Museovirasto

Museovirasto jakoi 160 000 euroa saamelais- ja romanikulttuurin hankkeisiin sekä maailmanperintökohteiden kehittämiseen

Jaa

Museovirasto on jakanut 78 713 euroa aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaisiin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin yhteisöille, kansalaisjärjestöille ja muille tahoille. Maailmanperintökohteiden tutkimus- ja kehittämishankkeisiin Museovirasto jakoi 83 700 euroa.

Poronnahkaiset karvakengät ovat saamelaiskäsityön taidonnäyte. Kuva: Sámi Duodji ry
Poronnahkaiset karvakengät ovat saamelaiskäsityön taidonnäyte. Kuva: Sámi Duodji ry

Aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaisia avustuksia saavia hankkeita oli seitsemän, ja ne koskivat aineettoman kulttuuriperinnön suojelua ja vaalimista, yhteisölähtöisten toimintamallien kehittämistä, tietoisuuden lisäämistä sekä elävän perinnön siirtämistä ja välittämistä tukevien menetelmien kehittämistä. Keskimääräinen avustussumma oli 11 244 euroa.

Avustushakemuksia saapui 43. Haettujen avustusten yhteissumma oli 544 846 euroa.

”Tänä vuonna saimme hyviä hakemuksia saamelaisten elävien perinteiden, sámi duodjin eli käsityöperinteen sekä joikuperinteen tukemiseen. Lisäksi romanien hevostaitoja lähdetään nyt kartoittamaan laajemmin. On tärkeää tehdä näkyväksi myös alkuperäiskansoihin ja muihin vähemmistöihin liittyviä perinteitä”, korostaa Museoviraston erikoisasiantuntija Leena Marsio.

Maailmanperintökohteiden tutkimus- ja kehittämishankkeisiin Museovirasto jakoi 83 700 euroa. Avustusta sai neljä hakemusta. Rahoitusta myönnettiin hankkeille, jotka edistävät Suomen maailmanperintökohteiden säilymistä, kehittämistä ja tutkimusta, edistävät kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä maailmanperintökohteisiin liittyen sekä lisäävät tietoisuutta kohteista ja maailmanperinnöstä.

Avustushakemuksia saapui yhdeksän. Haettujen avustusten yhteissumma oli 184 675 euroa

”Verlan tehtaiden osalta tuemme hanketta, jossa tuodaan esiin tehtaan perustamiseen osallistuneita ihmisiä. Paikan päällä olleet ihmiset tunnetaan parhaiten, mutta useat muut henkilöt ja heidän roolinsa tehtaiden perustamisessa ovat vähemmän tunnettuja”, erikoisasiantuntija Stefan Wessman Museovirastosta sanoo.

Seuraava hakukierros molempiin avustuksiin on syksyllä 2022.

Lisätietoja aineettoman kulttuuriperinnön avustusten jakamisesta antaa erikoisasiantuntija Leena Marsio, puh.0295 33 6017, leena.marsio@museovirasto.fi. Lisätietoja avustusta saaneista hankkeista saa ko. yhteisöiltä, kansalaisjärjestöitä ja tahoilta.

Lisää Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksesta Suomessa www.aineetonkulttuuriperinto.fi

Lisätietoja maailmanperintökohteiden avustusten jakamisesta antavat erikoisasiantuntija Stefan Wessman, puh. 0295 33 6256, stefan.wessman@museovirasto.fi. Lisätietoja avustusta saaneista hankkeista saa ko. yhteisöiltä, kansalaisjärjestöitä ja tahoilta.

Aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaisiin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin myönnetyt avustukset:

Karjalainen Nuorisoliitto ry:lle Karjalaiset sadut ja tarinat eläviksi -hankkeeseen
8 500 euroa.

Sámi Árvvut ry.lle Joikuhankkeen toteutukseen 10 000 euroa.

Sámi Duodji ry:lle Aineettoman saamelaisen kulttuuriperinnön digitointiin
23 113 euroa.

Suomalaisen Kansantanssin Ystävät ry:lle Tanhuvakka verkkoon -hankkeeseen
12 600 euroa.

Suomen Saunakulttuuri ry:lle Saunomisen salat – yhteisöllinen tiedonkeruu saunaperinteen vahvistajana-hankkeeseen 14 000 euroa.

Suomen Unima ry:lle Nukketeatterialan tietotaidon jakamiseen ja siirtämiseen
3 000 euroa.

Suomen Romaniyhdistys ry:lle Romanien hevostaidot -hankkeeseen 7 500 euroa.

Maailmanperintökohteiden tutkimus- ja kehittämishankkeisiin myönnetyt avustukset:

Petäjäveden Vanhan kirkon säätiö, Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen näyttelysisältöhanke 35 000 euroa.

Rauman kaupunki, Sammallahdenmäen opasteinfran kehittäminen 30 000 euroa.

Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys ry, Opi maailmanperinnöstä -materiaalisivuston tunnetuksi tekeminen opettajille 12 000 euroa.

UPM-Kymmene Oyj, Verlan tehtaiden perustamisten ja niihin liittyvien henkilöiden tutkiminen ja tulosten julkaisu 6 700 euroa.

Avainsanat

Kuvat

Poronnahkaiset karvakengät ovat saamelaiskäsityön taidonnäyte. Kuva: Sámi Duodji ry
Poronnahkaiset karvakengät ovat saamelaiskäsityön taidonnäyte. Kuva: Sámi Duodji ry
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Suomenlinnan vedenalaisten arkeologisten kaivausten esittely torstaina 4.8. klo 9–112.8.2022 10:22:09 EEST | Kutsu

Elokuun alussa Museoviraston meriarkeologit sukeltavat esille Suomenlinnan, Helsingin ja Itämeren alueen historiaa. Torstaina 4.8.2022 Museovirasto ja Suomen meriarkeologinen seura esittelevät Suomenlinnan puulaivan hylkyjen vedenalaisia tutkimuksia median edustajille. Kutsumme toimittajia vierailemaan tutkimusaluksella ja tutustumaan meriarkeologiseen toimintaan tulevana torstaina Suomenlinnaan.

Museotilastot vuodelta 2021 julkaistu – koronan vaikutus näkyy edelleen22.6.2022 11:24:49 EEST | Tiedote

Museovirasto on julkaissut Suomen ammatillisesti hoidettujen museoiden toimintaa, henkilöstöä ja taloutta koskevat tilastotiedot vuodelta 2021. Tilastohaku ja tilastotaulukot vuosilta 2007–2021 ovat käytettävissä ja ladattavissa Museotilasto.fi-verkkopalvelussa. Syksyn aikana sivustolla julkaistaan myös aineiston pohjalta tehtyjä Tilastokortteja, joissa lukuja tarkastellaan tarkemmin.

Metallinetsijät löysivät hopeakätkön Mynämäeltä – mukana harvinaisia viikinkikuningas Harald Sinihampaan kolikoita21.6.2022 10:18:02 EEST | Tiedote

Varsinaissuomalaiset metallinetsinnän harrastajat löysivät toukokuun 2022 alkupuolella mynämäkeläisestä pellosta viikinkiaikaisen hopeakätkön. Museoviraston kaivauksissa sisällöksi paljastui hopearahoja ja hopeakorujen paloja. Mukana on 12 viikinkikuningas Harald Sinihampaan lyöttämää kolikkoa, joita on aiemmin löytynyt Suomesta vain pari. Poikkeuksellista on myös, että kätkön tausta pystytään päättelemään: esineet on tuotu Mynämäelle Puolasta.

Suomi esittää Kalevalalle Euroopan kulttuuriperintötunnusta14.6.2022 12:07:03 EEST | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on Museoviraston esityksestä valinnut Kalevalan Suomen seuraavaksi Euroopan kulttuuriperintötunnuksen (European Heritage Label) hakijaksi. Kalevalaseuran ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran yhdessä useiden muiden tahojen kanssa hakema tunnus korostaa Kalevalan merkitystä elävänä, ylirajaisena perintönä. Kalevala ilmentää aatevirtausten vuoropuhelua ja tuo esille sellaisia teemoja, kuten sanan- ja ilmaisunvapautta. Hakemus lähetetään Euroopan komissiolle maaliskuussa 2023, ja tuloksia odotetaan alkuvuonna 2024. Suomen ensimmäisen Euroopan kulttuuriperintötunnuksen sai huhtikuussa 2022 Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampus ja tasa-arvoinen koulutus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme