Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Muonionjoelle ja Tenojoelle tulossa tavanomaista suurempi tulva

Jaa

Ensimmäiset tulvahuiput Lapin jokivesistöissä saavutettiin viime viikon alussa, minkä jälkeen kylmä sää hidasti lumen sulantaa ja virtaamat kääntyivät laskuun. Lämpenevä sää sulattaa loput lumet ja nostaa vesistöjen virtaamia toiseen tulvahuippuun. Ounasjoella, Tornionjoella, Muonionjoella ja Tenojoella suurinta tulvahuippua ennustetaan loppuviikolle tai kuun vaihteeseen.

Tornionjoen tulvatilanne 22.5.2022 Oravaisensaaren alueella.
Tornionjoen tulvatilanne 22.5.2022 Oravaisensaaren alueella.

Ounasjoella virtaama on lähtenyt uudelleen nousuun ja toista virtaamahuippua ennustetaan loppuviikolle. Tulvahuipun arvioidaan nousevan Kittilässä hieman viime viikon alun tulvahuippua suuremmaksi. Tornionjoen yläosalla ja Muonionjoella tulvahuippu on odotettavissa viikonloppuna tai ensi viikon alussa. Tulvahuipusta on tulossa tavanomaista suurempi ja esimerkiksi Muoniossa vedenkorkeus voi nousta korkeammalle kuin edellisen suuremman tulvan aikana vuonna 2020. Tenojoella tulvahuipusta ennustetaan tavanomaista suurempaa ja se ajoittuu helatorstain tietämille.

Ounasjoella, Tenojoella ja Tornionjoella ei ole odotettavissa suurempia tulvavahinkoja. Muonionjoella tulva voi nousta Ruotsin ja Suomen väliselle rajatielle Karesuvannossa.

Ivalojoella ja Kemijoella suurin tulvahuippu on jo saavutettu. Näissä vesistöissä tulva jäi tavanomaista pienemmäksi. Ivalojoella on lähipäivinä toinen tulvahuippu, mutta sen ennustetaan jäävän ensimmäistä tulvahuippua pienemmäksi. Kemijärven tulovirtaama on laskenut ja järvi on saatu täytettyä lähelle säännöstelyn ylärajaa. Muiden säännösteltyjen järvien täyttäminen kesävedenkorkeuteen on vielä käynnissä.

Tulvatilanne on pysynyt rauhallisena. Tulvatilannetta seurataan erityisesti Tornionjoella, Muonionjoella, Ounasjoen yläosalla ja Tenojoella. Seuraava viranomaisten tulvakokous on 31.5.2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin ELY-keskus, johtava vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, puh. 0295 037 354

Suomen ympäristökeskus, vanhempi tutkija Ari Koistinen (tulvaennusteet), puh. 0295 251 287

Kuvat

Tornionjoen tulvatilanne 22.5.2022 Oravaisensaaren alueella.
Tornionjoen tulvatilanne 22.5.2022 Oravaisensaaren alueella.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Globaalit kriisit heikentävät elinkeinoelämän näkymien ennustettavuutta24.10.2022 10:19:12 EEST | Tiedote

Alkuvuoden myönteiset suhdannenäkymät ovat muuttuneet Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Globaalit kriisit yhdessä työvoiman saatavuushaasteen kanssa voivat olla jarruttavia tekijöitä yritysten kasvulle ja kehittymiselle. Työttömyyden myönteinen kehitystrendi on jatkunut. Alueelliset kehitysnäkymät -katsaukseen on koottu lappilaisten asiantuntijoiden näkemyksiä alueen nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme