Museovirasto

Museovirasto avaa avustushaut maailmanperintökohteiden kehittämisen hankkeisiin sekä hoitoon

Jaa

Maailmanperintökohteiden tutkimus- ja kehittämishankkeiden avustuksia voi hakea 31.8. alkaen maailmanperintöluettelossa olevien kulttuuriperintökohteiden yhteistyö-, tutkimus- ja kehittämishankkeille sekä hankkeille, jotka edistävät maailmanperintötietoisuutta. Hakuaikaa on 13.10. klo 15 asti. Lokakuussa 2022 avautuu haku maailmanperintökohteiden hoitoon.

Verlan tehdasalueella sijaiseva kuivaamo Kouvolassa. Oikealla näkyy pahvitehdas. Kuva: Martti Jokinen, Museovirasto
Verlan tehdasalueella sijaiseva kuivaamo Kouvolassa. Oikealla näkyy pahvitehdas. Kuva: Martti Jokinen, Museovirasto

Suomessa on kuusi Unescon maailmanperintöluetteloon hyväksyttyä kulttuuriperintökohdetta: Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahdenmäki sekä Struven ketju.

Museovirasto vastaa Unescon vuonna 1972 hyväksymän kansainvälisen maailmanperintösopimuksen toimeenpanemisesta Suomessa ja jakaa avustuksia Suomen maailmanperintökohteiden hoitoon sekä tutkimus- ja kehittämishankkeisiin.

Maailmanperintökohteiden kehittämiseen ja tutkimukseen tarkoitettua avustusta voi hakea kunta, yhdistys, säätiö, osakeyhtiö tai muu oikeustoimikelpoinen yhteisö. Hankkeiden tulee toteuttaa maailmanperintöstrategian linjauksia. Vuonna 2021 avustusta myönnettiin neljälle hankkeelle yhteensä 83 700 eurolla. Hakuaikaa on 13.10.2022 asti.

Suomen maailmanperintökohteiden korjaussuunnitteluun ja entistämiseen myönnetään avustuksia lokakuussa avautuvassa haussa. Näitä avustuksia voivat hakea maailmanperintökohteiden ja niillä sijaitsevien rakennusten ja rakennelmien omistajat.

Hoitoavustusta myönnetään sellaisiin tutkimus-, suunnittelu-, restaurointi-, hoito-, kunnostus- ja korjaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan kohteen säilyminen maailmanperintöstatuksensa arvoisena. Maailmanperintökohteiden tulee omalla esimerkillään kannustaa ja lisätä muihin kulttuurihistoriallisiin kohteisiin soveltuvien korjausmenetelmien ja -materiaalien tuntemusta.

Maailmanperintökohteiden tutkimus- ja kehittämishankkeiden avustukset:

https://museovirasto.fi/fi/avustukset/avustukset-maailmanperintokohteiden-tutkimus-ja-kehittamishankkeisiin

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maailmanperintökohteiden tutkimus- ja kehittämishankkeiden avustukset:
erikoisasiantuntija Stefan Wessman, stefan.wessman@museovirasto.fi, puh. 0295 33 6256

Maailmanperintökohteiden hoitoavustukset:
intendentti Jaakko Holma, jaakko.holma@museovirasto.fi, puh. 0295 33 6288 (3.10.2022 alkaen)

Kuvat

Verlan tehdasalueella sijaiseva kuivaamo Kouvolassa. Oikealla näkyy pahvitehdas. Kuva: Martti Jokinen, Museovirasto
Verlan tehdasalueella sijaiseva kuivaamo Kouvolassa. Oikealla näkyy pahvitehdas. Kuva: Martti Jokinen, Museovirasto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Museoviraston avaa avustushaun ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin31.10.2022 11:20:55 EET | Tiedote

Hankeavustuksen tavoitteena on edistää sosiaalisesti, ekologisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävää kulttuuriperintötyötä. Innovatiiviset hankkeet lisäävät kulttuuriperinnön ja taiteen yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja merkitystä. Haku avautuu 3.11.2022. Avustusta haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta 15.12.2022 klo 15.00 mennessä.

Uusi työkalu Perintöhyrrä johdattelee lapsia kulttuuriperinnön pariin 21.9.2022 15:28:01 EEST | Tiedote

Museoviraston ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran Perintöhyrrä johdattelee lapset keskustelemaan elävästä perinnöstä kestävän kehityksen näkökulmasta. Työkalun avulla erilaisten ryhmien on mahdollista viritellä mutkatonta keskustelua kulttuuriperinnöstä tai johdatella eri-ikäisiä oppijoita syvempään pohdintaan. Tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten osallisuutta ja mahdollistaa monipuolinen keino lähestyä kulttuuriperintöä. Työkalu on julkaistu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme