Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK:n Juha Marttila: Hiilensidontaan ei tarvita valtiontukia, vaan toimivat markkinat

Jaa
Päästöjen vähentämisen lisäksi EU:n ilmastopolitiikan kuuma kysymys on, kuinka lisätä hiilensidontaa ilmakehästä. Se on miljardiluokan kysymys, jonka ratkaisut ovat pelloilla ja metsissä. ”Kun toimitaan järkevästi, tähän ei tarvita valtioiden tukia. MTK haluaa sellaiset hiilensidontamarkkinat, jossa yrittäjä saa sitomastaan hiilestä markkinahinnan, ja markkina-alue on vähintään Euroopan laajuinen”, linjasi MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila perjantaina Helsingissä. MTK:n järjestämässä seminaarissa keskityttiin EU:n hiilenpoistomarkkinoiden mahdollisuuksiin.
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila lausui seminaarin päätössanat. Kuva: MTK / Juho Hämäläinen
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila lausui seminaarin päätössanat. Kuva: MTK / Juho Hämäläinen

Vaikka hiilensidontamarkkinat ovatkin olemassa, eivät ne tarjoa hiiltä sitoville maanomistajille läpinäkyviä markkinoita. Hiilensidontamarkkinat kiinnostavat, mutta teoria ei vielä kohtaa käytäntöä.

”Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ollaan valmiita tekemään töitä. Talkoilla nämä ongelmat eivät ratkea tai vaikenemalla häviä. On aika puhua investoinneista ja rahasta, joilla päästöjen vähennys- ja hillintätoimia saadaan aikaan. Rahalle on saatava vastinetta ja sitä tässä ollaan myös tarjoamassa”, Marttila kertoi perjantain seminaarin päätteeksi.

Perjantaina järjestetyssä ”Onko EU ohittamassa vuosisadan mahdollisuuden? Hiilenpoistomarkkinoilla kaikki voivat voittaa” -seminaarissa käsiteltiin Euroopan hiilimarkkinoiden nykytilannetta ja tulevaisuutta. Seminaarissa puheenvuoron saivat Euroopan kärkiasiantuntijat. MTK:n järjestämällä tilaisuudella haettiin konkretiaa keskeneräisille ja osin puuttuville hiilimarkkinoille.

Juha Marttila totesi konkreettisen keskustelun hiilimarkkinan ympärillä tervetulleeksi.

”Kun hiilieuroista puhutaan, on tarjonnan ja kysynnän kohdattava”, Marttila painotti.

MTK haluaa parhaillaan muodostettavalta hallitukselta konkreettisia toimia hiilimarkkinoiden toiminnan parantamiseksi. Näitä ovat muun muassa läpinäkyvyysrekisteri vapaaehtoisesti tuotetuille hiilipoistumille sekä EU-poliittinen linja, joka edistää tuotettujen poistumien rajat ylittävää, markkinaehtoista kaupankäyntiä.

Hiilidioksidin vähentämiseksi tarvitaan kaikki keinot

Seminaarissa puhunut akateemikko Markku Kulmala toi tilaisuuteen tieteen ja tutkimuksen näkökulman ja kertoi tukevansa vahvasti vapaaehtoisten hiilensidontamarkkinoiden syntymistä. Hän muistutti, että maailman väestö, tuotanto ja energiankulutus ovat voimakkaassa kasvussa.

”Tarvitsemme käyttöön kaikki keinot hiilidioksidin ja muiden kasvihuonekaasujen vähentämiseksi ja poistamiseksi ilmakehästä”, Kulmala painotti.

Kulmalan lisäksi Helsingin Pikku-Finlandiassa kuultiin aamupäivän aikana Christian Holzleitneria (EU-komissio, DG Clima), Kristjan Lepikiä (Arbonics), Mika Anttosta (St1) ja Juhani Damskia (ympäristöministeriö). Tilaisuuden avasi maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.

Tallenne seminaarista on nähtävissä MTK:n YouTube-kanavalla.

Lisätietoja:

MTK:

Juha Marttila, puheenjohtaja, 050 341 3167

Heikki Aro, maaperä- ja ilmastoasiantuntija, 050 593 9393

Anssi Kainulainen, energia-asiantuntija, 050 596 1541

Avainsanat

Kuvat

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila lausui seminaarin päätössanat. Kuva: MTK / Juho Hämäläinen
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila lausui seminaarin päätössanat. Kuva: MTK / Juho Hämäläinen
Lataa
Kristjan Lepik. Kuva: MTK / Juho Hämäläinen
Kristjan Lepik. Kuva: MTK / Juho Hämäläinen
Lataa
Markku Kulmala. Kuva: MTK / Juho Hämäläinen
Markku Kulmala. Kuva: MTK / Juho Hämäläinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Maanviljelijät ja metsänomistajat osoittivat tyytymättömyytensä EU-komissiolle - Europarlamentaarikot ottivat suomalaisten huolet vastaan Brysselissä1.6.2023 17:08:55 EEST | Tiedote

MTK oli mukana torstaina 1.6. Brysselissä järjestetyssä mielenilmauksessa, jossa Euroopan maataloustuottajien järjestöt osoittivat tyytymättömyytensä EU-komission sekavaa lainsäädäntö- ja asetusvalmistelua kohtaan. Päivän aikana europarlamentaarikot kuulivat myös suoraan tuottajilta, miten Brysselin päätökset erityisesti ennallistamislainsäädännöstä heijastuvat suoraan Euroopan huoltovarmuuden selkärankaan, eli ruuantuotantoon ja metsätalouteen.

Maidontuotannon myyntitulot maitotiloilla Suomessa yli miljardi euroa – vastuullisuus maidontuotannossa korostuu1.6.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänään 1.6. vietetään Maailman maitopäivää. Suomen maaseudun elinvoiman kannalta 4500 maitotilalla on merkittävä rooli. Viime vuonna maidontuotannon myyntitulot maitotiloilla ylittivät miljardin euron rajan. Maitoalalla vastuullisuus nähdään pitkän aikavälin menestystekijänä, ja eläinten hyvinvointi on yksi keskeisimmistä vastuullisuuden osatekijöistä. Esimerkkinä jo toteutetusta vastuullisuustyöstä mainittakoon maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen nautojen terveydenhuollon seurantajärjestelmä, Naseva, joka kattaa yli 95 % maitotiloista.

EU-komissio syvällä ymmärtämättömyyden suossa – MTK ja SLC vetoavat päättäjiin 1. kesäkuuta Brysselissä järjestettävässä mielenilmaisussa30.5.2023 13:07:28 EEST | Tiedote

MTK ja SLC vetoavat EU-päättäjiin, jotta nämä palauttaisivat realismin käsittelyssä oleviin ja käsittelyyn tuleviin asioihin. Parlamentin ja neuvoston tulee näyttää hakoteillä olevalle komissiolle kaapin paikka. Sinänsä hyvät tavoitteet romuttuvat ideologisen ja jäsenmaita kuuntelemattoman asenteen takia. Etenkin EU:n ennallistamisasetus on palautettava valmisteluun.

MTK kirjelmöi ministeriötä metsäkatoasetuksesta: Valtion annettava nopeasti takeet tiloille, joihin asetus jo iskee29.5.2023 11:58:39 EEST | Tiedote

MTK vaatii valtiolta nopeasti takeita tuotannon jatkosta nautatiloille, joiden investointeja EU:n metsäkatoasetus saattaisi takautuvasti koskea. Asetuksen tulkinnasta riippuen vuoden 2020 jälkeen toteutetut tai aloitetut naudanlihan tuotantoon liittyvät investoinnit olisivat asetuksen vastaisia, mikäli niiden toteuttaminen on vaatinut metsänraivausta. Tulkinta tekisi myös tilojen tuotteista markkinakelvottomina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme