Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK: Komissio ei tunnista metsien tarjoamia mahdollisuuksia strategiassaan

Jaa
Tänään julkistetusta EU:n metsästrategiasta puuttuu kunnianhimoa nähdä metsien mahdollisuudet. Vain aktiivisella metsien käytöllä ja hoidolla voimme taistella ilmastonmuutosta vastaan. On välttämätöntä, että Suomessa metsien talouskäyttöäkin voidaan edelleen lisätä. Aikeet EU:n omasta metsien sertifiointijärjestelmästä on syytä lopettaa saman tien, vaatii metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola MTK:sta.

Suomi voi olla ylpeä metsänomistajien tekemästä työstä metsissään. Vaikka metsästrategiaan jäi parannettavaa aiemmin esillä olleista versioista, on se kehittynyt tarjoamaan mahdollisuuksia metsänomistajille.

-  Valitettavasti komissiolla on selvästi parannettavaa metsätalouden perusasioista. Jos ymmärrettäisiin hiilen sitoutuminen, bio-kiertotalouden mahdollisuudet ja metsänhoidon merkitys, olisi strategiasta saatu varmasti parempi. Myös metsäsektorin sosiaaliset ja taloudelliset mahdollisuudet jäävät strategisesti vaatimattomaksi, harmittelee MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.

MTK on luottavainen siihen, että suomalainen metsätalous pienine kuvioineen ja monikäyttöineen vastaa esillä olevaa Closer to nature -metsänhoidon määritelmää. MTK kuitenkin huomauttaa, ettei olemassa olevien rinnalle tarvita enää uusia sertifiointijärjestelmiä. Jatkotyössä on huomioitava, että suomalaisen kestävän metsätalouden mahdollisuudet säilyvät ja Forest Europen kestävän metsänhoidon määritelmiä kunnioitetaan.

Metsien suojelua tulee tehdä vapaaehtoisten menetelmien kautta ja strategiassa mainitaankin Suomen METSO-ohjelma. Mitään metsätalouden ulkopuolelle ohjattavia epämääräisiä No-go -alueita ei metsätalouteen tule luoda. MTK haluaa varmistaa, että metsänhoidon sivutuotteena turvemailtakin tuleva puu voidaan edelleen käyttää energiaksi. Kaskadiperiaate toteutuu parhaiten markkinoiden kautta.

MTK:n mielestä EU:ssa tarvitaan taloudellisen-, sosiaalisen- ja ympäristökestävyyden eri ulottuvuudet tasapainoisesti huomioiva metsästrategia, joka luo pohjan metsien kasvavalle käytölle Euroopassa. MTK on tyytyväinen siihen, että metsästrategia huomioi monelta eri kannalta metsänomistajat. Vaarana on kuitenkin tietämättömyyteen perustuvat rajoitukset metsien käytölle.

Vaikka metsien ilmastohyödyt nähdään suppeasti, metsänomistajat nähdään metsiensä parhaina luonnonsuojelijoina ja hyvinvointipalveluiden tuottajina, eikä strategia nykyisessä muodossaan enää puutu yksityisomaisuuteen niin suoraan kuin sen ensimmäinen vuotanut versio.

Strategiassa puhutaan kuitenkin unionintasoisesta metsähallinnosta (forest governance). Sen avulla metsille tehtäisiin yhteistyössä jäsenmaiden kanssa strategista suunnittelua ja harmonisoitaisiin metsätietoa. Tämä on ongelmallista monelta eri kannalta, ei vähiten siltä, onko tämä edes toimivaltuuksien rajoissa siitä huolimatta, että tietoa kerättäisiin yhteistyössä jäsenmaiden kanssa, kertoo MTK:n asiantuntija Satu-Marja Tenhiälä.

Kaiken kaikkiaan MTK näkee strategiassa mahdollisuuksia. Työ sen eteen, että Suomenkin metsien aktiivinen käyttö nähdään maailman pelastuksena, jatkuu.

Metsä on hyvä hiilinielu, mutta huono hiilivarasto. Strategiassa pitää kokonaisuutena nähdä, miten metsäsektori voi auttaa siirtymään fossiilitaloudesta bio-kiertotalouteen, muistuttaa metsäjohtaja Mäki-Hakola.

Lisätietoja: 

Marko Mäki-Hakola, metsäjohtaja, 040 502 6810

Satu-Marja Tenhiälä, asiantuntija, kansainväliset metsäasiat, 040 508 4477

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Pääsiäisen ruokajuhla kutsuu yhteiseen ruokapöytään 30.3.2023 16:06:23 EEST | Tiedote

Aurinko ja valo taittavat talven selän pääsiäisenä. Pääsiäisen vapaat mahdollistavat hetken hengähdyksen, yhdessäolon perheen ja ystävien kanssa ja kiireettömän ruuanlaiton. Tänä keväänä pääsiäispöydässä yhdistellään vanhaa ja uutta. Huippulaadukkaat, turvalliset, vastuulliset ja maistuvat suomalaiset raaka-aineet sopivat moneen. Kokoa rento tai juhlava pöytä, pitäydy perinteisessä menussa tai yllätä jollakin uudella. Ilahduta kahvivieraita makealla herkulla tai kokeile paistin kypsennystä.

MTK:lta vahva tuki parlamentaarisen maataloustyöryhmän suosituksille29.3.2023 10:28:47 EEST | Tiedote

MTK kiittää eduskunnan parlamentaarista maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmää alan keskeisten ongelmien tunnistamisesta sekä esityksistä niiden korjaamiseksi. Arviointiryhmä julkisti loppuraporttinsa keskiviikkona. ”On arvokasta, että kaikissa eduskuntapuolueissa nähdään politiikan ja ruokamarkkinoiden muutostarpeet. Raportti antaa vahvan perustan tulevan hallituksen maatalouspolitiikalle”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme