Museovirasto

Museovirasto avaa haettavaksi avustuksen yhteisöjen kulttuuriperintöön ja kulttuuriympäristöön liittyviin hankkeisiin

Jaa
Nyt kolmattatoista kertaa jaettavalla avustuksella vahvistetaan yhteisöjen osallisuutta kulttuuriperintöön. Avustusta haetaan valtionavustusten uuden järjestelmän, Haeavustuksia.fi-palvelun kautta 15.3.2023 alkaen. Avustusten hakuaika päättyy 28.4.2023 klo 15.00.
Kulttuurimeijeri ry::n dokumentaaris-taiteellisessa näyttelyhankkeessa selvitettiin ja tehtiin näkyväksi Teijon vanhan kivimeijerin historiaa. Kuvassa alkuperäinen kampaamotuoli sekä osa näyttelytilasta. Kuva: Alli Ikonen
Kulttuurimeijeri ry::n dokumentaaris-taiteellisessa näyttelyhankkeessa selvitettiin ja tehtiin näkyväksi Teijon vanhan kivimeijerin historiaa. Kuvassa alkuperäinen kampaamotuoli sekä osa näyttelytilasta. Kuva: Alli Ikonen

Yhteisöjen kulttuuriperintöön ja kulttuuriympäristöön liittyvällä avustuksella vahvistetaan yhteisöjen osallisuutta kulttuuriperintöön. Vuonna 2022 avustusta myönnettiin 75 080 euroa 13 eri kansalaisjärjestölle ja yhteisölle eri puolilla maata. Avustuksella tuettiin muun muassa pellavaperinteen elvyttämistä, luovutetun Karjalan esineistä kertovaa verkkonäyttelyä, 1800- ja 1900-luvun vaihteen Turun virtuaalimuseosivustoa ja dokumentaaris-taiteellista tutkimustyötä Teijon meijeristä.

”Avustushaussa painotamme hankkeita, joissa erilaiset yhteisöt pääsevät osallistumaan ja kehittämään uudenlaisia yhteistyömuotoja eri toimijoiden kesken. Hankkeiden tulosten monipuolinen levittäminen ja niistä viestiminen on myös tärkeää”, Museoviraston erikoisasiantuntija Eija Liukkonen sanoo.

Avustettavat hankkeet voivat sisältää kulttuuriperintöön liittyvän tiedon tallennusta, dokumentointia ja tiedon välittämistä sekä toimenpiteitä, joilla lisätään yhteisöjen osallistumismahdollisuuksia ja kulttuuriperinnön elinvoimaisuutta. Avustuksen tavoitteena on edistää sosiaalisesti, ekologisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävää kulttuuriperintötyötä.

Uusi Haeavustuksia.fi-palvelu parantaa valtioavustustoiminnan vaikuttavuutta ja läpinäkyvyyttä

Avustusta yhteisöjen kulttuuriperintöön ja kulttuuriympäristöön liittyviin hankkeisiin haetaan nyt ensimmäistä kertaa uuden valtionavustusten järjestelmän, Haeavustuksia.fi-palvelun, kautta. Palvelu kokoaa eri valtionapuviranomaisten valtionavustushaut yhteen paikkaan.

Järjestelmä ja valtionavustusten toimintamalli on luotu laajassa, poikkihallinnollisessa valtionavustustoiminnan kehittämis- ja digitalisointihankkeessa, ja sekä mallia että järjestelmää kehitetään edelleen käyttäjien palautteen pohjalta. Uusi järjestelmä ja toimintamalli parantavat valtionavustustoiminnan vaikuttavuutta ja lisäävät sen läpinäkyvyyttä ja avoimuutta. Avustusten hakeminen ja myöntäminen yhdessä järjestelmässä tekee valtionavustustoiminnan käytännöistä yhdenmukaisempia.

Museoviraston jakamia avustuksia esimerkiksi rakennusten entistämiseen, liikenteen kulttuuriperintöön sekä museoiden toimintaan avautuu haettavaksi uudestaan vuoden 2023 lopussa ja vuoden 2024 alussa. Jokaisen avustustyypin osalta tiedotetaan erikseen sen hakutavasta.

Lisää tietoja Museoviraston jakamista avustuksista löytyy verkkosivuilta: https://www.museovirasto.fi/fi/avustukset

Yhteisöjen kulttuuriperintöön ja kulttuuriympäristöön liittyvien hankkeiden avustus: 
https://www.haeavustuksia.fi/fi/haku/va-mv-2023-1/hakuilmoitus/perustiedot

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eija Liukkonen, eija.liukkonen@museovirasto.fi, puh. 0295 33 6009  
Risto Hakomäki, risto.hakomaki@museovirasto.fi, puh. 0295 33 6385 

Kuvat

Kulttuurimeijeri ry::n dokumentaaris-taiteellisessa näyttelyhankkeessa selvitettiin ja tehtiin näkyväksi Teijon vanhan kivimeijerin historiaa. Kuvassa alkuperäinen kampaamotuoli sekä osa näyttelytilasta. Kuva: Alli Ikonen
Kulttuurimeijeri ry::n dokumentaaris-taiteellisessa näyttelyhankkeessa selvitettiin ja tehtiin näkyväksi Teijon vanhan kivimeijerin historiaa. Kuvassa alkuperäinen kampaamotuoli sekä osa näyttelytilasta. Kuva: Alli Ikonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Museovirastolta liki puoli miljoonaa euroa avustuksina museoille toiminnan kehittämiseen ja yhteisöllisyyttä vahvistaviin hankkeisiin22.3.2023 12:55:29 EET | Tiedote

Museoviraston jakamaa museoiden innovatiivisten hankkeiden avustusta myönnettiin päätoimisesti ja ammatillisesti hoidettujen museoiden hankkeille yhteensä 444 000 euroa. Avustuksen saaneissa 15 hankkeessa museot muun muassa tuottavat uusia toimintamalleja ja palvelukonsepteja, lisäävät osallisuutta sekä edistävät kestävän kehityksen teemoja.

Kulttuuriperintö Suomessa on myös iranilaista musiikkia ja chala-leipää – Elävän perinnön lähettiläät monipuolistavat näkökulmia perinteisiin  16.3.2023 11:54:34 EET | Tiedote

Museoviraston koordinoimassa hankkeessa on syksyn ja talven aikana koulutettu elävän perinnön lähettiläitä, pidetty työpajoja ja tuotettu entistä moninaisempia näkökulmia aineettoman kulttuuriperinnön työhön. Hanke liittyy Unescon yleissopimukseen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta, ja sitä koordinoi Museovirasto yhteistyössä Taiteen edistämiskeskus Taiken, Kulttuuria kaikille -palvelun ja Globe Art Pointin kanssa.

Museovirasto laajentaa kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioavustusta suuremmalle hakijajoukolle10.3.2023 09:58:19 EET | Tiedote

Museovirasto avaa 14.3.2023 avustushaun kuvataiteilijoiden vuosien 2023–2024 näyttelypalkkioiden kattamiseen. Ammatillisten museoiden lisäksi myös eräät muut näyttelynjärjestäjät voivat nyt hakea avustusta näyttelypalkkioiden maksamiseen ammattikuvataiteilijalle. Avustuksia haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta 25.4.2023 klo 15 mennessä.

Museovirastolle uusi avustustyyppi – Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa edistäviin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin jaossa 120 000 euroa28.2.2023 15:30:00 EET | Tiedote

Museovirasto avaa haun 1.3.2023 ensimmäisen kerran avustukselle, jonka tavoitteena on vahvistaa Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa ja edistää Euroopan neuvoston kulttuurireittisopimuksen toimeenpanoa Suomessa. Avustusta haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta 15.5.2023 klo 15 mennessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme