Suomen Yrittäjät

Muista nämä 6 asiaa kun teet sopimusta

Jaa

Asiantuntija vinkkaa sopimuksen laadinnan perusteisiin. Älä unohda ainakaan näitä kuutta asiaa!

Erilaisista asioista sovittaessa kannattaa tehdä kirjallinen sopimus.

– Kannattaa huolehtia siitä, että kykenee näyttämään jälkikäteen toteen esimerkiksi tehdyn sopimuksen tai muun oikeustoimen syntymisen ja sen sisällön. Tämä on tärkeää niin yrittäjille kuin yksityishenkilöille, kertoo Suomen Yrittäjien lainopillinen asiamies Atte Rytkönen.

Asiamies Rytkönen vastaa muun muassa Suomen Yrittäjien lakineuvontapalvelusta, josta kysytään usein erilaisista sopimusasioista ja asiakirjoista.

Rytkönen neuvoo muistamaan ainakin nämä kuusi asiaa, kun olet tekemässä sopimusta:

1.       Tee sopimus aina kirjallisesti.

2.       Hyvä mallipohja toimii muistilistana. Se kertoo, mitkä asiat asiakirjaan on vähintään syytä kirjata.

3.       Jos käytät malliasiakirjaa pohjana, varmista aina yksittäisen asiakirjan soveltuvuus ja sopivuus omaan käyttötarkoitukseesi.

4.       Käytä tarvittaessa asiantuntijaa.

5.       Älä koskaan allekirjoita sopimusta tai muuta asiakirjaa, jonka sisällön merkityksestä et ole varma.

6.       Jos teet muutoksia aiemmin tehtyyn sopimukseen, muista aina dokumentoida muutokset, jotta myöhemmin ei tule epäselvyyttä muutetuista kohdista tai muutosten sisällöstä.

Asiakirjamallit kätevästi netistä

Yrittäjillä on käytettävissään myös Yrittäjien asiakirjapankki, joka tarjoaa erittäin laajan valikoiman asiakirjamalleja.

– Yrittäjien jäsenille tarkoitettua asiakirjapankkia on laajennettu. Nyt saatavilla on noin 70 erilaista ja eri tilanteisiin soveltuvaa mallipohjaa. Yrittäjien jäsenet voivat tallentaa pohjia käyttöönsä maksutta.

Palvelu sisältää asiakirja- ja sopimusmalleja, jotka on pyritty laatimaan muotoilultaan mahdollisimman yksinkertaisiksi.

Malliasiakirjat tarjoavat hyvän pohjan erilaisten dokumenttien laadintaan. Rytkönen muistuttaa, että sama malli ei sovellu joka tilanteeseen.

– Suomen Yrittäjien asiakirjamallit on laadittu yksinkertaisiksi pohjiksi, jotta jokainen voi muokata ne omien tarpeidensa mukaiseksi. Jos on epävarma, kannattaa ottaa yhteyttä Suomen Yrittäjien neuvontapalveluun.

Lakineuvonta on jäsentutkimusten mukaan Suomen Yrittäjien arvostetuin jäsenpalvelu. Tällä hetkellä asiakirjat ovat saatavilla suomeksi, mutta syksyn aikana palveluun lisätään mallit myös ruotsin- ja englanninkielisinä. Suurin kysyntä on työsuhteisiin liittyville lomakkeille.

– Tarkoitus on helpottaa erityisesti pienten yritysten toimintaa ja työpaikalla tapahtuvien asioiden dokumentoimista. On äärimmäisen tärkeää niin työantajan kuin työntekijän kannalta, että esimerkiksi työsuhteisiin liittyvät asiat on kirjattu oikein, Rytkönen sanoo.

Lisätietoja:

Lainopillinen asiamies Atte Rytkönen, Suomen Yrittäjät, p. 0403591986

atte.rytkonen@yrittajat.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Mannerheimintie 76 A
00101 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, yli 105 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä puolet on yksinyrittäjiä ja puolet työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät noin 650 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2014 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu lähes 400 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 64 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät eivät luota työeläkejärjestelmään - Suomen Yrittäjät vaatii joustavuutta ja vastinetta vakuutusmaksuille18.6.2018 09:00Tiedote

Yrittäjät eivät luota työeläkejärjestelmään ja pitävät sitä kalliina ja kankeana. Siksi he vakuuttavat itsensä matalalla työtulolla, mikä johtaa siihen, että heidän sosiaaliturvansa taso jää myös matalaksi. - Järjestelmää tulee joustavoittaa ja uudistaa niin, että siinä mukana olevien turva on kohtuullisella tasolla, Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula vaatii.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme