Savonlinnan kaupunki

Mullankaivajat Saimaalla – koululaiset arkeologeina

Jaa

Mullankaivajat Saimaalla –hanke innosti Savonlinnan seudun sadat koululaiset arkeologian maailmaan sekä mahdollisti esihistoriallisen näyttelyn toteuttamisen. Arkeologian ja historian tutkimukseen sekä kotiseutunsa kulttuuriperinnön taltiointiin osallistui hankkeen kautta yhteensä noin 300 lasta ja nuorta Enonkosken, Kerimäen ja Punkaharjun kouluista. Hyvä työ palkittiin ja Suomen Kulttuurirahaston rahoittama hanke sai myös jatkoa.

Arkeologi Jasse Tiilikkala (oik.) ohjaamassa kaivauksia Enonkoskella. Kuva: Katja Kuuramaa.
Arkeologi Jasse Tiilikkala (oik.) ohjaamassa kaivauksia Enonkoskella. Kuva: Katja Kuuramaa.

Kutsu medialle

- Mullankaivajat-näyttelyn avaus: pe 26.4.2019 klo 10
- Paikalla pari sataa näyttelyn tekoon osallistunutta koululaista Kerimäen ja    Punkaharjun kouluista.
- Paikka: Riihisaari – Saimaan luonto- ja museokeskus, Riihisaari, 57130 Savonlinna

Syyskuussa 2018 pääsivät 11–16-vuotiaat oppilaat suorittamaan koululaiskaivauksia arkeologin johdolla koulujensa lähialueilla. Saaliina oli mm. suuri joukko kivikauden aikaisia ruukun paloja ja palaneita luita. Perjantaina 26.4. Savonlinnan Riihisaaressa avautuvassa Mullankaivajat Saimaalla -näyttelyssä on esillä kaivauslöydösten lisäksi koululaisten tuottamia valokuvia ja videoita sekä muita luovia tuotoksia. Rehtori Saila Heikkisen mukaan kaivaukset olivat vain yksi osa kokonaisuutta, jota Punkaharjun koulussa päätettiin toteuttaa.

–Koko koulu haluttiin osallistaa mukaan kivikausi-teemaan. Oppilaat työskentelivät viikon ajan oppiaine- ja ikärajat ylittävissä tiimeissä sekä tutustuivat kivikauteen ja arkeologiaan omaa mielenkiintoa vastaavasta näkökulmasta. Kiveä, savea, puuta, nahkaa ja muita luonnonmateriaaleja hyödynnettiin tarveaineina projekteissa, joiden tuotoksina syntyi yksittäisiä upeita käyttöesineitä, pienoismalleja, soittimia, pukuja, taideteoksia sekä tanssiesitys. Kaikki yhdessä ne muodostavat suuren kivikautisen kokonaisuuden, kertoo Heikkinen.

Punkaharjun koulun oppilaat viettivät myös yhden vuorokauden kivikauden hengessä retkeillen. Mullankaivajat-oppimiskokonaisuuden dokumentoinnista vastasi eri-ikäisistä oppilaista koottu media-tiimi. Tuloksena syntyi kivikauden elämästä ja arkeologien työstä kertova ThingLink-alustainen virtuaalinen oppimisympäristö, johon pääsee tutustumaan älytaulun kautta myös näyttelyssä.

Mullankaivajat Saimaalla oli osa Suomen Kulttuurirahaston Mullankaivajat-hankerahoitusta. Vuodelle 2018 Suomen Kulttuurirahasto myönsi yhteensä 215 000 euroa yhdeksälle eri hankkeelle. Mullankaivajat Saimaalla -hankkeen vaiheet:

  • Kaikille avoin Menneisyys meissä ja maisemassa -seminaari sekä koululaisten opintomatka Savonlinnan maakuntamuseoon keväällä 2018
  • Arkeologien vetämät työpajat kouluilla keväällä 2018
  • Koululaiskaivaukset ja jälkityöpaja syksyllä 2018
  • Koulukohtaiset projektit syksyllä 2018
  • Arkeologien jälkityöt keväällä 2019
  • Mullankaivajat Saimaalla -näyttely Riihisaaressa 26.4.–26.5.2019

Mullankaivajat Saimaalla -hanke sai jatkorahoituksen lukuvuodelle 2019–20. Savonlinnan maakuntamuseon kokoonkutsuma työryhmä muodostui Savonlinnan maakuntamuseon ja Kulttuuriosuuskunta Vehrän toimijoista, Maanala Oy:n arkeologeista sekä Enonkosken, Kerimäen ja Punkaharjun koulujen edustajista. Hanketta hallinnoi Savonlinnan maakuntamuseo, ja käytännön organisoinnista vastasi Kulttuuriosuuskunta Vehrä.

Mullankaivajat Saimaalla – koululaiset arkeologeina -näyttely, 26.4.– 26.5.2019, Savonlinnan maakuntamuseo, Riihisaari – Saimaan luonto- ja museokeskus. Avoinna päivittäin klo 10–17, toukokuussa klo 9–17.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- Saila Heikkinen, rehtori, Punkaharjun koulu, p. 044 417 5455, saila.heikkinen@savonlinna.fi

- Martti Koponen, arkeologitutkija, vs. museonjohtaja, Savonlinnan maakuntamuseo, p. 044 417 4462, martti.koponen@savonlinna.fi

- Katja Kuuramaa, toiminnanjohtaja, Kulttuuriosuuskunta Vehrä, p. 044 2097 897, katja.kuuramaa@vehra.fi

Kuvat

Arkeologi Jasse Tiilikkala (oik.) ohjaamassa kaivauksia Enonkoskella. Kuva: Katja Kuuramaa.
Arkeologi Jasse Tiilikkala (oik.) ohjaamassa kaivauksia Enonkoskella. Kuva: Katja Kuuramaa.
Lataa
Arkeologi Jasse Tiilikkala (oik.) ohjaamassa kaivauksia Enonkoskella. Kuva: Katja Kuuramaa.
Arkeologi Jasse Tiilikkala (oik.) ohjaamassa kaivauksia Enonkoskella. Kuva: Katja Kuuramaa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Riihisaari on kohtaamispaikka ja näyttelykeskus Savonlinnan keskustassa, Olavinlinnan naapurissa. Riihisaari tarjoaa elämyksiä ja tietoa Saimaan kulttuurihistoriasta ja luonnosta - koko perheelle, ympäri vuoden. Riihisaaressa ovat Savonlinnan maakuntamuseon ja Metsähallituksen näyttelyt sekä Savonlinnan seudun matkailu- ja retkeilyinfo. Historiallinen ympäristö ja luonnonkaunis sijainti Saimaan ympäröimänä muodostavat Riihisaaren ainutlaatuisen kokonaisuuden.

Riihisaari – Saimaan luonto- ja museokeskus, Savonlinnan maakuntamuseo. Avoinna päivittäin klo 10–17, toukukuussa klo 9–17. Asiakaspalvelu, puh. 044 417 4466.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

EMBARGO 1.4.2019 KLO 00:01. Savonlinnan kaupunki palkkaa viisi norpankouluttajaa1.4.2019 00:01:00 EESTTiedote

Savonlinnan kaupunki vastaa matkailuväen toiveisiin palkkaamalla viisi osavuotista norpankouluttajaa. Töitä on tarjolla kokopäiväisesti toukokuun alusta syyskuun loppuun. Tehtäviin annetaan kolme viikkoa kestävä täsmäkoulutus, josta vastaa Ammattiopisto SAMIedu yhteistyössä Miamin yliopiston (University of Miami) kanssa. Miamin yliopisto on erikoistunut mm. delfiinien ja haikalojen tutkimiseen.

Argus Spectrum Internationalin tehdas sijoittuu Teknologiakeskus Elektroniaan20.3.2019 09:09:03 EETTiedote

Kansainvälinen korkean teknologian palonsuojatuotteiden ja varhaisen varoituksen järjestelmien valmistaja Argus Spectrum International on solminut vuokrasopimuksen, jolla se sijoittuu Savonlinnan kaupungin omistamaan Teknologiakeskus Elektroniaan huhtikuun alusta lähtien. Yhtiö vuokrasi 1000 m² suuruisen toimitilan ja aikoo investoida tuotantotilojensa perustamiseen 2-3 miljoonaa euroa. Teknologiakeskus Elektronian tilat on räätälöity palvelemaan erityisesti elektroniikka-alaa. Siellä sijaitsee entuudestaan mm. elektroniikan testilaboratorio ja yksi elektroniikka-alan yritys.

Barbie juhlii kuusikymppisiään Savonlinnan Riihisaaressa5.3.2019 08:39:06 EETTiedote

Barbie-nukke esiteltiin 9.3.1959 New Yorkin lelumessuilla. Barbie on monelle sukupolvelle tuttu, ja edelleenkin tämä 60-vuotias ajaton kaunotar on voimissaan eri puolilla maailmaa. Barbie ei ole tavanomainen lelu, sillä se on seurannut aikaansa sekä kuvastanut kulttuurin muutoksia ja muodin virtauksia. Savonlinnan Riihisaaressa lauantaina 9.3. avautuvassa Barbie 60 vuotta –näyttelyssä on esillä yli 300 Barbie-nukkea 1960-luvulta nykypäiviin. Näyttelyn on tuottanut Savonlinnan maakuntamuseo.

Argus Spectrum Internationalin tehdas Savonlinnaan4.3.2019 11:04:38 EETTiedote

Kansainvälinen korkean teknologian palonsuojatuotteiden ja varhaisen varoituksen järjestelmien valmistaja Argus Spectrum International, ASI Oy Ltd tulee sijoittumaan kaupungin omistamaan Teknologiakeskus Elektroniaan. Kaupunginjohtaja Janne Laine allekirjoitti yhteistyösopimuksen yrityksen sijoittumisesta Savonlinnaan. Yhtiö investoi tuotantotilojen perustamiseen 2-3 M€. Tuotannollisen toiminnan on tarkoitus alkaa vuonna 2019. Yrityksen tavoitteena on laajentaa tuotantoa siten, että Savonlinnassa tarvitaan noin 100 uutta työntekijää.

Ikonit ja pääsiäismunat valtaavat Savonlinnan Riihisaaren13.2.2019 08:45:00 EETTiedote

Savonlinnalaisen ikonimaalari Tuula Ahosen näyttelyyn on valikoitunut pääsiäiseen liittyviä ikoneita, Jumalansynnyttäjän ja Kristuksen henkilöikoneita sekä kirkon pyhiä kuvaavia ikoneita. Näyttelyssä nähdään myös koristemunia, joita Ahonen on toteuttanut eri tekniikoilla. Mukana on olkikoristeisia ja helmikirjailtuja munia sekä vahatekniikalla koristeltuja munia eli pisankoja. Savonlinnan maakuntamuseon Valo valosta – Ikoneita ja pääsiäismunia –näyttely on esillä Savonlinnan Riihisaaressa 15.2.–22.4.2019.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme