Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Museo soittaa kotiin - Helsinki tarjoaa kulttuuripalveluja etänä kotihoidon asiakkaille

Jaa

Helsingin kaupunki tarjoaa taide- ja kulttuurielämyksiä etänä kotihoidon asiakkaille tablettitietokoneiden välityksellä. Tavoitteena on edistää kotona asuvien iäkkäiden kulttuurisia oikeuksia ja osallisuutta kehittämällä uudenlaisia digitaalisia palveluita. Pilottialueena toimivan Laajasalon kotihoidon asiakkaille on tämän vuoden aikana tarjottu etänä mm. improvisaatioteatteria sekä retkiä kulttuurikohteisiin.

HAMin opas Satu Sipilä sai kotihoidon asiakkailta kehuja rauhallisesta ja selkeästä opastuksesta. Kuva. Virpi Peltola
HAMin opas Satu Sipilä sai kotihoidon asiakkailta kehuja rauhallisesta ja selkeästä opastuksesta. Kuva. Virpi Peltola

”Teknologian avulla myös huonokuntoiset ikäihmiset pääsevät kokemaan jotain uutta”, lähihoitaja Nina Blåfield kertoo Laajasalon kotihoidosta. Etälähetykset ovat vuorovaikutteisia ryhmäpuheluita, jotka tehdään tablettitietokoneen kautta. Tablettitietokoneita on Helsingissä jo noin 800 kotihoidon asiakkaalla.

Tabletin pirahtaessa kotihoidon asiakas pääsee vuorovaikutteiselle matkalle esimerkiksi Ellen Thesleffin näyttelyyn. 87-vuotias Soili ja 91-vuotias Eila seurasivat taidemuseo HAMista lähetettyä opastusta kodeistaan ensimmäistä kertaa.”Harvinaisen hyvä selostus ja voi tätä suositella muillekin. Niin harvoin pääsee taiteen pariin”, ensikertalaiset kommentoivat.

Tänä syksynä kotihoidon asiakkaat pääsevät vielä muistelemaan Helsingin kaupunginmuseon kanssa, osallistumaan Helsingin Kaupunginteatterin runohetkiin sekä Maria Baric Companyn nukketeatteriin.

”Olemme innoissamme siitä, millaista palautetta olemme saaneet sekä kotihoidon kautta asiakkailta että kulttuurisisältöjen tuottajilta. Tabletin välityksellä on koettu aitoa vuorovaikutusta kulttuurin äärellä”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Outi Sivonen.

Toiminta on osa Tänään kotona -hanketta, jota koordinoi Helsingin kaupungin kulttuuri ja vapaa-ajan toimiala. Kohderyhmänä ovat kotihoidon asiakkaat. Hankkeen yhteistyökumppaneita Helsingissä ovat mm. Helsingin kaupunginkirjasto, Helsingin kaupunginorkesteri, Helsingin taidemuseo HAM, Helsingin kaupunginmuseo, Palvelukeskus Helsinki, Metropolia ammattikorkeakoulu sekä joukko yksityisiä taiteilijoita.

Hanke on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksen vuosille 2018–2019. Hankkeessa ovat mukana Helsingin, Tampereen ja Vaasan kaupungit. Hankkeen tuloksia esitellään päätösseminaarissa Kulttuurikeskus Caisassa 27.11.2019.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt:

projektipäällikkö Outi Sivonen
outi.sivonen@hel.fi, 040 5227027
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, yleiset kulttuuripalvelut

Kuvat

HAMin opas Satu Sipilä sai kotihoidon asiakkailta kehuja rauhallisesta ja selkeästä opastuksesta. Kuva. Virpi Peltola
HAMin opas Satu Sipilä sai kotihoidon asiakkailta kehuja rauhallisesta ja selkeästä opastuksesta. Kuva. Virpi Peltola
Lataa
Tablettitietokoneita on Helsingissä jo noin 800 kotihoidon asiakkaalla. Kuva: katja Tähjä
Tablettitietokoneita on Helsingissä jo noin 800 kotihoidon asiakkaalla. Kuva: katja Tähjä
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Arts and culture belong also to children – Small Size Days bring Latin American children’s theatre to your home22.1.2021 14:30:00 EETPress release

The international Small Size Days event promotes the youngest children’s right to experience arts and culture. This year, Annantalo is participating in the event virtually. Via Annantalo’s website on 29–31 January, you can watch the PUENTE entity presenting Latin American children’s theatre from Brazil, Argentina and Mexico at the time of the coronavirus pandemic.

Konst och kultur tillhör också de minsta i familjen – evenemanget Small Size Days ger möjlighet att se på latinamerikansk barnteater hemma22.1.2021 14:30:00 EETTiedote

Det internationella evenemanget Small Size Days lyfter fram att också familjens minsta har rätt till konst och kultur. I år deltar Annegården virtuellt i evenemanget. PUENTE-helheten som presenterar latinamerikansk barnteater från coronatidens Brasilien, Argentina och Mexiko kan ses avgiftsfritt via Annegårdens webbplats 29–31.1.

Taide ja kulttuuri kuuluvat myös perheen pienimmille – Small Size Days -tapahtuma tuo Latinalaisen Amerikan lastenteatteria kotikatsomoihin22.1.2021 14:30:00 EETTiedote

Kansainvälinen Small Size Days -tapahtuma nostaa esiin perheen pienimpien oikeuden taiteeseen ja kulttuuriin. Tänä vuonna Annantalo osallistuu tapahtumaan virtuaalisesti. Annantalon verkkosivujen kautta on katsottavissa maksutta 29.–31.1. PUENTE-kokonaisuus, joka esittelee Latinalaisen Amerikan lastenteatteria korona-ajan Brasiliasta, Argentiinasta ja Meksikosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme