Museovirasto

Museovirasto avaa avustushaun aineettoman kulttuuriperinnön hankkeisiin 31.8.2022

Jaa

Aineettoman kulttuuriperinnön hankeavustukset on tarkoitettu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaisiin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin. Avustuksia haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta 13.10.2022 klo 15.00 mennessä.

Seurasaaren ulkomuseo tutustuttaa kävijät asumiseen ja elintapoihin menneillä vuosisadoilla. Kuva: Maija Huitu, Museovirasto
Seurasaaren ulkomuseo tutustuttaa kävijät asumiseen ja elintapoihin menneillä vuosisadoilla. Kuva: Maija Huitu, Museovirasto

Avustuksilla edistetään Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelemista koskevan yleissopimuksen toimeenpanoa tukemalla yhteistyö- ja kehittämishankkeita elävän perinnön eli aloilla. Aineeton kulttuuriperintö on elävää perinnettä, joka on läsnä ihmisten arjessa ja juhlassa. Aineetonta kulttuuriperintöä ovat esimerkiksi juhlat ja tavat, käsityötaidot, esittävät taiteet, suullinen perinne sekä luontoon liittyvät tiedot ja taidot.

Aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimuksessa korostuvat yhteisöistä lähtevä toiminta, perinteiden suojelu ja siirtäminen sekä niiden moninaisuus. Aiempina vuosina avustuksilla on tuettu yli kolmeakymmentä hanketta muun muassa limisaumavenemallien kehittämiseen, kansallispukumallien verkkoalustan luomiseen ja romanien hevosperinteiden keräämiseen liittyen.

”Avustuksilla halutaan laajentaa yhteisöjen mahdollisuuksia osallistua aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaiseen toimintaan ja erityisesti suojelutyön kehittämiseen uusista näkökulmista. Tämän vuoden painopisteenä on kasvatus ja koulutus, millä halutaan nostaa erityisesti lasten ja nuorten roolia perinteiden siirtämisessä ja myös uudistamisessa”, Museoviraston erikoisasiantuntija Leena Marsio sanoo.

Avustusta voi hakea kunta, yhdistys, säätiö, osakeyhtiö tai muu oikeustoimikelpoinen yhteisö. Vuonna 2021 avustusta myönnettiin seitsemälle hankkeelle yhteensä 78 713 euroa.

Avustukset aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaisiin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin Museoviraston verkkosivuilla:
https://museovirasto.fi/fi/avustukset/avustukset-aineettoman-kulttuuriperinnon-sopimuksen-mukaisiin-yhteistyo-ja-kehittamishankkeisiin-1

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

erikoisasiantuntija Leena Marsio, leena.marsio@museovirasto.fi, puh. 0295 33 6017

Kuvat

Seurasaaren ulkomuseo tutustuttaa kävijät asumiseen ja elintapoihin menneillä vuosisadoilla. Kuva: Maija Huitu, Museovirasto
Seurasaaren ulkomuseo tutustuttaa kävijät asumiseen ja elintapoihin menneillä vuosisadoilla. Kuva: Maija Huitu, Museovirasto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Museoviraston avaa avustushaun ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin31.10.2022 11:20:55 EET | Tiedote

Hankeavustuksen tavoitteena on edistää sosiaalisesti, ekologisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävää kulttuuriperintötyötä. Innovatiiviset hankkeet lisäävät kulttuuriperinnön ja taiteen yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja merkitystä. Haku avautuu 3.11.2022. Avustusta haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta 15.12.2022 klo 15.00 mennessä.

Uusi työkalu Perintöhyrrä johdattelee lapsia kulttuuriperinnön pariin 21.9.2022 15:28:01 EEST | Tiedote

Museoviraston ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran Perintöhyrrä johdattelee lapset keskustelemaan elävästä perinnöstä kestävän kehityksen näkökulmasta. Työkalun avulla erilaisten ryhmien on mahdollista viritellä mutkatonta keskustelua kulttuuriperinnöstä tai johdatella eri-ikäisiä oppijoita syvempään pohdintaan. Tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten osallisuutta ja mahdollistaa monipuolinen keino lähestyä kulttuuriperintöä. Työkalu on julkaistu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme