Muotoilu nousi pääosaan Suomen ensimmäisessä pikavalmistuskilpailussa

Jaa
Suomen ensimmäisen Biteistä atomeiksi - pikavalmistuskilpailun voittajat on valittu: Luovuus-sarjan voitti Juho-Pekka Virtanen ja Kekseliäisyys-sarjan voitti ideas2cycles. Tuomariston mielestä loppukilpailutyöt ovat kansainvälistä tasoa.

Ensimmäistä kertaa järjestetyssä Biteistä atomeiksi -kilpailussa haettiin esteettisesti kauniita, viihteellisiä tai kekseliäitä tietokonemalleja, jotka hyödyntävät uuden tekniikan mahdollisuuksia ja ovat tulostuskelpoisia. Luovuus-sarjan voitti Juho-Pekka Virtasen Filigraani-maljakko ja Kekseliäisyys-sarjan voitti ideas2cyclesin CustomLugs-nimiset polkupyörän liitososat.

Pikavalmistus eli 3D-tulostus on menetelmä, jossa taiteilijan tai suunnittelijan tekemä tietokonemalli valmistetaan tulostamisen kaltaisella materiaalia lisäävällä prosessilla. Tekniikoita on useita, ja materiaalit vaihtelevat muoveista ja keramiikasta metalleihin ja jopa suklaaseen.

Vapaita muotoja

Luovuus-sarjan voittaneen Filigraanin tekijä Juho-Pekka Virtanen on tutustunut pikavalmistukseen muotoiluopinnoissaan. Hän on valmistumassa Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta. Tuomaristo kommentoi voittoisan maljakon muotoa ”näyttäväksi” ja ”vaikeaksi toteuttaa perinteisillä tavoilla”.

”Filigraani on viittaus lasin valmistuksessa käytettyyn koristelutekniikkaan, jossa lasimassaan upotetaan värjättyjä lasipuikkoja. Tästä saadaan puhallettaessa lasikuvioita”, sanoo Virtanen.

Kilpailutyössään Virtanen kokeili, voiko samaa esteettistä vaikutelmaa tuottaa myös pikavalmistettuun kappaleeseen. Filigraanin vapaita muotoja olisi hänen mukaansa vaikea toteuttaa perinteisillä muottitekniikoilla. Voittoisan työnsä materiaaliksi hän valitsi valkoisen läpinäkymättömän muovin.

Kustannustehokkaat muhvit

Kekseliäisyyssarjan voittaneen CustomLugs-työn taustalla on ideas2cycles-projekti, jonka osallistujat tekevät räätälöityjä polkupyöriä.  Voittajatyö koostuu muhveista (englanniksi lugs), joilla polkupyörän runkoputket liitetään toisiinsa. Tuomarit arvostivat työssä CAD-prosessin optimointia ja tyylikkäitä personoituja komponentteja.

ideas2cycles-projektin perustaja Kim-Niklas Antin pitää pikavalmistusta räätälöityjen polkupyörien kustannustehokkaimpana valmistusmenetelmänä.

”Olen pyrkinyt selvittämään, miten puolivalmisteita voi käyttää tehokkaasti niin, ettei tarvitse tehdä työkaluja eikä muotteja ja että käsityötä voidaan minimoida.”

Antin on opiskellut koneenrakennustekniikkaa Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulussa ja tekee nyt väitöstä.

Tuomaristo arvosti mielihyvää tuottavia elementtejä

Päätuomari Jukka Tuomi , Aalto-yliopiston BIT Research Centerin tutkimuspäällikkö, pitää suomalaista kilpailua erittäin korkeatasoisena. Hänellä on kokemusta pikavalmistuskilpailusta myös kansainvälisiltä foorumeilta.  

”Erityisesti minua ilahduttaa, että kilpailutöissä oli mukana katsojalle mielihyvää tuottava visuaalinen elementti. Loppukilpailutyöt ovat mielestäni kansainvälistä tasoa.”

Tuomariston jäsen, Sovelton muutosjohtaja Risto Linturi toteaa, että pikavalmistuksen avulla voidaan tehdä luovia ja kekseliäitä muotoja, joita aiemmilla valmistustekniikoilla ei ole voitu valmistaa.

 ”Suomi on muotoilun luvattu maa. Pikavalmistus avaa luoville ihmisille ja lupaaville muotoilijoille monet sellaiset alueet, jotka ovat aiemmin olleet suljettuja.”

Biteistä atomeiksi -kilpailun voittajat ja muut loppukilpailutyöt esiteltiin Soveltossa Helsingissä torstaina 19.4.  Voittajat valitsi päätuomarin roolissa Suomen Pikavalmistusyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Tuomi. Kilpailun järjestivät yhteistyössä Suomen Pikavalmistusyhdistys FIRPA ja Sovelto. Kummankin sarjan voittaja saa palkinnoksi DeskArtes 3Data Expert -ohjelmistolisenssin (arvo 1900 e).  Kilpailua tukivat Alphaform Oy, Planix Oy ja DeskArtes.

Innostuneen vastaanoton inspiroimana Biteistä atomeiksi -kilpailun taustavoimat päättivät järjestää pikavalmistuskilpailun myös ensi vuonna.

Kuvat voittajista ja muista loppukilpailutöistä: www.sovelto.fi/pikavalmistuskilpailu

Lisätietoja kilpailusta sekä pikavalmistuksen nykytilasta ja tulevaisuudennäkymistä:
Risto Linturi, muutosjohtaja, Sovelto, risto.linturi@sovelto.fi , 050 511 4332
Jukka Tuomi, tutkimuspäällikkö, Aalto-yliopisto, jukka.tuomi@aalto.fi , 0500 713 420

www.firpa.fi
www.sovelto.fi/pikavalmistuskilpailu

>> Fakta
Tähän saakka pikavalmistusta (rapid prototyping) on käytetty lähinnä teollisuudessa, mutta nyt se on yleistymässä nopeasti ja leviämässä uusille aloille. Samalla kun 3D-tulostimien hinnat ovat laskeneet, uudet käyttäjät ovat alkaneet nähdä pikavalmistuksen edut: se antaa kenelle tahansa mahdollisuuden tuottaa yksilöllisiä, viimeisteltyjä esineitä – vaikkapa koriste-esineen lahjaksi hääparille tai uuden kahvan keittiön oveen. Pikavalmistuksen väitetään muuttavan kauppaa, teollisuutta ja arkea jopa enemmän kuin tietokoneet ja internet, kun tavarat valitaan nettikaupan verkkosivuilta ja tulostetaan kotona. Menetelmän avulla voidaan myös helposti tuottaa esineitä ja mekanismeja, joita perinteisin tavoin on hyvin vaikea toteuttaa.

Tietoja julkaisijasta

Zeeland Family Oyj
Konepajankuja 1
00510 Helsinki

+358 10 231 9000http://www.zeelandfamily.fi

Avidly (ent. Zeeland Family) on Suomen johtava markkinoinnin palvelutoimisto ja johtava pohjoismainen markkinoinnin automaatioyhtiö, joka on listattu Nasdaq First North -markkinapaikalla Helsingissä. Synnytämme kasvun mahdollisuuksia, jotka vievät asiakkaitamme eteenpäin. Toteutamme tätä tehtävää lähes 250 henkilön voimin 15 toimipisteessä. Liikevaihtomme vuonna 2017 oli noin 16 miljoonaa euroa ja liikevoitto miljoona euroa. www.zeelandfamily.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Zeeland Family Oyj

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye