MTK:n Wallin Arovuoren selvityksestä: ruokaketjun sisäisiä voimasuhteita pitää tasata
Elintarvikeketjun sopimusrakenteita koskevan Arovuoren selvityksen mukaan nykyiset sopimusrakenteet mahdollistavat reagoinnin nopeisiin markkinamuutoksiin. Selvityksessä suositellaan niiden käyttöä nykyistä tehokkaammin.
- Selvitys nostaa esiin myös monia muita mahdollisuuksia, mutta ne näyttävät tällä hetkellä olevan pelkkää teoriaa ilman käytännön toteutusta, toteaa Wallin.
- Tuloksia tulkittaessa on syytä ottaa huomioon, että selvitys ei ota kantaa siihen, miten hyvin tai huonosti kotimaisen elintarvikeketjun sopimusrakenteet toimivat saati siihen, mitkä ovat elintarvikeketjun voimasuhteet tai miten ketjun rahavirrat jakautuvat ketjun toimijoiden kesken.
Selvityksen mukaan hinnantarkistukset tulisi viedä päivittäistavarakaupan ostohintoihin nykyistä nopeammin. Toimenpidesuosituksissa kannustetaan nykyisten sopimusten mahdollistamien hintaneuvotteluiden rohkeampaan ja tavoitteellisempaan käyttöön tasapainoisemman kehityksen aikaansaamiseksi. Samoin selvitys peräänkuuluttaa tiedon välittämisen merkitystä kulutusrakenteessa tapahtuvista muutoksista.
- Markkinadata pitää olla kaikille osapuolille vapaasti saatavilla ja reaaliaikaisesti, muistuttaa Wallin.
Kumppanuus nostetaan raportissa keskeiseksi edellytykseksi tasapainoiselle toiminnalle. Ruokaketjussa alkutuottaja on aina se heikompi osapuoli suhteessa elintarviketeollisuuteen, kauppaan tai julkiseen ruokapalveluun. Kumppanuuden rakentumisessa vahvemmalla osapuolella on tahtipuikko – myös kustannusten nopeasti karatessa. Selvityksessä uutena keinona esitelty elintarvikeketjun kustannusindeksi voidaan ottaa käyttöön, jos sillä madalletaan kynnystä, jonka avulla voidaan vahvistaa markkinamuutosten välittymistä ketjussa. Tämäkään toimi ei sinällään muuttaisi epätasapainoa heikomman ja vahvemman markkinatoimijan välillä.
- Tahtoa vain näyttää puuttuvan. Siksi ruokaketjun sisäisiä voimasuhteita täytyy tasata lainsäädännöllisinkin keinoin. Nyt on viimeinen hetki ketjun muille osapuolille osoittaa, että kannetaan vastuuta kotimaisesta ruoantuotannosta ja sen tulevaisuudesta, muistuttaa Wallin.
Maatalouden pitkään jatkunut kustannuskriisi ja vuoden 2021 puolella alkanut holtiton tuotantopanosten nousu on nostanut uhan koko suomalaisen ruokaketjun toimintakyvylle. Käsillä olevan Ukrainan sodan vaikutuksia ei selvitystyössä voitu ottaa huomioon.
- On selvää, että tapahtumat muuttavat koko suomalaisen elintarvikeketjun toimintaedellytyksiä vielä rajummin, mitä selvitystyön yhteydessä on mitenkään voitu ottaa huomioon. Myös huoltovarmuusnäkökulmasta valtakunnallisen tilannekuvan muodostaminen olisi tärkeää, Wallin toteaa.
Elintarvikemarkkinavaltuutetun tehtävä on parantaa elintarvikemarkkinoiden toimivuutta, minkä vuoksi MTK välittää kiitokset valtuutetulle aktiivisuudesta ja kaikille osapuolille keskusteluista.
- Konkreettiset toimet elintarvikeketjun tervehdyttämiseksi näyttävät edellyttävän nopeita muutoksia lainsäädäntöön sekä täysin uutta asennetta, ajattelutapaa ja nopeita vapaaehtoisia toimia suomalaisen ruoantuotannon turvaamiseksi, muistuttaa Wallin.
-------
Jyrki Wallin osallistui elintarvikemarkkinavaltuutettu Olli Wikbergin johdolla käytyihin keskusteluihin.
Lue lisää: Elintarvikeketjun sopimussuhteet -selvitys on julkistettu: https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikemarkkinat/ajankohtaista/tiedotteet/2021/elintarvikeketjun-sopimussuhteet--selvitys-on-julkistettu/
Lisätietoja: toiminnanjohtaja Jyrki Wallin, MTK, 050 5225207
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Suomalainen metsäkuusi tuo joulun – ota talteen kuusenhakureissun muistilista!17.12.2025 15:21:13 EET | Tiedote
Suomalaisessa metsässä kasvanut kuusi on monelle jouluperinne, joka tuo joulun kotiin. MTK kokosi näppärän muistilistan, jolla joulupuun haku onnistuu sujuvasti.
Teillä tulet, Rautatieasemalla omput – MTK:n joulutervehdykset suomalaisille17.12.2025 10:19:00 EET | Tiedote
Maaseutunuorten perinteiset Joulutulet syttyvät jälleen teiden varsille lauantaina 20.12.2025. Tapahtuma on vakiintunut yhdeksi maaseutunuorten tärkeimmistä ja rakkaimmista joulun ajan perinteistä. Joulutulet juhlistavat kotimaista alkutuotantoa ja maaseudun elinvoimaa sekä kiittävät kuluttajia, jotka valinnoillaan arvostavat suomalaista ruokaa ja sen tuottajia. Joulutulien lisäksi MTK ilahduttaa kaupunkilaisia jakamalla kotimaisia jouluomenoita Helsingin Rautatieasemalla 19.12.
MTK: Alkutuotannon kannattavuus ratkaisee kansallisen ruokastrategian onnistumisen16.12.2025 12:34:39 EET | Tiedote
MTK:n tuleva puheenjohtaja Tero Hemmilä kiittää ruokastrategian visiota, mutta vaatii nopeita toimia alkutuotannon kannattavuuden vahvistamiseksi.
Viljelijöiden suurmielenosoitus Brysselissä 18.12. – viljelijöitä Suomesta mukana16.12.2025 07:45:00 EET | Tiedote
Brysselissä järjestetään torstaina 18.12. laaja viljelijämielenosoitus. Tapahtumaan odotetaan 8 000–10 000 viljelijää 27 EU-maasta. Suomesta mielenosoitukseen osallistuu edustajia MTK:sta ja SLC:stä. Edellisen kerran vastaavan mittaluokan mielenosoitus järjestettiin kymmenen vuotta sitten. Mielenosoitus järjestetään vastalauseena EU-komission budjettiesitykselle vuoden 2027 jälkeiselle ajalle. Maataloudelle korvamerkitty EU-rahoitus on vaarassa pienentyä viidenneksellä.
Joulupöydän ytimessä kotimaisuus – maaseudun vuodenkierto ohjaa ruokavalintoja15.12.2025 08:03:00 EET | Tiedote
Joulu kokoaa suomalaiset kotimaisen ruuan äärelle. Joulun juhlapöytä rakentuu kotimaisista raaka-aineista: juureksista, perunasta, kananmunista, lihasta sekä vilja- ja maitotuotteista. Ne kertovat suomalaisen ruuantuotannon monipuolisuudesta ja vastuullisuudesta. Maaseudulla vuodenkierto näkyy erityisesti loppuvuonna, kun sadonkorjuun kiireet väistyvät talven hiljaisempaan aikaan. Vaikka pellot lepäävät, työ maatiloilla jatkuu ympäri vuoden eläinten hoidosta metsätöihin ja tulevan satokauden valmisteluun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme
