Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK julkisti vaaliohjelmansa: Maaseutu tarjoaa vakautta ja kasvua 

Jaa
Kuluva vuosikymmen on eletty poikkeusaikaa. Kannamme huolta siitä, onko Suomi turvallinen ja sopeutumiskykyinen maailman murroksissa. Miten yhdistämme välttämättömän talouskasvun ja kestävämmän kehityksen vaatimukset? Kykenemmekö enää turvaamaan hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen? Maaseutu tarjoaa näihin huoliin ratkaisuja. MTK julkisti eduskuntavaalitavoitteensa ”Kymmenen teesiä elävälle Suomelle” keskiviikkona.
Kuva: MTK
Kuva: MTK

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on vienyt Suomen ja muun Euroopan epävakaaseen ja arvaamattomaan aikaan. Myös seuraava eduskunta ja hallitus joutuvat MTK:n arvion mukaan tekemään työtään poikkeusaikana.  

  • Odotamme vaaleissa valittavilta päättäjiltä järkevää ja vastuullista elinkeino- ja ympäristöpolitiikkaa koko maalle. On luotava näkymä, joka kannustaa myös uusia yrittäjiä maa- ja metsätalouteen. Epävakaassa maailmassa Suomi tarvitsee turvallisuutta ja vakautta. Näitä maaseutu ja sen elinkeinot tuottavat, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila tiivistää järjestönsä vaalitavoitteita.  

MTK haluaa vaaliohjelmallaan edistää yhteiskunnan iskunkestävyyttä, reiluja ruokamarkkinoita, kannustavaa metsä- ja maatalouspolitiikkaa, uutta yrittäjyyttä sekä energiaomavaraisuutta. Hyvään hallintoon on myös panostettava. On uskallettava antaa valtaa alueille ja toisaalta vaikutettava aiempaa vahvemmin Suomelle keskeisiin EU-päätöksiin.  

  • Tulevan hallituksen on nähtävä maaseutu kasvun moottorina. Politiikan on muututtava mahdollisuuksien luojaksi. Hallituksella ja eduskunnalla on vastuu hakea yhdessä ratkaisuja niin kotimaassa, EU:ssa kuin kansainvälisilläkin kentillä, Marttila painottaa.  

MTK:n vaaliohjelma ”Kymmenen teesiä elävälle Suomelle” löytyy kokonaisuudessaan tästä linkistä: https://www.mtk.fi/eduskuntavaalit 

Lisätietoja: 

Juha Marttila, puheenjohtaja, MTK, 050 341 3167 

Jyrki Wallin, toiminnanjohtaja, MTK, 050 522 5207 

Avainsanat

Kuvat

Kuva: MTK
Kuva: MTK
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Maanviljelijät ja metsänomistajat osoittivat tyytymättömyytensä EU-komissiolle - Europarlamentaarikot ottivat suomalaisten huolet vastaan Brysselissä1.6.2023 17:08:55 EEST | Tiedote

MTK oli mukana torstaina 1.6. Brysselissä järjestetyssä mielenilmauksessa, jossa Euroopan maataloustuottajien järjestöt osoittivat tyytymättömyytensä EU-komission sekavaa lainsäädäntö- ja asetusvalmistelua kohtaan. Päivän aikana europarlamentaarikot kuulivat myös suoraan tuottajilta, miten Brysselin päätökset erityisesti ennallistamislainsäädännöstä heijastuvat suoraan Euroopan huoltovarmuuden selkärankaan, eli ruuantuotantoon ja metsätalouteen.

Maidontuotannon myyntitulot maitotiloilla Suomessa yli miljardi euroa – vastuullisuus maidontuotannossa korostuu1.6.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänään 1.6. vietetään Maailman maitopäivää. Suomen maaseudun elinvoiman kannalta 4500 maitotilalla on merkittävä rooli. Viime vuonna maidontuotannon myyntitulot maitotiloilla ylittivät miljardin euron rajan. Maitoalalla vastuullisuus nähdään pitkän aikavälin menestystekijänä, ja eläinten hyvinvointi on yksi keskeisimmistä vastuullisuuden osatekijöistä. Esimerkkinä jo toteutetusta vastuullisuustyöstä mainittakoon maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen nautojen terveydenhuollon seurantajärjestelmä, Naseva, joka kattaa yli 95 % maitotiloista.

EU-komissio syvällä ymmärtämättömyyden suossa – MTK ja SLC vetoavat päättäjiin 1. kesäkuuta Brysselissä järjestettävässä mielenilmaisussa30.5.2023 13:07:28 EEST | Tiedote

MTK ja SLC vetoavat EU-päättäjiin, jotta nämä palauttaisivat realismin käsittelyssä oleviin ja käsittelyyn tuleviin asioihin. Parlamentin ja neuvoston tulee näyttää hakoteillä olevalle komissiolle kaapin paikka. Sinänsä hyvät tavoitteet romuttuvat ideologisen ja jäsenmaita kuuntelemattoman asenteen takia. Etenkin EU:n ennallistamisasetus on palautettava valmisteluun.

MTK kirjelmöi ministeriötä metsäkatoasetuksesta: Valtion annettava nopeasti takeet tiloille, joihin asetus jo iskee29.5.2023 11:58:39 EEST | Tiedote

MTK vaatii valtiolta nopeasti takeita tuotannon jatkosta nautatiloille, joiden investointeja EU:n metsäkatoasetus saattaisi takautuvasti koskea. Asetuksen tulkinnasta riippuen vuoden 2020 jälkeen toteutetut tai aloitetut naudanlihan tuotantoon liittyvät investoinnit olisivat asetuksen vastaisia, mikäli niiden toteuttaminen on vaatinut metsänraivausta. Tulkinta tekisi myös tilojen tuotteista markkinakelvottomina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme