Museoalan ammattiliitolta historiateos

Jaa

Museoalan ammattiliitto MAL ry juhlii viisikymppisiä perjantaina 25.10.2019. Juhlan kunniaksi ilmestyy Museoammattilaisen mukana -historiateos.

– Museoalan ammattiliiton perustaminen 50 vuotta sitten oli aikaansa edellä oleva rohkea avaus. Museoala tarvitsi tuolloin toimijan, joka haastaa olemassa olevia käytäntöjä, selvittää alan koulutus- ja ammattitaustoja, rakentaa yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa sekä kokeilee alalla uusia toimintatapoja, toteaa Museoalan ammattiliiton historiasta 1969–2019 kirjoittanut Uula Neitola.

Uula Neitolan Museoammattilaisen mukana -teoksessa sivutaan museoalan ja museoammattien kehittymishaasteita sekä ammattiyhdistyshistoriaa. Museoammattilaisten oma ääni kuuluu vahvana läpi teoksen. Neitola haastatteli historiateosta varten laajan joukon liiton jäseniä ja muita alan vaikuttajia matkan varrelta.

MAL on muuttunut ja kehittynyt yhteiskunnan ja museoammatin muutosten mukana.

– Tänään museoalan selkeä edunvalvonnan painopiste on palkkatason korjaaminen. Palkkaus on työtehtävien vaativuuteen ja alalla edellytettävään korkeaan koulutukseen nähden aivan liian matala. Parhaillaan kampanjoimme paremman palkkauksen puolesta  #alanarvostus-teemalla yhdessä kattojärjestömme Akavan Erityisalojen kanssa, kertoo Museoalan ammattiliiton toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä.

– Kulttuuriperinnön ammattilaisten edunvalvojina haluamme elää ajassa ja ennakoida huomisen työelämää. Olemmekin aktiivisesti kuunnelleet jäsentemme tarpeita ja toiveita  paremmasta työelämästä. Vaikuttamistyön lisäksi tarjoamme jäsenillemme ammatillista osaamista tukevaa koulutusta, viimeisimpänä esimerkiksi äänenkäyttöön, esiintymiseen ja työturvallisuuteen liittyen.

– Myös työhyvinvoinnilla on iso merkitys jäsentemme arjessa, ja tätä edistämme esimerkiksi tänä syksynä käynnistyvällä ryhmätyönohjauksella. 

Liitto on kulkenut yhtä matkaa museotyön muutosten mukana turvaten ammattilaisten selustaa, käyden arvokeskustelua, vaikuttamalla museoalan arvostukseen - ja välillä astuen barrikaadeille.

Museoalan ammattiliiton puheenjohtaja Susanna Sääskilahti kirjoittaa Museoammattilaisen mukana -teoksen esipuheessa:

– Tulevaisuuteen emme näe, mutta vanhastaan tiedämme, että asiat aina varmuudella muuttuvat. Myös ammattiliittojen on seurattava yhteiskunnan isoja muutoksia, reagoitava arvopohjamme mukaisesti jäsentemme etua unohtamatta. Ammattiyhdistysliikkeellä on edelleen keskeinen rooli demokratiassa, hyvinvointivaltion rakenteiden puolustamisessa ja yhteiskunnan kehittämisessä.

***

Museoalan ammattiliiton historiateos ”Museoammattilaisen mukana” julkaistaan liiton 50-vuotisjuhlassa perjantaina 25.10.2019 Teatterimuseossa, Helsingissä. Mahdolliset merkkipäivähuomionosoitukset pyydetään lahjoittamaan John Nurmisen Säätiön hyväksi. Säätiö tekee vaikuttavaa Itämeren suojelutyötä ja varmistaa, että meren tarinat siirtyvät tuleville sukupolville. Tili: FI06 1214 3000 1122 96, maksun saaja: John Nurmisen Säätiö, Viesti: MAL50.

Kirjatiedustelut ja lisätiedot:
Katariina Mäkelä, p. 040 7747 620, katariina.makela@museoalanammattiliitto.fi 

Lisätiedot: Uula Neitola, p. 040 7324 344, uulaneit@gmail.com

Museoalan ammattiliitto MAL ry on Akavan Erityisalojen jäsenyhdistys. Museoalan ammattiliittoon kuuluu noin 1700 jäsentä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Akavan Erityisalat
Maistraatinportti 4 A
00240 HELSINKI

0201 235 340http://www.akavanerityisalat.fi

Akavan Erityisalat on kulttuurin ja hallinnon sekä viestinnän ja hyvinvoinnin aloilla asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä toimivien ammattiliitto, johon kuuluu 22  jäsenyhdistystä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat

Akavan Erityisalat: Rahapelien ja yleishyödyllisen työn kytkös purettava – järjestöt ja esimerkiksi Kotus riskirahan varassa24.4.2020 15:56:37 EESTTiedote

– Koronapandemia toi näkyväksi Veikkaus-rahoituksen riskiluonteen. Peliautomaattien sulkeminen romahdutti pelituotot ja yhteiskunnalle tärkeät hankkeet menevät saman tien jäihin. On eettisesti kestämätöntä, että yleishyödyllistä työtä rahoitetaan riskirahalla, sanoo Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki.

Suomen Restonomit: Nyt katse lähimatkailuun – matkailu- ja ravintola-alan lomautusaalto ei saa eskaloitua irtisanomisiksi22.4.2020 16:44:43 EESTTiedote

- Hienoa, että ravintolat ovat saamassa korvamerkityn suoran tuen. Matkailu- ja ravintola-alaa on nyt tuettava monipuolisesti pandemian yli, jotta palvelu on iskussa kun rajoitteet puretaan. Kotimaan matkailu on nyt se juttu, jonka avulla on mahdollista saada rahaa kassaan alamme yrityksiin, sanoo Suomen Restonomien puheenjohtaja Niklas Honkalehto.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme