Museovirasto

Museotilaston tiedot vuodelta 2019 on julkaistu Museotilasto-verkkopalvelussa

Jaa

Museovirasto on julkaissut Suomen ammatillisesti hoidettujen museoiden toimintaa, henkilöstöä ja taloutta koskevat tilastotiedot vuodelta 2019. Tilastohaku ja avoimena tietona julkaistut tilastotaulukot vuosilta 2007–2019 ovat käytettävissä Museotilasto-verkkopalvelussa. Tulevan syksyn aikana sivustolla julkaistaan myös aineiston pohjalta tehtyjä Tilastokortteja, joissa analysoidaan lukuja tarkemmin.

Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely Merikeskus Vellamossa Kotkassa. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto
Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely Merikeskus Vellamossa Kotkassa. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto

Vuonna 2019 Suomen 153 ammatillisesti hoidettua museota ylläpitivät 327:ää museokohdetta. Museokäyntejä tilastoitiin yhteensä yli 7,6 miljoonaa (7 616 233), mikä on noin puoli miljoonaa käyntiä enemmän kuin vuonna 2018. Keskimäärin käyntejä yksittäisessä museokohteessa oli 24 102. Museotilastossa museokäynnillä tarkoitetaan käyntejä museon omissa tiloissa järjestetyissä näyttelyissä ja tapahtumissa.

Käyntilukujen lisäksi uusimmasta Museotilastosta selviää muun muassa, että museoissa järjestettiin yhteensä 953 vaihtuvaa näyttelyä, 63 765 yleisöopastusta, 11 245 työpajaa ja 9 711 muuta yleisötapahtumaa. Vuoden 2019 lopussa museoiden kokoelmat sisälsivät yhteensä noin 5,6 miljoonaa esinettä, 346 000 taideteosta ja 24 miljoonaa valokuvaa.

Museoiden työntekijöiden työpanos oli vuoden aikana yhteensä 2 578 henkilötyövuotta. Museoiden kokonaismenot olivat noin 264,7 miljoonaa euroa. Suurin osa menoista koostui palkkausmenoista (113,6 miljoonaa euroa) sekä kiinteistömenoista (89,5 miljoonaa euroa). Museoiden omat tulot olivat yhteensä 52,7 miljoonaa euroa, mikä on noin 20 prosenttia museoiden kokonaismenoista.

Museotilasto-verkkopalvelusta voi hakea tilastotietoa mm. museoiden käynneistä, yleisötyöstä, kokoelmista, näyttelyistä, henkilöstöstä ja taloudesta vuosilta 2007–2019. Lisäksi verkkopalvelusta löytyvät Tilastojulkaisut vuosilta 2007–2015 ja Tilastokortit vuosilta 2016–2018 sekä CC BY 4.0 -lisenssillä julkaistut taulukot Excel- ja csv-tiedostoina.

Museoviraston vuosittain kokoama Museotilasto perustuu museoiden antamiin tietoihin. Päätoimisesti ja ammatillisesti hoidetut museot vastaavat vuosittain edellistä vuotta koskevaan tilastokyselyyn. Vuoden 2019 tilastokysely lähetettiin 153 museolle, ja kaikki museot vastasivat kyselyyn. Museotilaston tavoitteena on antaa vuosittain mahdollisimman luotettava yleiskuva museoiden toiminnasta.

Museotilasto-verkkopalvelu: www.museotilasto.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:  

erikoisasiantuntija Anu Niemelä, puh. 0295 33 6015, anu.niemela@museovirasto.fi 

erikoisasiantuntija Anna Alavuotunki, puh. 0295 33 6019, anna.alavuotunki@museovirasto.fi 

erikoisasiantuntija Risto Hakomäki, puh. 0295 33 6385, risto.hakomaki@museovirasto.fi

Kuvat

Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely Merikeskus Vellamossa Kotkassa. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto
Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely Merikeskus Vellamossa Kotkassa. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Aineettoman kulttuuriperinnön yleiskokous koolla Pariisissa poikkeustoimin11.9.2020 09:00:00 EESTTiedote

Unescon päämajassa Pariisissa on pidetty aineettoman kulttuuriperinnön yleiskokous 8.–11.9.2020. Pandemian vaikutus eläviin kulttuuriperinteisiin nousi esiin keskeisenä teemana, jolla on monenlaisia vaikutuksia. Pariisissa oli koolla 140 eri maan edustajia poikkeusjärjestelyin. Lisäksi kokousta seurattiin etäyhteydellä kaikkialta maailmasta. Kokouksessa Taitoliitto / Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry nimettiin mukaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen asiantuntijajärjestöjen joukkoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme