Museovirasto

Museiverket har öppnat ansökan om bidrag till projekt om det immateriella kulturarvet och till utvecklandet av de finska världsarvsobjekt

Dela

Museiverket utlyser bidrag att sökas för de samarbets- och utvecklingsprojekt i enlighet med konventionen om det immateriella kulturarvet, de finska världsarvsobjektens forsknings- och utvecklingsprojekt samt bidrag till lokala museers projekt. Ansökningen är nu öppen och ansökningstiden går ut den 9 oktober 2020 kl. 15.00. Bidrag söks via e-tjänsten. Syftet med bidragen är att främja socialt, ekologiskt, ekonomiskt och kulturellt hållbart arbete med kulturarvet.

Verla pappfabrik. Foto: Martti Jokinen, Byggnadshistoriska samlingarna, Museiverket.
Verla pappfabrik. Foto: Martti Jokinen, Byggnadshistoriska samlingarna, Museiverket.

Museiverket delar ut för andra gången bidrag till samarbets- och utvecklingsprojekt i enlighet med konventionen om det immateriella kulturarvet. Målet med bidraget är att främja genomförandet av Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet och öka medvetenheten om den. Konventionen betonar betydelsen av verksamhet som utgår från lokalsamhällen, att traditioner tryggas och lever vidare samt mångfalden av traditioner. Bidragen är ett sätt att utvidga möjligheterna för lokalsamhällen att delta i verksamheten gällande det kulturarv som avses i konventionen.

Kommuner, föreningar, stiftelser, aktiebolag och andra juridiska personer kan ansöka om bidrag. 2019 beviljades 78 400 euro understöd till 10 projekt.

Understödet för de finska världsarvsobjektens forskning- och utvecklingsprojekt är avsedda för samarbets-, forsknings- och utvecklingsprojekt kring kulturarvsobjekt inskrivna på världsarvslistan samt för projekt som ökar kunskapen om världsarvet.

I Finland finns 6 kulturarvsobjekt som upptagits på UNESCO:s världsarvslista:

  • Sveaborg
  • Gamla Raumo
  • Petäjävesi gamla kyrka
  • Verla träsliperi och pappfabrik
  • Sammallahdenmäki
  • Struves kedja.

Understöd kan sökas av kommun, förening, stiftelse, aktiebolag eller annan juridisk person till projekt som verkställer världsarvstrategins förordningar. 2019 beviljades 75 750 euro understöd till 4 projekt.

Nyckelord

Kontakter

Mer information

Angående bidrag till samarbets- och utvecklingsprojekt i enlighet med konventionen om det immateriella kulturarvet:
Leena Marsio, Museiverket, leena.marsio@museovirasto.fi, tfn 0295 33 6017

Angående understöd för de finska världsarvsobjektens forsknings- och utvecklingsprojekt:
Stefan Wessman, Museiverket, stefan.wessman@museovirasto.fi, tfn 0295 33 6256

Bilder

Verla pappfabrik. Foto: Martti Jokinen, Byggnadshistoriska samlingarna, Museiverket.
Verla pappfabrik. Foto: Martti Jokinen, Byggnadshistoriska samlingarna, Museiverket.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museiverket

Museiverket är en kulturarvsexpert, serviceproducent och utvecklare i sin bransch. Museiverket tar hand om bevarandet av mångsidigt kulturarv samt främjar dess öppna nyttjande och åtkomlighet.  Museiverket är en myndighet under Undervisnings- och kulturministeriet.

Följ Museovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Museovirasto

Aineettoman kulttuuriperinnön yleiskokous koolla Pariisissa poikkeustoimin11.9.2020 09:00:00 EESTTiedote

Unescon päämajassa Pariisissa on pidetty aineettoman kulttuuriperinnön yleiskokous 8.–11.9.2020. Pandemian vaikutus eläviin kulttuuriperinteisiin nousi esiin keskeisenä teemana, jolla on monenlaisia vaikutuksia. Pariisissa oli koolla 140 eri maan edustajia poikkeusjärjestelyin. Lisäksi kokousta seurattiin etäyhteydellä kaikkialta maailmasta. Kokouksessa Taitoliitto / Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry nimettiin mukaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen asiantuntijajärjestöjen joukkoon.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum