Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK:lta vahva tuki parlamentaarisen maataloustyöryhmän suosituksille

Jaa
MTK kiittää eduskunnan parlamentaarista maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmää alan keskeisten ongelmien tunnistamisesta sekä esityksistä niiden korjaamiseksi. Arviointiryhmä julkisti loppuraporttinsa keskiviikkona. ”On arvokasta, että kaikissa eduskuntapuolueissa nähdään politiikan ja ruokamarkkinoiden muutostarpeet. Raportti antaa vahvan perustan tulevan hallituksen maatalouspolitiikalle”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.

Arviointiryhmä nostaa raportissaan tärkeimmiksi kolme tavoitetta. Ryhmän mukaan elintarvikeketjun toimintaedellytyksiä ja ruuantuottajien asemaa elintarvikeketjussa tulee parantaa. Myös ruuan huoltovarmuus ja alkutuotannon pitkän aikavälin toimintaedellytykset tulee päätöksenteolla varmistaa. MTK antaa näille tavoitteille vahvan tukensa.

  • Raportti sisältää selvän analyysin siitä, ettei ruokamarkkinoiden toiminta ole kunnossa. Tulevalta hallitukselta vaaditaan tähän korjaussarja, Juha Marttila painottaa.

MTK pitää tärkeänä, että arviointiryhmä nostaa elintarvikeviennin ja sen edistämisen keskeiseksi politiikkatavoitteeksi. Viime vuonna Suomen ruokavienti nousi ensikertaa yli kahden miljardin euron, mutta kasvun jatkuminen vaatii uuden, hallitusvetoisen palvelumallin yritysten tueksi. Tähän kannattaa Marttilan mielestä hakea mallia muista EU-maista.

  • Ruokaviennin kasvattaminen parantaisi tuottajan asema kotimarkkinoilla, toisi koko ruokaketjulle kaivattuja lisäeuroja ja kohentaisi huoltovarmuutta. Ensimmäinen askel tähän on nykyisten vientipalvelujen jatkon turvaaminen, Marttila sanoo.

Parlamentaarisen työryhmän esittämät toimenpiteet sisältävät sekä nopeasti toteutettavia että strategisia tavoitteita. Esitys maatalousverotuksen tasausvarauksen uudistamiseksi on markkinoiden voimakkaan heilunnan takia Marttilan mielestä erittäin perusteltu ja sellaisenaan valmis uuden hallituksen ohjelmaan.

  • Sota Euroopassa ja huoli sen vaikutuksista Suomeen ovat kaikissa puolueissa kirkastaneet tahtotilaa perusasioiden turvaamiseksi. Arviointiryhmän strategisessa ajattelussa keskeistä on huomata ruuan hajautetun tuotannon ja vahvan omavaraisuuden olevan turvallisuuden tärkeimpiä kulmakiviä, Marttila kiittelee.

Valtioneuvosto asetti viime heinäkuussa arviointiryhmän maatalouden toimintaedellytysten ja suomalaisen ruuantuotannon turvaamiseksi. Kaikki eduskuntapuolueet nimesivät arviointiryhmään omat edustajansa. Ryhmän puheenjohtajana toimi SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja Raimo Piirainen.

Lisätietoja:

Juha Marttila, puheenjohtaja, MTK, 050 341 3167

Johan Åberg, maatalousjohtaja, MTK, 040 523 3864

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Maanviljelijät ja metsänomistajat osoittivat tyytymättömyytensä EU-komissiolle - Europarlamentaarikot ottivat suomalaisten huolet vastaan Brysselissä1.6.2023 17:08:55 EEST | Tiedote

MTK oli mukana torstaina 1.6. Brysselissä järjestetyssä mielenilmauksessa, jossa Euroopan maataloustuottajien järjestöt osoittivat tyytymättömyytensä EU-komission sekavaa lainsäädäntö- ja asetusvalmistelua kohtaan. Päivän aikana europarlamentaarikot kuulivat myös suoraan tuottajilta, miten Brysselin päätökset erityisesti ennallistamislainsäädännöstä heijastuvat suoraan Euroopan huoltovarmuuden selkärankaan, eli ruuantuotantoon ja metsätalouteen.

Maidontuotannon myyntitulot maitotiloilla Suomessa yli miljardi euroa – vastuullisuus maidontuotannossa korostuu1.6.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänään 1.6. vietetään Maailman maitopäivää. Suomen maaseudun elinvoiman kannalta 4500 maitotilalla on merkittävä rooli. Viime vuonna maidontuotannon myyntitulot maitotiloilla ylittivät miljardin euron rajan. Maitoalalla vastuullisuus nähdään pitkän aikavälin menestystekijänä, ja eläinten hyvinvointi on yksi keskeisimmistä vastuullisuuden osatekijöistä. Esimerkkinä jo toteutetusta vastuullisuustyöstä mainittakoon maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen nautojen terveydenhuollon seurantajärjestelmä, Naseva, joka kattaa yli 95 % maitotiloista.

EU-komissio syvällä ymmärtämättömyyden suossa – MTK ja SLC vetoavat päättäjiin 1. kesäkuuta Brysselissä järjestettävässä mielenilmaisussa30.5.2023 13:07:28 EEST | Tiedote

MTK ja SLC vetoavat EU-päättäjiin, jotta nämä palauttaisivat realismin käsittelyssä oleviin ja käsittelyyn tuleviin asioihin. Parlamentin ja neuvoston tulee näyttää hakoteillä olevalle komissiolle kaapin paikka. Sinänsä hyvät tavoitteet romuttuvat ideologisen ja jäsenmaita kuuntelemattoman asenteen takia. Etenkin EU:n ennallistamisasetus on palautettava valmisteluun.

MTK kirjelmöi ministeriötä metsäkatoasetuksesta: Valtion annettava nopeasti takeet tiloille, joihin asetus jo iskee29.5.2023 11:58:39 EEST | Tiedote

MTK vaatii valtiolta nopeasti takeita tuotannon jatkosta nautatiloille, joiden investointeja EU:n metsäkatoasetus saattaisi takautuvasti koskea. Asetuksen tulkinnasta riippuen vuoden 2020 jälkeen toteutetut tai aloitetut naudanlihan tuotantoon liittyvät investoinnit olisivat asetuksen vastaisia, mikäli niiden toteuttaminen on vaatinut metsänraivausta. Tulkinta tekisi myös tilojen tuotteista markkinakelvottomina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme