Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK:n Wallin Arovuoren selvityksestä: ruokaketjun sisäisiä voimasuhteita pitää tasata 

Jaa
Elintarvikeketjun sopimusrakenteita koskeva Arovuoren selvitys julkistettiin tänään. Monista selvityksen toimenpide-ehdotuksista on helppo olla samaa mieltä. Toisin sanoen keinoja ja mahdollisuuksia olisi, mutta ruokaketju ei osaa tai halua hyödyntää niitä kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla. Vahvempi osapuoli määrää ehdot, eikä selvityksen peräänkuuluttama ketjun toimijoiden keskinäinen kumppanuus toimi reilulla tavalla, sanoo MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin.

Elintarvikeketjun sopimusrakenteita koskevan Arovuoren selvityksen mukaan nykyiset sopimusrakenteet mahdollistavat reagoinnin nopeisiin markkinamuutoksiin. Selvityksessä suositellaan niiden käyttöä nykyistä tehokkaammin.  

  • Selvitys nostaa esiin myös monia muita mahdollisuuksia, mutta ne näyttävät tällä hetkellä olevan pelkkää teoriaa ilman käytännön toteutusta, toteaa Wallin.  
     
  • Tuloksia tulkittaessa on syytä ottaa huomioon, että selvitys ei ota kantaa siihen, miten hyvin tai huonosti kotimaisen elintarvikeketjun sopimusrakenteet toimivat saati siihen, mitkä ovat elintarvikeketjun voimasuhteet tai miten ketjun rahavirrat jakautuvat ketjun toimijoiden kesken.  

Selvityksen mukaan hinnantarkistukset tulisi viedä päivittäistavarakaupan ostohintoihin nykyistä nopeammin. Toimenpidesuosituksissa kannustetaan nykyisten sopimusten mahdollistamien hintaneuvotteluiden rohkeampaan ja tavoitteellisempaan käyttöön tasapainoisemman kehityksen aikaansaamiseksi. Samoin selvitys peräänkuuluttaa tiedon välittämisen merkitystä kulutusrakenteessa tapahtuvista muutoksista.  

  • Markkinadata pitää olla kaikille osapuolille vapaasti saatavilla ja reaaliaikaisesti, muistuttaa Wallin. 

Kumppanuus nostetaan raportissa keskeiseksi edellytykseksi tasapainoiselle toiminnalle. Ruokaketjussa alkutuottaja on aina se heikompi osapuoli suhteessa elintarviketeollisuuteen, kauppaan tai julkiseen ruokapalveluun. Kumppanuuden rakentumisessa vahvemmalla osapuolella on tahtipuikko – myös kustannusten nopeasti karatessa. Selvityksessä uutena keinona esitelty elintarvikeketjun kustannusindeksi voidaan ottaa käyttöön, jos sillä madalletaan kynnystä, jonka avulla voidaan vahvistaa markkinamuutosten välittymistä ketjussa. Tämäkään toimi ei sinällään muuttaisi epätasapainoa heikomman ja vahvemman markkinatoimijan välillä.  

  • Tahtoa vain näyttää puuttuvan. Siksi ruokaketjun  sisäisiä voimasuhteita täytyy tasata lainsäädännöllisinkin keinoin. Nyt on viimeinen hetki ketjun muille osapuolille osoittaa, että kannetaan vastuuta kotimaisesta ruoantuotannosta ja sen tulevaisuudesta, muistuttaa Wallin.  

Maatalouden pitkään jatkunut kustannuskriisi ja vuoden 2021 puolella alkanut holtiton tuotantopanosten nousu on nostanut uhan koko suomalaisen ruokaketjun toimintakyvylle. Käsillä olevan Ukrainan sodan vaikutuksia ei selvitystyössä voitu ottaa huomioon.  

  • On selvää, että tapahtumat muuttavat koko suomalaisen elintarvikeketjun toimintaedellytyksiä vielä rajummin, mitä selvitystyön yhteydessä on mitenkään voitu ottaa huomioon. Myös huoltovarmuusnäkökulmasta valtakunnallisen tilannekuvan muodostaminen olisi tärkeää, Wallin toteaa.  

Elintarvikemarkkinavaltuutetun tehtävä on parantaa elintarvikemarkkinoiden toimivuutta, minkä vuoksi MTK välittää kiitokset valtuutetulle aktiivisuudesta ja kaikille osapuolille keskusteluista.  

  • Konkreettiset toimet elintarvikeketjun tervehdyttämiseksi näyttävät edellyttävän nopeita muutoksia lainsäädäntöön sekä täysin uutta asennetta, ajattelutapaa ja nopeita vapaaehtoisia toimia suomalaisen ruoantuotannon turvaamiseksi, muistuttaa Wallin. 

 ------- 

Jyrki Wallin osallistui elintarvikemarkkinavaltuutettu Olli Wikbergin johdolla käytyihin keskusteluihin.  

Lue lisää: Elintarvikeketjun sopimussuhteet -selvitys on julkistettu: https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikemarkkinat/ajankohtaista/tiedotteet/2021/elintarvikeketjun-sopimussuhteet--selvitys-on-julkistettu/ 


Lisätietoja: toiminnanjohtaja Jyrki Wallin, MTK, 050 5225207 
 

 

 

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote

EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.

Avomaankurkun satokausi on käynnissä – ennuste lupaa keskitasoista satoa25.6.2025 07:50:00 EEST | Tiedote

Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan. Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle. Kun viljely, kuljetus ja säilytys tehdään oikein, on lopputuloksena suomalaisten rakastama kesäherkku, joka maistuu sellaisenaan tai osana kesäruokia ja jatkaa ilahduttamista pitkälle syyskesään.

METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa24.6.2025 13:08:13 EEST | Tiedote

Valtioneuvosto hyväksyi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli METSO-ohjelman vuonna 2014. Nykyisen ohjelmakauden on määrä jatkua vuoden 2025 loppuun saakka. MTK on ollut mukana työryhmässä valmistelemassa uutta ohjelmakautta, joka alkaisi vuoden 2026 alussa. MTK:n ympäristöasiantuntija Heli Siitarin mukaan on välttämättömänä, että maanomistajia vapaaehtoiseen suojeluun kannustavan työkalun riittävä rahoitus turvataan myös jatkossa.

Laatua Suomesta Oy kokoaa laatutyön saman katon alle24.6.2025 11:11:23 EEST | Tiedote

Suomalaisen elintarvikeketjun vahvuus perustuu käytännön laatutyöhön alkutuotannossa ja elintarvikkeiden jalostuksessa. Marraskuussa 2024 perustettu Laatua Suomesta Oy kokoaa yhteen maatalouden, puutarhatuotannon sekä elintarvikkeita jalostavien yritysten laatutyön. Juuri avatuilla www.laatuasuomesta.fi -verkkosivuilla pääsee nyt seikkaperäisesti tutustumaan ajankohtaisiin ja kehitteillä oleviin laatujärjestelmiin ja yhtiön tarjoamiin palveluihin. Laatua Suomesta Oy:n perustajia ovat MTK, SLC, Kauppapuutarhaliitto ry sekä Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitto ry.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye