Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Museo soittaa kotiin - Helsinki tarjoaa kulttuuripalveluja etänä kotihoidon asiakkaille

Jaa

Helsingin kaupunki tarjoaa taide- ja kulttuurielämyksiä etänä kotihoidon asiakkaille tablettitietokoneiden välityksellä. Tavoitteena on edistää kotona asuvien iäkkäiden kulttuurisia oikeuksia ja osallisuutta kehittämällä uudenlaisia digitaalisia palveluita. Pilottialueena toimivan Laajasalon kotihoidon asiakkaille on tämän vuoden aikana tarjottu etänä mm. improvisaatioteatteria sekä retkiä kulttuurikohteisiin.

HAMin opas Satu Sipilä sai kotihoidon asiakkailta kehuja rauhallisesta ja selkeästä opastuksesta. Kuva. Virpi Peltola
HAMin opas Satu Sipilä sai kotihoidon asiakkailta kehuja rauhallisesta ja selkeästä opastuksesta. Kuva. Virpi Peltola

”Teknologian avulla myös huonokuntoiset ikäihmiset pääsevät kokemaan jotain uutta”, lähihoitaja Nina Blåfield kertoo Laajasalon kotihoidosta. Etälähetykset ovat vuorovaikutteisia ryhmäpuheluita, jotka tehdään tablettitietokoneen kautta. Tablettitietokoneita on Helsingissä jo noin 800 kotihoidon asiakkaalla.

Tabletin pirahtaessa kotihoidon asiakas pääsee vuorovaikutteiselle matkalle esimerkiksi Ellen Thesleffin näyttelyyn. 87-vuotias Soili ja 91-vuotias Eila seurasivat taidemuseo HAMista lähetettyä opastusta kodeistaan ensimmäistä kertaa.”Harvinaisen hyvä selostus ja voi tätä suositella muillekin. Niin harvoin pääsee taiteen pariin”, ensikertalaiset kommentoivat.

Tänä syksynä kotihoidon asiakkaat pääsevät vielä muistelemaan Helsingin kaupunginmuseon kanssa, osallistumaan Helsingin Kaupunginteatterin runohetkiin sekä Maria Baric Companyn nukketeatteriin.

”Olemme innoissamme siitä, millaista palautetta olemme saaneet sekä kotihoidon kautta asiakkailta että kulttuurisisältöjen tuottajilta. Tabletin välityksellä on koettu aitoa vuorovaikutusta kulttuurin äärellä”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Outi Sivonen.

Toiminta on osa Tänään kotona -hanketta, jota koordinoi Helsingin kaupungin kulttuuri ja vapaa-ajan toimiala. Kohderyhmänä ovat kotihoidon asiakkaat. Hankkeen yhteistyökumppaneita Helsingissä ovat mm. Helsingin kaupunginkirjasto, Helsingin kaupunginorkesteri, Helsingin taidemuseo HAM, Helsingin kaupunginmuseo, Palvelukeskus Helsinki, Metropolia ammattikorkeakoulu sekä joukko yksityisiä taiteilijoita.

Hanke on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksen vuosille 2018–2019. Hankkeessa ovat mukana Helsingin, Tampereen ja Vaasan kaupungit. Hankkeen tuloksia esitellään päätösseminaarissa Kulttuurikeskus Caisassa 27.11.2019.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt:

projektipäällikkö Outi Sivonen
outi.sivonen@hel.fi, 040 5227027
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, yleiset kulttuuripalvelut

Kuvat

HAMin opas Satu Sipilä sai kotihoidon asiakkailta kehuja rauhallisesta ja selkeästä opastuksesta. Kuva. Virpi Peltola
HAMin opas Satu Sipilä sai kotihoidon asiakkailta kehuja rauhallisesta ja selkeästä opastuksesta. Kuva. Virpi Peltola
Lataa
Tablettitietokoneita on Helsingissä jo noin 800 kotihoidon asiakkaalla. Kuva: katja Tähjä
Tablettitietokoneita on Helsingissä jo noin 800 kotihoidon asiakkaalla. Kuva: katja Tähjä
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin maauimaloiden sekä Itäkeskuksen ja Pirkkolan uimahallien saunat avataan18.6.2020 14:00:00 EESTTiedote

Kumpulan ja Uimastadionin maauimaloiden sekä Itäkeskuksen ja Pirkkolan uimahallien saunat avataan yleisön käyttöön maanantaina 22.6. alkaen, pois lukien Itäkeskuksen uimahallin höyrysauna, joka pidetään vielä toistaiseksi suljettuna. Saunat ovat olleet suljettuina koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Saunoissa asiakkaiden tulee pitää turvaväliä muihin saunojiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme