Omaishoitajaliitto ryOmaishoitajaliitto ry

Mummot ja papat kutsuvat äänestämään: Ihmisarvo näkyviin vanhuspalveluissa

Jaa
Aluevaaleilla valittavat valtuutetut ovat paljon vartijana ikääntyneiden ihmisten palveluiden järjestämisessä hyvinvointialueilla. Kun sairaudet heikentävät ikääntyneiden ihmisten omaehtoista arkiselviytymistä, on varmistettava hoidon ja huolenpidon saatavuus. Palveluiden laatuun on myös panostettava – annettiinpa niitä kotiin, palveluasumiseen tai laitoksessa asuville ikääntyville ihmisille. Kysymys on ihmisoikeuksista ja ihmisarvosta.

Tehokkuusmittarit eivät tunnista kohtaamista ja rinnalla kulkemista. Hoivan laatua pitää määrittää ennen muuta palveluja tarvitsevien lähimmäistemme tarpeiden ja pärjäämiskokemusten pohjalta. Omaishoitajien ja muiden hoivasta vastaavien läheisten ääntä on myös kuultava. Kaikki ihmiset haluavat tulla kuulluksi ja elää mielekästä elämää.

Ikääntyneiden ihmisten tarvitsemien palveluiden saavutettavuus on turvattava. Palveluista pitää kertoa ymmärrettävästi. Palveluita on oltava fyysisesti saatavilla, eikä digitalisointi saa jättää alleen kasvokkaista neuvontaa ja ohjausta sekä tukea. Lisäksi asiakasmaksujen tulee olla kohtuullisia. Asiakasmaksuja tulee alentaa tai jättää perimättä pienituloisilta henkilöiltä silloin, jos ne voivat nousta esteeksi palvelujen käytölle tai johtaa köyhyyteen.

Valtaa vanhuus -verkosto kysyy aluevaaliehdokkailta, mitä he tekevät vanhusten hoivan turvaamiseksi ja miten sitoutuvat vanhuspalveluiden riittävyyden ja laadun takaamiseen sekä kehittämiseen. Verkoston jäsenjärjestöissä toimivat kokemusasiantuntijat pureutuvat mielellään yhdessä aluevaaliehdokkaiden kanssa vanhusten hoidon epäkohtiin ja etsivät niihin kumppanuushengessä ratkaisuja.

Valtaa vanhuus -verkosto muistuttaa hyväntahtoisesti, että mummot ja papat keittävät vahvalla elämänkokemuksella maistuvimmat vaalikahvit. Valtaa vanhuus -verkoston jäsenjärjestöjen kokemusasiantuntijoita voi pyytää mukaan vaalikeskusteluihin, koronatilanteen vuoksi virtuaalisesti. Haastamme myös ehdokkaita ja äänestäjiä sosiaalisen median keskusteluihin ikääntyneiden lähimmäistemme palveluiden turvaamisesta ja ihmisarvon kunnioittamisesta #vanhustenihmisarvo.

Valtaa vanhuus verkoston jäsenjärjestöt: Miina Sillanpään Säätiö, Omaishoitajaliitto ry, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry ja Vanhustyön keskusliitto ry

Lisätietoja ja järjestöjen vaalitavoitteet

Toimitusjohtaja Eija Sorvari, 040 5205 485, eija.sorvari@miinasillanpaa.fi
Miina Sillanpään Säätiön vaalitavoitteet: https://www.miinasillanpaa.fi/uutiskirje/yhteistyolla-hyva-arki-ikaantyville-miina-sillanpaan-saation-aluevaalitavoitteet/

Toiminnanjohtaja Sari Tervonen, 050 368 4554, sari.tervonen@omaishoitajat.fi
Omaishoitajaliitto ry:n vaalitavoitteet:
https://omaishoitajat.fi/liiton-toiminta/vaikuttaminen-ja-edunvalvonta/vaalit/

Toiminnanjohtaja Virpi Dufva, 050 365 4664, virpi.dufva@valli.fi
Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n vaalitavoitteet julkaistaan viikolla 2.

Toiminnanjohtaja Anni Lausvaara, 050 322 3021, anni.lausvaara@vtkl.fi
Vanhustyön keskusliitto ry:n vaalitavoitteet: https://vtkl.fi/vaikuttaminen/aluevaalit

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Omaishoitajaliitto ry
Omaishoitajaliitto ry
Hämeentie 105 A 18, 5 krs.
00550 Helsinki

020 7806 500http://www.omaishoitajat.fi

Omaishoitajaliitto ry on omaishoitajien edunvalvonta- ja tukijärjestö. Liitto toimii asiantuntijana omaistaan hoitavien henkilöiden yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi sekä tukee erilaisin tavoin omaishoitotilanteessa olevia henkilöitä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Omaishoitajaliitto ry

Naisten ja miesten tasa-arvo ei toteudu omaishoidossa3.10.2022 12:30:07 EEST | Tiedote

Omaishoitajaliitto vaatii toimia sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi. Hoivatyön epätasainen jakautuminen sukupuolten kesken vaikuttaa naisten urakehitykseen, ansiotuloihin sekä eläkekertymään. Omaishoitajaliitto kampanjoi asiasta yhdessä eurooppalaisten omaishoitojärjestöjen kanssa Euroopan omaishoitajien päivänä 6. lokakuuta. Omaishoitajista valtaosa on naisia Suomessa ja koko EU:n alueella kaikesta hoivasta 80 prosenttia on omais- ja läheishoitoa. Näistä hoitajista lähes 60 prosenttia on naisia. Suomessa on runsaat 350 000 omais- ja läheishoitajaa. Heistä 50 000 on tehnyt sopimuksen kunnan kanssa. Näistä sopimusomaishoitajista noin 70 prosenttia on naisia. Naiset hoitavat sairaat, lapset ja vanhukset Euroopan tasa-arvoinstituutin (EIGE) tutkimuksen mukaan yksi suurimmista epätasa-arvoa aiheuttavista ongelmista johtuu kotitöiden ja palkattoman hoivavastuun jakautumisesta. Työssäkäyvät naiset tekevät palkatonta hoivatyötä keskimäärin 22 tuntia viikossa, mutta työssäkäyvät miehet alle

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme