Savonlinnan kaupunki

Mullankaivajat Saimaalla – koululaiset arkeologeina

Jaa
Mullankaivajat Saimaalla –hanke innosti Savonlinnan seudun sadat koululaiset arkeologian maailmaan sekä mahdollisti esihistoriallisen näyttelyn toteuttamisen. Arkeologian ja historian tutkimukseen sekä kotiseutunsa kulttuuriperinnön taltiointiin osallistui hankkeen kautta yhteensä noin 300 lasta ja nuorta Enonkosken, Kerimäen ja Punkaharjun kouluista. Hyvä työ palkittiin ja Suomen Kulttuurirahaston rahoittama hanke sai myös jatkoa.
Arkeologi Jasse Tiilikkala (oik.) ohjaamassa kaivauksia Enonkoskella. Kuva: Katja Kuuramaa.
Arkeologi Jasse Tiilikkala (oik.) ohjaamassa kaivauksia Enonkoskella. Kuva: Katja Kuuramaa.

Kutsu medialle

- Mullankaivajat-näyttelyn avaus: pe 26.4.2019 klo 10
- Paikalla pari sataa näyttelyn tekoon osallistunutta koululaista Kerimäen ja    Punkaharjun kouluista.
- Paikka: Riihisaari – Saimaan luonto- ja museokeskus, Riihisaari, 57130 Savonlinna

Syyskuussa 2018 pääsivät 11–16-vuotiaat oppilaat suorittamaan koululaiskaivauksia arkeologin johdolla koulujensa lähialueilla. Saaliina oli mm. suuri joukko kivikauden aikaisia ruukun paloja ja palaneita luita. Perjantaina 26.4. Savonlinnan Riihisaaressa avautuvassa Mullankaivajat Saimaalla -näyttelyssä on esillä kaivauslöydösten lisäksi koululaisten tuottamia valokuvia ja videoita sekä muita luovia tuotoksia. Rehtori Saila Heikkisen mukaan kaivaukset olivat vain yksi osa kokonaisuutta, jota Punkaharjun koulussa päätettiin toteuttaa.

–Koko koulu haluttiin osallistaa mukaan kivikausi-teemaan. Oppilaat työskentelivät viikon ajan oppiaine- ja ikärajat ylittävissä tiimeissä sekä tutustuivat kivikauteen ja arkeologiaan omaa mielenkiintoa vastaavasta näkökulmasta. Kiveä, savea, puuta, nahkaa ja muita luonnonmateriaaleja hyödynnettiin tarveaineina projekteissa, joiden tuotoksina syntyi yksittäisiä upeita käyttöesineitä, pienoismalleja, soittimia, pukuja, taideteoksia sekä tanssiesitys. Kaikki yhdessä ne muodostavat suuren kivikautisen kokonaisuuden, kertoo Heikkinen.

Punkaharjun koulun oppilaat viettivät myös yhden vuorokauden kivikauden hengessä retkeillen. Mullankaivajat-oppimiskokonaisuuden dokumentoinnista vastasi eri-ikäisistä oppilaista koottu media-tiimi. Tuloksena syntyi kivikauden elämästä ja arkeologien työstä kertova ThingLink-alustainen virtuaalinen oppimisympäristö, johon pääsee tutustumaan älytaulun kautta myös näyttelyssä.

Mullankaivajat Saimaalla oli osa Suomen Kulttuurirahaston Mullankaivajat-hankerahoitusta. Vuodelle 2018 Suomen Kulttuurirahasto myönsi yhteensä 215 000 euroa yhdeksälle eri hankkeelle. Mullankaivajat Saimaalla -hankkeen vaiheet:

  • Kaikille avoin Menneisyys meissä ja maisemassa -seminaari sekä koululaisten opintomatka Savonlinnan maakuntamuseoon keväällä 2018
  • Arkeologien vetämät työpajat kouluilla keväällä 2018
  • Koululaiskaivaukset ja jälkityöpaja syksyllä 2018
  • Koulukohtaiset projektit syksyllä 2018
  • Arkeologien jälkityöt keväällä 2019
  • Mullankaivajat Saimaalla -näyttely Riihisaaressa 26.4.–26.5.2019

Mullankaivajat Saimaalla -hanke sai jatkorahoituksen lukuvuodelle 2019–20. Savonlinnan maakuntamuseon kokoonkutsuma työryhmä muodostui Savonlinnan maakuntamuseon ja Kulttuuriosuuskunta Vehrän toimijoista, Maanala Oy:n arkeologeista sekä Enonkosken, Kerimäen ja Punkaharjun koulujen edustajista. Hanketta hallinnoi Savonlinnan maakuntamuseo, ja käytännön organisoinnista vastasi Kulttuuriosuuskunta Vehrä.

Mullankaivajat Saimaalla – koululaiset arkeologeina -näyttely, 26.4.– 26.5.2019, Savonlinnan maakuntamuseo, Riihisaari – Saimaan luonto- ja museokeskus. Avoinna päivittäin klo 10–17, toukokuussa klo 9–17.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- Saila Heikkinen, rehtori, Punkaharjun koulu, p. 044 417 5455, saila.heikkinen@savonlinna.fi


- Martti Koponen, arkeologitutkija, vs. museonjohtaja, Savonlinnan maakuntamuseo, p. 044 417 4462, martti.koponen@savonlinna.fi


- Katja Kuuramaa, toiminnanjohtaja, Kulttuuriosuuskunta Vehrä, p. 044 2097 897, katja.kuuramaa@vehra.fi

Kuvat

Arkeologi Jasse Tiilikkala (oik.) ohjaamassa kaivauksia Enonkoskella. Kuva: Katja Kuuramaa.
Arkeologi Jasse Tiilikkala (oik.) ohjaamassa kaivauksia Enonkoskella. Kuva: Katja Kuuramaa.
Lataa
Arkeologi Jasse Tiilikkala (oik.) ohjaamassa kaivauksia Enonkoskella. Kuva: Katja Kuuramaa.
Arkeologi Jasse Tiilikkala (oik.) ohjaamassa kaivauksia Enonkoskella. Kuva: Katja Kuuramaa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Riihisaari on kohtaamispaikka ja näyttelykeskus Savonlinnan keskustassa, Olavinlinnan naapurissa. Riihisaari tarjoaa elämyksiä ja tietoa Saimaan kulttuurihistoriasta ja luonnosta - koko perheelle, ympäri vuoden. Riihisaaressa ovat Savonlinnan maakuntamuseon ja Metsähallituksen näyttelyt sekä Savonlinnan seudun matkailu- ja retkeilyinfo. Historiallinen ympäristö ja luonnonkaunis sijainti Saimaan ympäröimänä muodostavat Riihisaaren ainutlaatuisen kokonaisuuden.

Riihisaari – Saimaan luonto- ja museokeskus, Savonlinnan maakuntamuseo. Avoinna päivittäin klo 10–17, toukukuussa klo 9–17. Asiakaspalvelu, puh. 044 417 4466.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Savonlinnan kaupunki lomauttaa 413 henkilöä koronakriisin takia24.4.2020 09:58:57 EEST | Tiedote

Savonlinnan kaupungin yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Kaupunginhallitus totesi yhteistoimintaneuvottelutuloksen kokouksessaan 22.4. ja hyväksyi neuvottelussa olleen työnantajan esityksen. Yhteistoimintaneuvottelujen toimenpiteenä lomautetaan 413 henkilöä. Lomautusaika vaihtelee seitsemästä päivästä 11 viikkoon. Lomautukset toteutetaan 20.8.2020 mennessä. Lomautussuunnitelmaan voi tulla muutoksia valmiuslain palvelutuotannon muutoksista johtuen.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye