Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Viljanen: suomalaisen maa- ja metsätalousmaan omistuksen siirtäminen ulkomaille ei ole tavoiteltava tulevaisuuden kuva

Jaa

Valtuuskunnan kokouksen avauspuheessaan puheenjohtaja Eerikki Viljanen otti kantaa tapaukseen, jossa Vantaan kaupunki ensin sitoutui esisopimuksella maankehittämishankkeeseen, mutta ilmoittikin pian, ettei alakaan kaavoittamaan maata ja aloitti alueen pakkolunastusprosessin.

Valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen
Valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen

Tuoreen korkeimman oikeuden päätöksen perusteella Vantaan kaupungilla on tähän oikeus, vaikka kyse on pelkästään siitä, että kaupunki tekee rahaa kaavoitusmonopolillaan ja oikeudellaan hankkia ns. raakamaata pilkkahintaan.

– Maankäyttö- ja rakennuslain lunastuspykälä pitää muuttaa sellaiseksi, että lunastusautomaatti poistuu. Maanomistajat eivät voi luottaa perustuslaillisiin oikeuksiinsa omaisuuden suojasta. Ei ole todellakaan oikein, että etenkin maata kasvukeskuksien leviämisalueilla omistavat ihmiset joutuvat pelkäämään omaisuutensa puolesta, Viljanen sanoo.

– Miten suojaan yksityistä maanomistusoikeuttani tämän päivän Suomessa? Juristilta kuultu neuvo on: yhtiöittäkää maanne ja siirtäkää maaomaisuutenne ulkomaisen yhtiön nimiin.

– Kysynkin, onko suomalaisen maa- ja metsätalousmaan yhtiöittäminen ja siirtäminen ulkomaille rekisteröityjen yritysten nimiin tavoiteltava tulevaisuuden kuva? Viljanen perää hallitukselta.

Tällä hetkellä kansainväliset kauppa- ja investointisuojasopimukset turvaavat paremman suojan pakkolunastuksia vastaan, kuin Suomen lainsäädäntö suomalaisille. Mikäli maaomaisuus olisi tällaisen järjestelyn piirissä voisi maanomistaja haastaa Suomen valtion välimiesmenettelyyn.

­– Tällainen omaisuudensuojan polkeminen, yksityisen omaisuuden sosialisointi on saatava loppumaan, Viljanen vaatii.

– Edellä mainittu ja monet muut nykylainsäädännön epäkohdat voidaan kätevästi korjata meneillään olevassa maankäyttö- ja rakennuslain valmistelussa, Viljanen jatkaa.

Viljanen palasi myös hallituksen muodostamiseen keväällä. Hän kiitti hallitusta ja totesi, että ennusmerkit hallitusohjelman toteutumisesta ovat ainakin tähän asti olleet lupaavia.

– Talousarvion lisäksi haluan kiittää niin kotimaan kuin EU-tason poliittisia päättäjiä lukuisista elintarvikeketjun tasapainottamiseen tähtäävistä toimista, Viljanen sanoi.

– Viime viikkoisessa lihaseminaarissa todettiinkin jo kaupan muuttaneen käytöstään meidän kannalta paremmaksi. Tästä olen oman edunvalvontamme lisäksi valmis antamaan kiitoksia poliitikkojen suuntaan. Poliitikot ovat vaikuttaneet tilanteeseen kanavoimalla päätöksiksi sitä kuluttajien vahvaa tukea, mikä kiistämättä meidän tuotannollamme on tässä maassa, Viljanen jatkoi.

Lopuksi Viljanen totesi, että yhtenäinen järjestö on meille kaikille sen huonoimpanakin päivänä paljon parempi kuin hajanainen järjestö olisi parhaimpana päivänään.

MTK:n valtuuskunta kokoontuu Hanasaaressa Espoossa 26.-27.11.2019.

Lisätietoja: valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen, puh. 050 525 2727

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Merja Elomaa
Jäsenviestinnän suunnittelija
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
PL 510 (Simonkatu 6), 00101 Helsinki
puh. 020 413 2323, 040 661 8699
merja.elomaa@mtk.fi
www.mtk.fi

Kuvat

Valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen
Valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Maaseudun kuljetuksia uudistava KaikkiKyytiin voitti Kuntaliiton Klash-kilpailun23.1.2020 21:06:46 EETTiedote

MTK:n vetämä KaikkiKyytiin -yhteistyötiimi voitti tänään Kuntaliiton järjestämän valtakunnallisen Klash-haastekilpailun kuljetushaasteen. Tiimiin kuuluvat MTK, Kyyti Group, Coreorient, Sitowise sekä Vähikkälän kylä. Yhteistyötiimi esitti kilpailun tuomaristolle ratkaisun maaseudun kuljetusten uudistamiseksi. Ratkaisumallissa yhdistettiin kolmen yhtiön tarjoamat sovellukset tavalla, joka tunnistaa maaseudulla asuvien arjen ja tarpeet.

Nyt panostetaan ruokavientiin17.1.2020 08:56:17 EETTiedote

Ruokavienti kasvuun -hankkeen (RuoKasvu) käynnistäminen ja merkittävä panostaminen Berliinin Grüne Woche -messuilla viime ja tänä vuonna ovat vahva osoitus siitä, että MTK haluaa satsata vientiin. Järjestö on sitoutunut edistämään ruokavientiä ja se näkyy järjestön toiminnassa kaikilla tasoilla. - Nyt viimeistään pitää siirtyä globaalimpaan ajatteluun, kun puhutaan markkinoista ja ruuantuotannosta. Maatilojen ja yritysten on tehtävä yhteistyötä, jos ne haluavat päästä kansainvälisille markkinoille.

Sipuli kuuluu joka keittiöön16.1.2020 09:23:38 EETTiedote

Hyvää ruokaa ei synny ilman sipulia. Tätä mieltä ovat huippukokitkin. Monia ylistyspuheita sipulille on pidetty, mutta varmaa on ainakin se, että sipuli sopii todella moneen ruokaan, ja sipuleita on monia erilaisia vaihtoehtoja. Sipuli voi olla maun piristäjä tai ruuan raikkauden ja makeuden korostaja. Sipuli saa makuihin syvyyttä ja se tukee ruuan muiden ainesten makuja. Sipulissa on kerroksellisuutta ja ripaus mystiikkaa. Muodoltaan kaikki sipulit ovat kauniita.

Elintarvikealan vuosi käynnistyy ensimmäistä kertaa viennin viikolla ja juuri julkaistun vientipolun voimalla!14.1.2020 00:00:00 EETTiedote

Yksi suomalaisen elintarvikealan keskeisimmistä haasteista on kotimarkkinakeskeisyys, joka viennin viikolla halutaan murtaa. MTK ja Aava & Bang Oy:n Iskussa maailmalle -kasvuohjelma ovat mallintaneet elintarvikealan vientipolun yritysten kasvun moottoriksi. 14.1. julkaistavalla vientipolulla halutaan selkeyttää monivaiheista viennin kokonaisuutta. Kansainvälistymisen mahdollisuuksia korostava viikko huipentuu 17.1. käynnistyviin Grüne Woche -messuihin Saksassa.

MTK markkinoi suomalaista naudanlihaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla9.1.2020 07:30:00 EETTiedote

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK nostaa vastuullisen suomalaisen naudanlihantuotannon esille tänään Helsinki-Vantaan lentoasemalla käynnistyvällä mainonnalla. Englanninkielinen kampanja tuo esille suomalaisen tuotannon edut kestävän kehityksen ja erityisesti vesistressin näkökulmasta. Mainonta Terminaalin 2 Meeting pointilla alkaa tänään 9.1. ja jatkuu puoli vuotta. Kampanja voi tavoittaa enimmillään 6-7 miljoonaa lentokentällä vierailijaa. Mainonnan on suunnitellut mainostoimisto Kari Eklund DM.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme