Munasarjasyövän salapiilot paljastuivat – tuloksista apua yksilöllisten hoitojen kehittämiseen

Suomessa sairastuu vuosittain 550 naista munasarjasyöpään. Syöpä on tappava, ja siihen kuolee vuosittain 320 naista Suomessa.
Syövän etenemisen edellytyksenä on elimistön immuunipuolustuksen välttäminen. Syövän immunoterapia vahvistaa elimistön omaa puolustuskykyä syövälle, ja hoidoilla onkin saavutettu viime vuosina merkittäviä tuloksia. Munasarjasyövässä immunoterapian tulokset ovat olleet kuitenkin vaatimattomia, koska kasvaimen immuunijärjestelmältä piiloutumisen mekanismeja ei ole tunnettu.
Nyt Helsingin yliopiston tutkijat ovat saaneet uutta tietoa kasvain- ja immuunisolujen vuorovaikutuksesta munasarjasyövässä. He selvittivät tuoreessa tutkimuksessaan, kuinka munasarjasyövän geneettiset ominaisuudet ohjaavat ihmisen immuunipuolustusta ja kuinka kasvain- ja immunisolut kommunikoivat keskenään. Tutkimuksessa analysoitiin yli 110 000 yksittäisen solun ominaisuuksia Harvard Medical Schoolissa kehitetyllä kuvantamismenetelmällä.
– Edistyksellisen kuvantamismenetelmän avulla pystyimme tutkimaan kasvaimen yksittäisiä soluja, niiden toiminnallisia ominaisuuksia ja keskinäisiä suhteita ennennäkemättömällä tarkkuudella, kertoo tutkimuksen vastuukirjoittaja, dosentti Anniina Färkkilä.
Tutkimus on julkaistu arvostetussa Nature Communications -tiedelehdessä.
Kasvaimen geenit huijaavat immuunijärjestelmää
Munasarjasyöpä voi kehittyä ja edetä vain silloin, kun kasvainsolut pystyvät piiloutumaan elimistön immuunijärjestelmältä.
– Tutkimalla yksittäisiä soluja suoraan kudoksessa paljastimme, kuinka kasvainsolut piiloutuvat eri lailla syövän geenimutaatiosta riippuen. Huomasimme, että elimistön immuunipuolustus toimii paremmin kasvaimissa, joissa on BRCA1/2-geenin mutaatio, kun taas kasvaimissa, joissa ei ole näitä mutaatioita, on vahva sidekudossolujen muodostama suojamuuri, kertoo LK, väitöskirjatutkija Inga-Maria Launonen.
BRCA1/2-mutaatioita esiintyy noin 20–22 prosentissa huonosti erilaistuneita serooseja karsinoomia, jotka ovat munasarjasyövän yleisintä muotoa. Erityisesti BRCA1/2-mutatoituneissa kasvaimissa elimistön omat tappaja-T-solut vartioivat tarkasti aggressiivisia kasvainsoluja, ja siksi näillä potilailla oli tutkimuksessa merkittävästi parempi ennuste.
– Kun ymmärrämme paremmin, kuinka kasvaimen geenit huijaavat immuunijärjestelmää, voimme kehittää keinoja aktivoida elimistön oma immuunijärjestelmä tappamaan syöpäsolut, Launonen sanoo.
Tulokset auttavat yksilöllisten hoitojen räätälöinnissä
Tuoreen tutkimuksen tulokset vahvistavat kasvain- ja immuunisolujen vuorovaikutuksen merkitystä uusien ja tehokkaiden hoitojen löytämisessä sekä oikeiden lääkkeiden valinnassa potilaille.
– Tutkimustulosten avulla voimme jatkossa räätälöidä yksilöllisiä immuuni- ja yhdistelmähoitoja, joilla on mahdollista jopa parantaa munasarjasyöpä, kertoo Färkkilä.
Alkuperäinen artikkeli: Inga-Maria Launonen, Nuppu Lyytikäinen, Julia Casado, Ella Anttila, Angéla Szabó, Ulla-Maija Haltia, Connor Jacobson, Jia-Ren Lin, Zoltan Maliga, Sandro Santagata, Kevin Elias, Alan D'Andrea, Panagiotis Konstantinopoulos, Peter Sorger, Anniina Färkkilä. Single-cell tumor-immune microenvironment of BRCA1/2 mutated high-grade serous ovarian cancer. Nature Communications, 2022. DOI: 10.1038/s41467-022-28389-3
Lisätietoja:
Inga-Maria Launonen, väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto
Inga-maria.launonen@helsinki.fi
Anniina Färkkilä, dosentti, Helsingin yliopisto, erikoislääkäri, HUS
Anniina.farkkila@helsinki.fi
Yhteyshenkilöt
Elina KirvesniemiViestinnän asiantuntija
Puh:050 409 6469elina.kirvesniemi@helsinki.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme