Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK:n Viljanen esittää ruokapaneelin perustamista tuotannon kokonaiskestävyyden arvioimiseksi – pärjäämme tulevaisuudessa, kunhan säännöt ovat kaikille samat ja tiedossa

Jaa

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen esittää kestävän ruoantuotannon paneelin perustamista Suomeen ruoka-alan kasvun ja kannattavuuden varmistamiseksi. Paneelin avulla ruoantuotantoamme kehitettäisiin niin talous, ympäristö kuin sosiaalinenkin ulottuvuus huomioiden. Paneeli ottaisi huomioon myös huoltovarmuuden, valkuaisomavaraisuuden, eläinten hyvinvoinnin, antibioottiresistenssin, kustannukset ja tuottajahinnat. Viljanen nosti asian esille MTK:n valtuuskunnan syyskokouksen avauspuheenvuorossaan tänään.

Kokonaiskestävyyttä arvioimalla on aivan selvää, ettei ruokaketjumme ole tasapainossa. Kuivuuden aiheuttamat ongelmat ja kustannusten räjähdysmäinen kasvu on valtaosin jätetty viljelijöiden katettavaksi. Kokonaiskestävyys ei toteudu tilanteessa, jossa jopa alituotantotilanteessa tuotannolle asetettavat kriteerit eivät jousta, kustannukset nousevat eivätkä tuottajahinnat nouse vastaavasti.

- Lyhyellä tähtäimellä tarvitsemme välittömästi nousun tuottajahintoihin ja nousseiden kustannusten kattamiseen valtion takaamien maksuvalmiuslainojen käyttöönottoa, Viljanen vaatii.

Kestävän ja kannattavan ruoantuotannon varmistamiseksi pitäisi Viljasen mukaan yksisilmäisten syytösten sijaan arvioida kestävyyden kaikkien kolmen ulottuvuuden toteutumista: sosiaalista, taloudellista ja ympäristöllistä kestävyyttä. Nythän käy usein niin, että kestävyyttä arvioidaan vain yhden ulottuvuuden, usein ympäristön kautta.


- On kaikkien osapuolten etu, jos tavoitteet kestävälle ruoantuotannolle asetetaan faktapohjaisesti yhdessä kokonaiskestävyyden pohjalta ja niihin sitoutuvat kaikki osapuolet, sanoo Viljanen.

Kestävän ruoantuotannon paneeli on jo toiminut menestyksekkäästi esimerkiksi Irlannissa. Sustainable Food System Ireland (SFSI) nimisessä konsortiossa edustettuina ovat maataloudesta, ruokatuotannosta ja merialueiden hyödyntämisestä vastaava ministeriö, elintarviketurvallisuusvirasto, yritysten kauppaa ja kansainvälistymistä tukeva valtiollinen organisaatio, maatalouden ja elintarviketuotannon kehityksestä vastaava virasto sekä menekinedistämisestä vastaava valtiollinen organisaatio.

SFSI:n tavoitteena on elintarvike- ja maatalousalan kestävä kasvu. Kestävyyttä tarkastellaan ihmisen, eläinten, ympäristön ja talouden näkökulmista. Konsortiotyö varmistaa vakaan vaikuttajapohjan ja osaamisen, joilla tavoitellaan kasvua Irlannin kestävän maatalous- ja elintarviketuotannon kaupallisella hyödyntämisellä.


Suomessa esimerkiksi Luonnonvarakeskuksen Ruokafakta-sivustolta löytyy paljon faktoja, mutta maastamme puuttuu sellainen vaikuttava asiantuntijafoorumi, missä voitaisiin käsitellä kokonaiskestävän ruoantuotannon tavoitteita, Viljanen sanoi.


Viljanen korostaa, että koronasta huolimatta suomalainen alkutuotanto on pyörinyt pysähdyksittä, kansa on ruokittu ja puutuotteiden vientitulot maailmalta kerätty.


- Tuotantomme ei ole ainoastaan kokonaiskestävää, se on myös kriisinkestävää. Se on niin kriisinkestävää, että sitä taidetaan pitää jo liian itsestään selvänä, Viljanen sanoo.


Kokonaiskestävyyden arviointia tarvitsemme myös metsäkeskustelussa kotimaassa ja kansainvälisillä areenoilla. On kestämätöntä, jos meidän metsiemme tilaa arvioidaan lähinnä hehtaareilla tai vuosirenkailla. Monet ympäristöarvioinnin kannalta kriittiset mittarit kun ovat menneet parempaan suuntaan kuten lahopuun tai uhanalisten lajien määrä metsissämme.


- Tästä huolimatta Suomessa monet fantasioivat EU:n monimuotoisuuden ylläpidon agendasta, jonka pohjalta viidennes maamme metsistä suojeltaisiin suoraan ja seuraava 10 prosenttia sillä, että jokaisen järven ja lammen reunoille pitäisi jättää vähintään 30 metrin koskematon vyöhyke, Viljanen sanoo.


Viljanen korostaa, että valtaosalle suomalaisista metsät ovat tavattoman tärkeitä. Ja vaikka avohakkuu harvan silmiä hivelee, suomalaiseen metsäosaamiseen ja metsien hoitoon luotetaan ja metsien hyödyntämisen eri ulottuvuuksien rinnakkaiseloa pidetään mahdollisena.

- Tolkun ihmiset tämän ymmärtävät, miten tämä saadaan läpi ilmastokeskusteluihin ja metsien hyödyntämistä vastaan kohkaaville, Viljanen kysyy.

- Me tulemme pärjäämään tulevaisuudessa, kunhan säännöt ovat reilut, kaikille samat ja kaikkien tiedossa. Tämä varmistaa sen, että oikeista tuotteista saadaan oikea hinta ja oikeista syistä.

Kokonaiskestävyydellä käännämme alamme kärvistelystä kasvuun kuluttajien tuella, Viljanen summaa.

MTK:n valtuuskunta kokoontuu tänään kaksipäiväiseen kokoukseensa Espoon Hanasaareen. Kokouksen yhteydessä kello 11-12 järjestetään myös viiden kärkipuolueen aluevaalipaneeli. 

Lisätietoja
Eerikki Viljanen, valtuuskunnan puheenjohtaja, 050 525 2727

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MEDIAKUTSU: Webinaariin Suomalaisen karjatalouden ympäristövaikutukset – työkalupakki päättäjälle perjantaina 10.12. klo 9-113.12.2021 09:00:00 EET | Kutsu

MTK ja SLC jatkavat suosittua Ympäristöstä. Yhdessä - webinaarisarjaansa. Tällä kertaa haemme vastauksia päättäjien työkalupakkiin karjatalouden ympäristövaikutuksista, sillä juuri suomalaisessa karjataloudessa piilee ratkaisuja. Tule kuulemaan miten! Tuomme saman ympäristöpöydän ääreen lukuisia eri näkökulmia tieteestä ja tutkimuksesta, järjestöistä, yhteiskunnallisesta päätöksenteosta sekä käytännön toimijoilta. Tähän webinaariin kannattaa osallistua. Ilmoittaudu ja tutustu ohjelmaan. #kumppaninaluonto Juha Marttila, puheenjohtaja, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, puh. 050 341 3167 Eveliina Kiiski, viestinnän assistentti, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, puh. 050 404 8485, eveliina.kiiski@mtk.fi Jonas Laxaback, toiminnanjohtaja, Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC, puh. 040 940 2734

MTK-organisaation rakentaminen etenee – keskusliiton yt-vaihe ohi23.11.2021 12:09:20 EET | Tiedote

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK uudistaa organisaatiotaan vuodenvaihteessa. Noin 90 henkilön keskusliiton uudelleenorganisoitumisen taustalla on tarve vastata toimintaympäristön muutokseen ja jäsenkunnan toiveisiin ajanmukaistamalla organisaatiota. ”Samalla järjestö haluaa kehittyä Suomen parhaaksi työpaikaksi, jotta huippuasiantuntemuksesta kyetään pitämään kiinni jatkossakin”, toteaa toiminnanjohtaja Jyrki Wallin.

MTK perustaa luontoarvot.fi palvelun monimuotoisuuden tilan parantamiseksi23.11.2021 12:00:00 EET | Tiedote

Luonnon monimuotoisuuden tilan parantaminen vaatii nykyisten keinojen rinnalle uusia työkaluja. MTK haluaa synnyttää Suomeen luontoarvomarkkinat ja saada entistä useammat toimijat mukaan työhön luonnon hyväksi. MTK:n elinkeino- ja yrittäjyysvaliokunta päätti perustaa luontoarvot.fi markkinapaikan, jolla luodaan markkinalähtöisesti keinoja luonnon tilan parantamiseksi, kertoi MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola Metsähallituksen uhanalaisseminaarissa Helsingissä tänään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme