Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK, Teollisuusliitto, Sahateollisuus: Kestävän kasvun tekijät – pidetään huoli Suomen menestyksestä

Jaa
Suomen kestävän kasvun tekijät löytyvät aktiivisesta teollisuuspolitiikasta, kuljetusten turvaamisesta, ammatillisen koulutuksen ja työn kunnianpalautuksesta sekä uusiutuvan raaka-aineen saatavuuden varmistavasta metsäpolitiikasta. Näin listaavat yhteiset tavoitteensa uuteen eduskuntaan valittaville päättäjille Teollisuusliitto, Sahateollisuus ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK.

Kansantalouden kannalta ratkaisevan tärkeän tuotantotalouden yrityksissä on nyt tarjolla paljon työtä. Yhteinen haaste on löytää näihin töihin tekijöitä.

”Kädentaitoja vaativa työ - alkutuotannosta teollisuuteen – on palautettava sille kuuluvaan arvoonsa. Suunnan kääntäminen vaatii päättäjiltä tekoja ja sitoutumista toimialojen tulevaisuuteen”, totesi Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto tiistaina Helsingissä. Aalto puhui Teollisuusliiton, Sahateollisuuden ja MTK:n yhteisiä vaalitavoitteita linjanneessa tilaisuudessa.

Järjestöt painottavat, että nuorille on luotava koulutuspolkuja, jotka takaavat työvoiman saatavuuden myös kasvukeskusten ulkopuolella, missä teollisten toimialojen työpaikat usein sijaitsevat.

”Ammatillisen koulutuksen rahoitus on rajattava sopeutustoimien ulkopuolelle. Ammattitaitoista työvoimaa on voitava kouluttaa koko maassa. Oppisopimuskoulutusta on tässä perusteltua lisätä”, Aalto listasi.

Uusi ministeriryhmä koordinoimaan ja päättämään teollisuuspolitiikasta

Järjestöt odottavat seuraavalta eduskunnalta ja hallitukselta aktiivista teollisuuspolitiikkaa, joka vahvistaa kilpailukykyä ja luo työtä ja toimeliaisuutta ympäri Suomen. Tämä vaatii myös avainministereistä kootun uuden teollisuuspolitiikan ministeriryhmän perustamista.

”Sitoudutaan päätöksissä siihen, ettei teollisuuden kustannuksia kasvateta suhteessa verrokkimaihin”, Sahateollisuuden hallituksen puheenjohtaja Tommi Sneck painotti.

Erityistä huolta järjestöt kantavat kuljetuskustannusten nopeasta noususta. Kalliin polttoaineen lisäksi niitä nostaa etenkin ruoka- ja metsäsektorin kuljetuksille tärkeän alemman tieverkon heikkenevä kunto.

”Panostetaan alempaan tieverkostoon aiempaa enemmän ja käännetään teiden kunto paremmalle tasolle.  Otetaan myös ammattidiesel käyttöön ja huolehditaan siitä, etteivät logistiikan kustannukset nouse”, Sneck sanoi.

Päätösvalta metsistä pidettävä kansallisissa käsissä

Järjestöt muistuttivat, ettei kotimaista jalostusta ja työpaikkoja ole ilman raaka-aineiden menestyvää alkutuotantoa. Sekä kotimaassa että EU:n tasolla on kuitenkin käynnissä säädöshankkeita, jotka pahimmillaan rajoittaisivat suuressa mitassa metsätalouttamme.

”Kestävä suomalainen metsätalous varmistaa metsien pysymisen hiilinieluina, huomioi luontoarvot sekä tuottaa tasaisesti puuta jalostuksen eri tarpeisiin.Pidetään huoli, että päätösvalta metsistä pysyy kansallisissa käsissä”, MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola vetosi tilaisuudessa.

Järjestöt nostivat esiin metsäsektorin merkityksen koko Suomelle ja suomalaisten hyvinvoinnille.

”Metsät tuottavat Suomelle työpaikkoja, vienti- ja verotuloja sekä kaikille avoimia luontoelämyksiä. Uusiutuvien metsien avulla pystymme kestävästi korvaamaan fossiilisia raaka-aineita ja energiaa. Omavaraisuus luo turvaa epävakaana aikana”, MTK:n Tiirola painotti.


LIITTEENÄ DIAESITYS: MTK:n, Sahateollisuuden ja Teollisuusliiton yhteiset viestit ehdokkaille

Lisätietoja:

Riku Aalto, puheenjohtaja, Teollisuusliitto (0400 711 072)

Tommi Sneck, puheenjohtaja, Sahateollisuus (040 549 8218)

Marko Mäki-Hakola, metsäjohtaja, MTK (040 502 6810)

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK:n metsäpoliittiset ilmastokeinot tarjoavat konkretiaa hiilinielukeskusteluun – Monipuoliset panostukset metsiin kannattavat24.3.2023 13:53:43 EET | Tiedote

MTK julkaisi tammikuussa metsäpoliittiset ilmastokeinonsa. Värikäs hiilinielukeskustelu on noussut vaalikevään alla valtakunnalliseksi pääpuheenaiheeksi ja keskustelu jatkuu pitkään vaalien jälkeen. ”Metsän hakkuiden rajoittamiselle varsinkaan yksityismetsissä ei ole perusteita. Kaikkien vastuulla on kuitenkin metsänhoidon laatuloikka”, valtakunnallisilla yhteismetsäpäivillä puhunut MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola korosti.

Kievari Rantapirtti Jämsästä valittiin Maaseutumatkailun Vuoden Kellokkaaksi - Vuoden Kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustuksen sai Leppävirran Niemilomat22.3.2023 20:30:00 EET | Tiedote

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry valitsi Kievari Rantapirtin Vuoden 2023 Kellokkaaksi. Kievari Rantapirtti sijaitsee luonnonkauniissa keskisuomalaisessa erämaisemassa Koskenpäällä, Salosveden rannalla Jämsässä. Rantapirtin matkailupalveluja ovat majoitus, ruoka ja pitopalvelu sekä laaja valikoima aktiviteetteja ja ohjelmapalveluja. - * - * - Vuoden 2023 kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustus annettiin Leppävirran Niemilomille. Tunnustus annettiin huomionosoituksena aktiivisesta ja eteenpäin katsovasta perheyrityksen kehittämisestä ja uusista palveluideoista, joiden myötä yrityksen toiminta on kasvanut ja kehittynyt.

Maitotiloilla suuri merkitys maamme ruokaturvaan ja maaseudun elinvoimaisuuteen16.3.2023 07:45:00 EET | Tiedote

Yli 4500 maitotilalla on huomattava merkitys Suomen maaseudun elinvoiman ja ruokaturvan tukijalkana. Maidontuotannon myyntitulot ovat yli 915 miljoonaa euroa vuodessa eli lähes 40 prosenttia maatalouden yhteenlasketuista myyntituloista. Maitotilat ovat merkittävä osa syrjäisen maaseudun yrityksistä. Ne työllistävät ja pitävät maaseudun asuttuna. Yksi maitotila työllistää tilan oman väen lisäksi muun muassa maatalouskone- ja tarvikemyyjiä, lomittajia, neuvojia, eläinlääkäreitä, urakoitsijoita sekä runsaasti väkeä koko elintarvikeketjussa aina kauppaan asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme