Mummot ja papat kutsuvat äänestämään: Ihmisarvo näkyviin vanhuspalveluissa
Tehokkuusmittarit eivät tunnista kohtaamista ja rinnalla kulkemista. Hoivan laatua pitää määrittää ennen muuta palveluja tarvitsevien lähimmäistemme tarpeiden ja pärjäämiskokemusten pohjalta. Omaishoitajien ja muiden hoivasta vastaavien läheisten ääntä on myös kuultava. Kaikki ihmiset haluavat tulla kuulluksi ja elää mielekästä elämää.
Ikääntyneiden ihmisten tarvitsemien palveluiden saavutettavuus on turvattava. Palveluista pitää kertoa ymmärrettävästi. Palveluita on oltava fyysisesti saatavilla, eikä digitalisointi saa jättää alleen kasvokkaista neuvontaa ja ohjausta sekä tukea. Lisäksi asiakasmaksujen tulee olla kohtuullisia. Asiakasmaksuja tulee alentaa tai jättää perimättä pienituloisilta henkilöiltä silloin, jos ne voivat nousta esteeksi palvelujen käytölle tai johtaa köyhyyteen.
Valtaa vanhuus -verkosto kysyy aluevaaliehdokkailta, mitä he tekevät vanhusten hoivan turvaamiseksi ja miten sitoutuvat vanhuspalveluiden riittävyyden ja laadun takaamiseen sekä kehittämiseen. Verkoston jäsenjärjestöissä toimivat kokemusasiantuntijat pureutuvat mielellään yhdessä aluevaaliehdokkaiden kanssa vanhusten hoidon epäkohtiin ja etsivät niihin kumppanuushengessä ratkaisuja.
Valtaa vanhuus -verkosto muistuttaa hyväntahtoisesti, että mummot ja papat keittävät vahvalla elämänkokemuksella maistuvimmat vaalikahvit. Valtaa vanhuus -verkoston jäsenjärjestöjen kokemusasiantuntijoita voi pyytää mukaan vaalikeskusteluihin, koronatilanteen vuoksi virtuaalisesti. Haastamme myös ehdokkaita ja äänestäjiä sosiaalisen median keskusteluihin ikääntyneiden lähimmäistemme palveluiden turvaamisesta ja ihmisarvon kunnioittamisesta #vanhustenihmisarvo.
Valtaa vanhuus verkoston jäsenjärjestöt: Miina Sillanpään Säätiö, Omaishoitajaliitto ry, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry ja Vanhustyön keskusliitto ry
Lisätietoja ja järjestöjen vaalitavoitteet
Toimitusjohtaja Eija Sorvari, 040 5205 485, eija.sorvari@miinasillanpaa.fi
Miina Sillanpään Säätiön vaalitavoitteet: https://www.miinasillanpaa.fi/uutiskirje/yhteistyolla-hyva-arki-ikaantyville-miina-sillanpaan-saation-aluevaalitavoitteet/
Toiminnanjohtaja Sari Tervonen, 050 368 4554, sari.tervonen@omaishoitajat.fi
Omaishoitajaliitto ry:n vaalitavoitteet:
https://omaishoitajat.fi/liiton-toiminta/vaikuttaminen-ja-edunvalvonta/vaalit/
Toiminnanjohtaja Virpi Dufva, 050 365 4664, virpi.dufva@valli.fi
Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n vaalitavoitteet julkaistaan viikolla 2.
Toiminnanjohtaja Anni Lausvaara, 050 322 3021, anni.lausvaara@vtkl.fi
Vanhustyön keskusliitto ry:n vaalitavoitteet: https://vtkl.fi/vaikuttaminen/aluevaalit
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta

Hämeentie 105 A 18, 5 krs.
00550 Helsinki
020 7806 500http://www.omaishoitajat.fi
Omaishoitajaliitto ry on omaishoitajien edunvalvonta- ja tukijärjestö. Liitto toimii asiantuntijana omaistaan hoitavien henkilöiden yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi sekä tukee erilaisin tavoin omaishoitotilanteessa olevia henkilöitä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Omaishoitajaliitto ry
Vapaaehtoinen saa iloa myös itselleen17.11.2022 12:25:32 EET | Tiedote
Vapaaehtoisena toimimisessa on pyrkimys tehdä hyvää muille, saada sisältöä elämään ja tuottaa molemminpuolista iloa. Vapaaehtoisuus antaa mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa sekä oppia uutta. Antaessaan saa aina myös itselleen.
Omaishoitajien asema paranee vain lakeja muuttamalla12.10.2022 13:49:20 EEST | Tiedote
Omaishoitajat tarvitsevat koulutusta ja neuvontaa sekä psykologista ja taloudellista tukea. Lisäksi heidän täytyy saada konkreettista apua, kuten tilapäishoito- ja päiväpaikkoja sekä sijaishoitajia. Suomi ei selviä hoivakriisistä ilman hyvin toimivaa omaishoitoa, arvioi Omaishoitajaliitto ry tänään syyskokouksessaan Hämeenlinnassa.
Naisten ja miesten tasa-arvo ei toteudu omaishoidossa3.10.2022 12:30:07 EEST | Tiedote
Omaishoitajaliitto vaatii toimia sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi. Hoivatyön epätasainen jakautuminen sukupuolten kesken vaikuttaa naisten urakehitykseen, ansiotuloihin sekä eläkekertymään. Omaishoitajaliitto kampanjoi asiasta yhdessä eurooppalaisten omaishoitojärjestöjen kanssa Euroopan omaishoitajien päivänä 6. lokakuuta. Omaishoitajista valtaosa on naisia Suomessa ja koko EU:n alueella kaikesta hoivasta 80 prosenttia on omais- ja läheishoitoa. Näistä hoitajista lähes 60 prosenttia on naisia. Suomessa on runsaat 350 000 omais- ja läheishoitajaa. Heistä 50 000 on tehnyt sopimuksen kunnan kanssa. Näistä sopimusomaishoitajista noin 70 prosenttia on naisia. Naiset hoitavat sairaat, lapset ja vanhukset Euroopan tasa-arvoinstituutin (EIGE) tutkimuksen mukaan yksi suurimmista epätasa-arvoa aiheuttavista ongelmista johtuu kotitöiden ja palkattoman hoivavastuun jakautumisesta. Työssäkäyvät naiset tekevät palkatonta hoivatyötä keskimäärin 22 tuntia viikossa, mutta työssäkäyvät miehet alle
Vähäinen liikunta haastaa omaishoitajien hyvinvointia31.3.2022 11:00:50 EEST | Tiedote
Omaishoitoperheiden arjessa on useita tekijöitä, jotka estävät omaishoitajaa pitämästä huolta omasta hyvinvoinnistaan ja liikkumisestaan. Omaishoitajat ohittavat helposti omat terveydelliset tarpeensa laittaessaan muun perheen ja apua tarvitsevan läheisen tarpeet omiensa edelle.
Joka kolmas työssäkäyvä pitää huolta läheisestään ansiotyön ohessa10.3.2022 09:50:24 EET | Tiedote
Omaishoidon ja työelämän yhteensovittaminen on haastavaa, mutta ei mahdotonta. Viikolla 11 Omaishoitajaliitto nostaa esille omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittamiseen liittyviä kysymyksiä sosiaalisen median kanavilla. Aihetunnisteena on #ruuhkavuodet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme