaalia. Esimerkiksi maatalouden yhteydessä tapahtuva biokaasun tuotanto yli kaksinkertaistui vuonna 2022, ja suunnitelmissa on merkittäviä lisäyksiä tuotantoon. MTK ja SKAL esittävät kansalliseksi biokaasun tuotantotavoitteeksi 2 TWh vuonna 2025 ja 4 TWh vuonna 2030.
Suomessa on tällä hetkellä liikenteessä noin 500 kaasukäyttöistä kuorma-autoa. Useammalla kuorma-autonvalmistajalla on tarjota raskaisiin kuljetuksiin nesteytetyllä biokaasulla toimivia vaihtoehtoja. Nykyisin saatavilla ja käytössä oleva nesteytetyn kaasun kalusto mahdollistaa kokonaismassat 68 tonniin asti ja tänä vuonna on markkinoille tulossa tehokkaampia kaasukäyttöisiä malleja, joilla päästään jo yli 70 tonnin kokonaismassaan.
Suomessa raskaimpia nesteytetyllä biokaasulla toimivia ajoneuvoyhdistelmiä käytetään muun muassa raakapuun kuljetuksissa ja maidonkeräilyssä. Juuri nesteytetty biokaasu mahdollistaakin riittävän pitkät toimintamatkat myös raskaimmilla yhdistelmillä, mutta kalustoinvestointien pullonkaulana on tällä hetkellä puutteellinen jakeluinfra. Nykyiset 14 nesteytetyn kaasun jakeluasemaa ovat auttamattomasti liian vähän.
Biokaasu on myös kustannuskilpailukykyinen käyttövoimavaihto dieseliin verrattuna, ja samanaikaisesti sen käytöllä saadaan ilmastopäästöt vähennettyä murto-osaan dieselkalustolla liikennöintiin verrattuna.
Keskeiset perustelut biokaasun eduksi:
• useiden vuosien käyttökokemukset kaasukalustolla liikennöinnistä
• soveltuu pitkille matkoille ja raskaimpiin kuljetuksiin
• kotimainen energiamuoto, jonka käyttö lisää Suomen energiaomavaraisuutta
• valmistuksen raaka-aineet saadaan kotimaisista lähteistä
• biokaasun tuotannossa on kasvumahdollisuuksia Suomessa.
Haasteita:
• nykyinen jakeluinfra erityisesti nesteytetyn kaasun (LBG) osalta riittämätön
• EU-lainsäädännön (CO2-raja-arvoasetus) suhtautuminen biokaasuun tulevaisuudessa
• maa- ja metsätalouden työkoneiden saatavuus biokaasukäyttöisinä on heikko.
Lisätietoja:
Juha Marttila, puheenjohtaja, MTK, puhelin 050 341 3167
Päivi Nerg, elinvoimajohtaja, MTK, puhelin 040 842 9810
Jani Ylälehto, puheenjohtaja, SKAL, puhelin 0400 922 636
Anssi Kujala, toimitusjohtaja, SKAL, puhelin 0400 567 925
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maanviljelijät ja metsänomistajat osoittivat tyytymättömyytensä EU-komissiolle - Europarlamentaarikot ottivat suomalaisten huolet vastaan Brysselissä1.6.2023 17:08:55 EEST | Tiedote
MTK oli mukana torstaina 1.6. Brysselissä järjestetyssä mielenilmauksessa, jossa Euroopan maataloustuottajien järjestöt osoittivat tyytymättömyytensä EU-komission sekavaa lainsäädäntö- ja asetusvalmistelua kohtaan. Päivän aikana europarlamentaarikot kuulivat myös suoraan tuottajilta, miten Brysselin päätökset erityisesti ennallistamislainsäädännöstä heijastuvat suoraan Euroopan huoltovarmuuden selkärankaan, eli ruuantuotantoon ja metsätalouteen.
Maidontuotannon myyntitulot maitotiloilla Suomessa yli miljardi euroa – vastuullisuus maidontuotannossa korostuu1.6.2023 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänään 1.6. vietetään Maailman maitopäivää. Suomen maaseudun elinvoiman kannalta 4500 maitotilalla on merkittävä rooli. Viime vuonna maidontuotannon myyntitulot maitotiloilla ylittivät miljardin euron rajan. Maitoalalla vastuullisuus nähdään pitkän aikavälin menestystekijänä, ja eläinten hyvinvointi on yksi keskeisimmistä vastuullisuuden osatekijöistä. Esimerkkinä jo toteutetusta vastuullisuustyöstä mainittakoon maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen nautojen terveydenhuollon seurantajärjestelmä, Naseva, joka kattaa yli 95 % maitotiloista.
EU-komissio syvällä ymmärtämättömyyden suossa – MTK ja SLC vetoavat päättäjiin 1. kesäkuuta Brysselissä järjestettävässä mielenilmaisussa30.5.2023 13:07:28 EEST | Tiedote
MTK ja SLC vetoavat EU-päättäjiin, jotta nämä palauttaisivat realismin käsittelyssä oleviin ja käsittelyyn tuleviin asioihin. Parlamentin ja neuvoston tulee näyttää hakoteillä olevalle komissiolle kaapin paikka. Sinänsä hyvät tavoitteet romuttuvat ideologisen ja jäsenmaita kuuntelemattoman asenteen takia. Etenkin EU:n ennallistamisasetus on palautettava valmisteluun.
Mediakutsu: Lehmät lasketaan laitumelle 1.6. Mäntysaaren tilalla Valtimolla29.5.2023 15:06:29 EEST | Kutsu
Meillä on ilo kutsua teidät seuraamaan lehmien kesäkauden aloitusta Mäntysaaren tilalla Valtimolla torstaina 1.6.2022 klo 9-13. Tapahtumassa lehmät pääsevät nauttimaan vihreästä nurmesta pitkän talvitauon jälkeen. Samalla tapahtuma tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden oppia lisää suomalaisesta maataloudesta ja maaseudun elinkeinoista.
MTK kirjelmöi ministeriötä metsäkatoasetuksesta: Valtion annettava nopeasti takeet tiloille, joihin asetus jo iskee29.5.2023 11:58:39 EEST | Tiedote
MTK vaatii valtiolta nopeasti takeita tuotannon jatkosta nautatiloille, joiden investointeja EU:n metsäkatoasetus saattaisi takautuvasti koskea. Asetuksen tulkinnasta riippuen vuoden 2020 jälkeen toteutetut tai aloitetut naudanlihan tuotantoon liittyvät investoinnit olisivat asetuksen vastaisia, mikäli niiden toteuttaminen on vaatinut metsänraivausta. Tulkinta tekisi myös tilojen tuotteista markkinakelvottomina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme