Museovirasto

Museokenttä vaihtoehtoisia faktoja ja pseudotiedettä taklaamassa – Museoalan Teemapäivien keynote-puhujana Ruotsin akatemian jäsen, kirjailija Åsa Wikforss

Jaa

Kuka on salannut Suomen muinaishistorian? Mitä tekemistä tiedolla ja totuudella on demokratian kanssa? Tämänvuotisilla Museoalan Teemapäivillä 8.11.2021 käsitellään tietoon liittyviä kysymyksiä. Mihin tutkittua tietoa tarvitaan ja kenen ääni kuuluu? Millaista sijaa vaihtoehtoiset faktat ja salaliittoteoriat saavat? Museovirasto järjestää Museoalan Teemapäivät nyt kahdeksatta kertaa. Kaikille avoin tapahtuma järjestetään tänä vuonna virtuaalisena ja se on maksuton.

Hämäläis-Osakunnan maisterit ja ylioppilaat tekivät kenttätyömatkan Tammelaan 1928 ja haastattelivat luettelointitietojen mukaan paikallisia tietoviisaita. Kuva: Toivo Kaukoranta, Museovirasto
Hämäläis-Osakunnan maisterit ja ylioppilaat tekivät kenttätyömatkan Tammelaan 1928 ja haastattelivat luettelointitietojen mukaan paikallisia tietoviisaita. Kuva: Toivo Kaukoranta, Museovirasto

Tänä vuonna Museoalan Teemapäivillä käsitellään erityisesti tietoon liittyviä kysymyksiä. Seminaariohjelma käynnistyy pohdinnalla tiedon merkityksistä. Iltapäivällä tarkastellaan museoiden osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä museoiden vahvuuksia ja mahdollisuuksia tiedon tuottajina, välittäjinä ja esittäjinä.

Seminaarin keynote-puhujana kuullaan filosofi, kirjailija Åsa Wikforssia. Yhteiskunnalliseen keskusteluun aktiivisesti osallistuva Wikforss on Tukholman yliopiston teoreettisen filosofian professori sekä Kuninkaallisen tiedeakatemian ja Ruotsin akatemian jäsen. Suosituissa teoksissaan, Vaihtoehtoiset faktat (2017) sekä tuore Därför demokrati. Om kunskapen och folkstyret (2021), hän käsittelee yhä lisääntyvää fakta- ja tiedevastaisuutta.

“Demokratia heikkenee maailmanlaajuisesti. Samaan aikaan olemme uudessa tietoympäristössä, jossa perinteiset portinvartijat on poistettu ja maailma täyttyy salaliittoteorioilla ja valeuutisilla. Monet ovat sen vuoksi päätelleet, että demokratian kriisi on totuuden kriisi. Toiset ovat kuitenkin kyseenalaistaneet tämän ajatuksen. Luentoni käsittelee totuuden ja demokratian välistä suhdetta filosofisesta näkökulmasta ja esittelee erilaisia tapoja, joilla tiedolla on oleellinen rooli hyvin toimivassa demokratiassa”, Wikforss kertoo.

Kulttuurihistorioitsija, dosentti Reima Välimäki Turun yliopistosta käsittelee esitelmässään pseudohistoriaa ja museoalaan liittyviä salaliittoteorioita. Välimäki tarkastelee misinformaation kiertoa ja sitä, miksi tietynlainen väite jää elämään.

Sananvapauspalkittu Erätauko-säätiön toiminnanjohtaja Laura Arikka puhuu museoista yhteiskunnallisen keskustelun mahdollistajina. Tutkitun tiedon ymmärrettävyyttä edistävän monitieteisen FINSCI-hankkeen johtaja Johanna Kaakinen Turun yliopistosta nostaa esille tunteiden herättämisen vaikutukset tehokkaaseen oppimiseen. Dokumenttielokuvaohjaaja Virpi Suutarin kanssa keskustellaan tiedon tarinallistamisesta ja tulkinnasta.

Päivän aikana kuullaan myös keskustelu tiedolla vaikuttamisesta ja ajankohtaisia case-esimerkkejä museokentältä Helsingistä Inariin.

Keskustelua on mahdollista jatkaa heti seuraavana päivänä 9.11. FINSCI-hankkeen, Dynamo-hankkeen ja kulttuuriperintöstrategiatyöryhmän järjestämissä työpajoissa.

Museoalan Teemapäivien ohjelma ja ilmoittautuminen (3.11. asti) Museoviraston verkkosivuilla: https://www.museovirasto.fi/fi/museoalan-kehittaminen/tyokalut-ja-verkostot/museoalan-teemapaivat/museoalan-teemapaivat-2021

Samalla ilmoittautumislomakkeella on mahdollista ilmoittautua myös työpajapäivään 9.11.2021. Työpajoihin mahtuu rajallinen määrä osallistujia.

Teemapäivien etkot verkossa 11.10.2021

Museoalan Teemapäivien etkoilla, Tutkimaton tieto -keskustelussa suunnataan katse museoiden laajoihin kokoelmiin ja aineistoihin, jotka ovat tutkimattoman tiedon loputon lähde. Keskustelussa pohditaan muun muassa museoiden vastuuta, aineistojen hyödynnettävyyttä sekä tiedon kiertokulkua museoiden, tiedeyhteisön ja yleisön välillä.

Keskustelua moderoi Museoviraston pääjohtaja Tiina Merisalo. Mukana keskustelemassa ovat Marko Hyvärinen (Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus), Kirsi Ojala (Espoon kaupunginmuseo), Elina Räsänen (Helsingin yliopisto) ja Tapani Sainio (opetus- ja kulttuuriministeriö).

Etkot järjestetään verkossa 11.10.2021 klo 13.30–15, ilmoittautuminen on auki 6.10. asti: https://www.museovirasto.fi/fi/museoalan-kehittaminen/tyokalut-ja-verkostot/museoalan-teemapaivat/tutkimaton-tieto-verkkokeskustelu

Museoalan Teemapäivät ja etkot ovat osa Tutkitun tiedon teemavuoden ohjelmaa.

Tutkitun tiedon teemavuosi: https://tutkittutieto.fi/

Museoalan Teemapäivät Instagramissa: https://www.instagram.com/museoalanteemapaivat/

Lisätiedot
erikoisasiantuntija Anu Niemelä, anu.niemela@museovirasto.fi, p. 0295 33 6015
projektipäällikkö Emma Harju, emma.harju@museovirasto.fi, p. 0295 33 6030
viestintäasiantuntija Sanna Paakkanen, sanna.paakkanen@museovirasto.fi, p. 0295 33 6200 (haastattelupyynnöt)

Avainsanat

Kuvat

Hämäläis-Osakunnan maisterit ja ylioppilaat tekivät kenttätyömatkan Tammelaan 1928 ja haastattelivat luettelointitietojen mukaan paikallisia tietoviisaita. Kuva: Toivo Kaukoranta, Museovirasto
Hämäläis-Osakunnan maisterit ja ylioppilaat tekivät kenttätyömatkan Tammelaan 1928 ja haastattelivat luettelointitietojen mukaan paikallisia tietoviisaita. Kuva: Toivo Kaukoranta, Museovirasto
Lataa
Åsa Wikforss. Kuva: Christer Sturmark
Åsa Wikforss. Kuva: Christer Sturmark
Lataa
Reima Välimäki. Kuva: Aki Luotonen, Turun yliopisto
Reima Välimäki. Kuva: Aki Luotonen, Turun yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Kenen kulttuuriperintö -seminaari tuo kulttuuriperinnön merkityskamppailun näkyväksi 7.10.2021 13:52:08 EEST | Tiedote

Kaksipäiväinen seminaari nostaa esille pohdinnat ja kamppailut kulttuuriperinnön erilaisista merkityksistä sekä kulttuuriperinnön todellisesta ja symbolisesta omistajuudesta. Verkossa ja Kansallismuseon Auditoriossa 24.–25.11.2021 pidettävän seminaarin järjestävät Museovirasto, Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella toimiva HERIDI-hanke sekä Kulttuuria kaikille -palvelu.

Museovirasto johtamaan kansainvälistä elävän perinnön hanketta Pohjois-Euroopassa6.10.2021 14:58:13 EEST | Tiedote

Kaksivuotinen LIVIND – Luova ja elävä kulttuuriperintö Pohjoisen ulottuvuuden voimavarana -hanke vahvistaa aineettoman kulttuuriperinnön roolia paikallisyhteisöissä kestävän kehityksen, hyvinvoinnin ja toimeentulon lähteenä. Mukana on kymmenen maata Pohjois-Euroopasta. Näin laaja aineettoman kulttuuriperinnön alan hanke on ensimmäinen Pohjois-Euroopassa. Museovirasto vastaa hankkeesta opetus- ja kulttuuriministeriön toimiessa vastuuministeriönä.

Kansainvälinen tutkimusprojekti etsii Suomenlinnan hylkyjen tarinoita27.9.2021 17:32:44 EEST | Tiedote

Museovirasto on mukana kansainvälisessä tutkimusohjelmassa nimeltä Unohdettu laivasto, Ruotsin ”sininen” kulttuuriperintö 1450–1850, joka toteutetaan vuosina 2021–2026. Suomen-osaprojekti Veteen vajonneet tutkii Suomenlinnan hylkyjä ja innostaa kiinnostumaan hylyistä ja historiasta. Avoimessa verkkoseminaarissa 2.10. keskustellaan ilmastonmuutoksen vaikutuksista vedenalaisen kulttuuriperinnön tutkimiselle.

Museoiden toiminta jatkui koronarajoituksista huolimatta – uudet Tilastokortit esittelevät museoiden vuotta 202023.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Koronapandemian vaikutukset museoiden toimintaan näkyvät selkeästi vuoden 2020 tilastoluvuissa. Voimakkaimmin koronapandemia heijastui museoiden käyntimääriin, jotka vähenivät erityisesti kokoontumis- ja liikkumisrajoitusten sekä museoiden palveluiden merkittävän karsiminen seurauksena. Käyntimäärien väheneminen vaikutti suoraan museoiden oman toiminnan tuloihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme