MTK ja SKAL haluavat tulevalta hallitukselta biokaasuohjelman

Raskaimman ja pitkämatkaisen liikenteen sähköistymiseen liittyy yhä monia haasteita. Erityisesti raskas liikenne tulee siksi tarvitsemaan useita erilaisia käyttövoimavaihtoehtoja siirtymässä yhä vähäpäästöisempään liikenteeseen. Kotimainen biokaasu tarjoaa yhden erittäin varteenotettavan käyttövoimavaihtoehdon raskaaseen liikenteeseen erityisesti silloin, kun sähköistäminen ei tule kyseeseen.
Nollapäästöisten sähkön ja vedyn rinnalla tulisi uusiutuva biometaani myös ottaa huomioon vähäpäästöisenä energiamuotona. Biokaasu soveltuu käyttövoimaksi raskaimpaan liikenteeseen vähäisemmin investointipanoksin kuin suora sähkö tai vety, ja sen käyttöä on myös mahdollista nopeammin lisätä. Näin myös päästövähennyksiä on mahdollista saavuttaa nopeammin. Suomessa käytössä olevat yleiseurooppalaista tasoa pidemmät ja raskaammat ajoneuvoyhdistelmät tuovat jo sinällään energia- ja kustannustehokkuutta logistiikkaan, joka on pitkien etäisyyksien Suomelle erityisen tärkeää. Tämän näkökulman huomiointi EU:n CO2-päästöjä rajoittavassa asetusehdotuksessa on tärkeää.
Biokaasu on kotimainen energiamuoto. Sen käyttö parantaa Suomen energiaomavaraisuutta ja siten myös huoltovarmuutta. Kotimaisessa tuotannossa on myös merkittävää lisäyspotentiaalia. Esimerkiksi maatalouden yhteydessä tapahtuva biokaasun tuotanto yli kaksinkertaistui vuonna 2022, ja suunnitelmissa on merkittäviä lisäyksiä tuotantoon. MTK ja SKAL esittävät kansalliseksi biokaasun tuotantotavoitteeksi 2 TWh vuonna 2025 ja 4 TWh vuonna 2030.
Suomessa on tällä hetkellä liikenteessä noin 500 kaasukäyttöistä kuorma-autoa. Useammalla kuorma-autonvalmistajalla on tarjota raskaisiin kuljetuksiin nesteytetyllä biokaasulla toimivia vaihtoehtoja. Nykyisin saatavilla ja käytössä oleva nesteytetyn kaasun kalusto mahdollistaa kokonaismassat 68 tonniin asti ja tänä vuonna on markkinoille tulossa tehokkaampia kaasukäyttöisiä malleja, joilla päästään jo yli 70 tonnin kokonaismassaan.
Suomessa raskaimpia nesteytetyllä biokaasulla toimivia ajoneuvoyhdistelmiä käytetään muun muassa raakapuun kuljetuksissa ja maidonkeräilyssä. Juuri nesteytetty biokaasu mahdollistaakin riittävän pitkät toimintamatkat myös raskaimmilla yhdistelmillä, mutta kalustoinvestointien pullonkaulana on tällä hetkellä puutteellinen jakeluinfra. Nykyiset 14 nesteytetyn kaasun jakeluasemaa ovat auttamattomasti liian vähän.
Biokaasu on myös kustannuskilpailukykyinen käyttövoimavaihto dieseliin verrattuna, ja samanaikaisesti sen käytöllä saadaan ilmastopäästöt vähennettyä murto-osaan dieselkalustolla liikennöintiin verrattuna.
Keskeiset perustelut biokaasun eduksi:
• useiden vuosien käyttökokemukset kaasukalustolla liikennöinnistä
• soveltuu pitkille matkoille ja raskaimpiin kuljetuksiin
• kotimainen energiamuoto, jonka käyttö lisää Suomen energiaomavaraisuutta
• valmistuksen raaka-aineet saadaan kotimaisista lähteistä
• biokaasun tuotannossa on kasvumahdollisuuksia Suomessa.
Haasteita:
• nykyinen jakeluinfra erityisesti nesteytetyn kaasun (LBG) osalta riittämätön
• EU-lainsäädännön (CO2-raja-arvoasetus) suhtautuminen biokaasuun tulevaisuudessa
• maa- ja metsätalouden työkoneiden saatavuus biokaasukäyttöisinä on heikko.
Lisätietoja:
Juha Marttila, puheenjohtaja, MTK, puhelin 050 341 3167
Päivi Nerg, elinvoimajohtaja, MTK, puhelin 040 842 9810
Jani Ylälehto, puheenjohtaja, SKAL, puhelin 0400 922 636
Anssi Kujala, toimitusjohtaja, SKAL, puhelin 0400 567 925
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle25.6.2025 13:35:00 EEST | Tiedote
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita.
Avomaankurkun satokausi on käynnissä – ennuste lupaa keskitasoista satoa25.6.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan. Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle. Kun viljely, kuljetus ja säilytys tehdään oikein, on lopputuloksena suomalaisten rakastama kesäherkku, joka maistuu sellaisenaan tai osana kesäruokia ja jatkaa ilahduttamista pitkälle syyskesään.
METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa24.6.2025 13:08:13 EEST | Tiedote
Valtioneuvosto hyväksyi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli METSO-ohjelman vuonna 2014. Nykyisen ohjelmakauden on määrä jatkua vuoden 2025 loppuun saakka. MTK on ollut mukana työryhmässä valmistelemassa uutta ohjelmakautta, joka alkaisi vuoden 2026 alussa. MTK:n ympäristöasiantuntija Heli Siitarin mukaan on välttämättömänä, että maanomistajia vapaaehtoiseen suojeluun kannustavan työkalun riittävä rahoitus turvataan myös jatkossa.
Laatua Suomesta Oy kokoaa laatutyön saman katon alle24.6.2025 11:11:23 EEST | Tiedote
Suomalaisen elintarvikeketjun vahvuus perustuu käytännön laatutyöhön alkutuotannossa ja elintarvikkeiden jalostuksessa. Marraskuussa 2024 perustettu Laatua Suomesta Oy kokoaa yhteen maatalouden, puutarhatuotannon sekä elintarvikkeita jalostavien yritysten laatutyön. Juuri avatuilla www.laatuasuomesta.fi -verkkosivuilla pääsee nyt seikkaperäisesti tutustumaan ajankohtaisiin ja kehitteillä oleviin laatujärjestelmiin ja yhtiön tarjoamiin palveluihin. Laatua Suomesta Oy:n perustajia ovat MTK, SLC, Kauppapuutarhaliitto ry sekä Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitto ry.
Uusittu lunastuslaki on iso parannus omaisuuden suojaan18.6.2025 14:25:54 EEST | Tiedote
MTK pitää eduskunnan tänään hyväksymää uutta lunastuslakia isona ja tärkeänä parannuksena maanomistajien omaisuuden suojaan. Omaisuuden suoja on ollut heikkoa erityisesti kaavoituksessa, sähkölinjakorvauksissa ja muussa infran rakentamisessa. Maanomistajien neuvotteluasema lunastusuhan alla on tähän saakka ollut olematon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme