Museovirasto

Museovirasto jakoi avustukset paikallismuseoiden hankkeille

Jaa

Museovirasto on jakanut paikallismuseoiden hankeavustukset vuodelle 2021. Avustusta myönnettiin 84 hankkeelle yhteensä puoli miljoonaa euroa. Keskimääräinen myönnetty avustussumma oli 5 965 euroa.

Tyypillisiä avustettavia hankkeita vuonna 2021 ovatkin museorakennusten kattojen korjaukset sekä kokoelmien hoitoon ja luettelointiin liittyvät työt.  Kuva on Seurasaaresta Museoviraston restaurointikohteesta. Kuva: Museovirasto.
Tyypillisiä avustettavia hankkeita vuonna 2021 ovatkin museorakennusten kattojen korjaukset sekä kokoelmien hoitoon ja luettelointiin liittyvät työt. Kuva on Seurasaaresta Museoviraston restaurointikohteesta. Kuva: Museovirasto.

Avustushakemuksia tuli 136, ja haettu summa oli yhteensä noin 1,4 miljoonaa euroa. Avustuksia sai 84 hanketta, joiden yhteissumma oli 501 050 euroa. Suurin myönnetty avustus oli 13 000 euroa ja pienin 1 000 euroa.

Paikallismuseoiden hankeavustuksilla tuetaan paikallismuseoiden kokoelmien ja rakennusten säilymistä, kokoelmien hyvää hallintaa sekä tiedon välittämistä museoiden kokoelmista ja paikallisesta perinteestä. Avustusta myönnetään myös paikallismuseotoiminnan kehittämiseen ja suunnitelmallisuuden edistämiseen.

”Paikallismuseot mahdollistavat erilaisia kohtaamisia kulttuuriperinnön äärellä ja vahvistavat yhteisöllisyyden ja osallisuuden kokemusta. Kyse on merkittävästä kansalaisaktiivisuuden ja -vaikuttamisen osoituksesta ja sitoutumisesta yhdessä tekemiseen. Tätä arvokasta työtä pyrimme osaltamme paikallismuseoiden hankeavustuksilla tukemaan ja vahvistamaan”, kertoo erikoisasiantuntija Marianne Koski Museovirastosta.

”Valitettavasti jaettavissa ollut avustussumma oli lähes 80 000 euroa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Kun keskimääräinen avustussumma on noin 6 000 euroa, tarkoittaa tämä montaa avustamatta jäänyttä hanketta. Koronapandemian vaikutukset ja laskevat avustusmäärärahat ovat huolestuttava yhtälö. Kulttuurialaa koskevan kyselyn mukaan lähes kolmasosa paikallismuseoista arvioi tehtävänsä toteuttamisen vaarantuneen olennaisesti koronapandemian aikana vuonna 2020, ja suurin osa vastanneista ei ole saanut lainkaan taloudellista tukea koronapandemian aikana”, Koski täydentää.

Paikallista kulttuuriperintöä hoidetaan vapaaehtoisvoimin

Paikallismuseoiden hallinnassa ja ylläpidettävänä on kokoelmia ja museorakennuksia, jotka ovat alueellisesti ja osin jopa valtakunnallisesti merkittäviä. Tyypillisiä avustettavia hankkeita vuonna 2021 ovatkin museorakennusten kattojen korjaukset sekä kokoelmien hoitoon ja luettelointiin liittyvät työt. Alueelliset vastuumuseot ohjaavat ja valvovat avustusten käyttöä toimialueellaan.

”Paikallismuseoissa tehdään valtavasti työtä, jotta saadaan säilymään se osa kulttuuriperinnöstä, jota kukaan muu ei tallenna ja jonka merkitys paikalliselle identiteetille on suuri. Työtä näissä museoissa tehdään äärimmäisen pienillä resursseilla, pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Paikallismuseotoiminnassa ei juuri raha liiku, ja avustuksilla voidaankin toteuttaa hankkeita, joita ei voi saavuttaa hartiapankilla ja kotiseuturakkaudella. Pienikin summa kasvaa todellista suuremmaksi, sillä hankkeisiin tuodaan aina mukaan oman työn panos”, kertoo alueellisena vastuumuseona toimivan Satakunnan Museon maakuntatutkija Akuliina Aartolahti.

Suurin avustus, 13 000 euroa, myönnettiin kahden satakuntalaisen yhdistyksen yhteishankkeelle. Hankkeessa Eurajoen kotiseutuyhdistys ja Kotiseutuyhdistys Luvia Seor yhdistävät voimansa saadakseen ylläpitämiensä museoiden kokoelmien inventoinnin ja luetteloinnin käyntiin.

”Erityisen iloinen olen siitä, että yhteistyölle näytetään nyt näin selkeästi vihreää valoa” toteaa Aartolahti.

”Alueemme paikallismuseot ovat pieniä ja taustayhteisöt vielä pienempiä. Mitä pienempi toimija, sen tärkeämpää on uskaltaa yhdistää voimia ja jakaa vastuuta. Se ei tarkoita sitä, että aineistoja, museoita tai kulttuuriperintöä pitäisi yhdistää. Päinvastoin: silloin kun yhteistyö on aitoa ja se syntyy tarpeeseen, se helpottaa perusasioiden tekemistä huomattavan paljon ja sille paikalliselle ja omaleimaiselle toiminnalle jää entistä enemmän aikaa. ”

Paikallismuseoiden hankeavustus on tarkoitettu hankkeiden osarahoitukseksi. Tuki voi olla enintään 80 prosenttia hankkeen hyväksytyistä kokonaiskustannuksista. Avustuksia paikallismuseoiden hankkeisiin myönnetään museoille, jotka ovat kunnan, yhdistyksen tai säätiön omistuksessa ja jotka eivät kuulu lakisääteisen valtionosuuden piiriin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja avustusten jakamisesta:

erikoisasiantuntija Marianne Koski, puh. 0295 33 6006, marianne.koski@museovirasto.fi

erikoisasiantuntija Eeva Teräsvirta, puh. 0295 33 6012, eeva.terasvirta@museovirasto.fi

Lisätietoja avustetuista hankkeista saa ko. museoista.

Kuvat

Tyypillisiä avustettavia hankkeita vuonna 2021 ovatkin museorakennusten kattojen korjaukset sekä kokoelmien hoitoon ja luettelointiin liittyvät työt.  Kuva on Seurasaaresta Museoviraston restaurointikohteesta. Kuva: Museovirasto.
Tyypillisiä avustettavia hankkeita vuonna 2021 ovatkin museorakennusten kattojen korjaukset sekä kokoelmien hoitoon ja luettelointiin liittyvät työt. Kuva on Seurasaaresta Museoviraston restaurointikohteesta. Kuva: Museovirasto.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Kenen kulttuuriperintö -seminaari tuo kulttuuriperinnön merkityskamppailun näkyväksi 7.10.2021 13:52:08 EEST | Tiedote

Kaksipäiväinen seminaari nostaa esille pohdinnat ja kamppailut kulttuuriperinnön erilaisista merkityksistä sekä kulttuuriperinnön todellisesta ja symbolisesta omistajuudesta. Verkossa ja Kansallismuseon Auditoriossa 24.–25.11.2021 pidettävän seminaarin järjestävät Museovirasto, Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella toimiva HERIDI-hanke sekä Kulttuuria kaikille -palvelu.

Museovirasto johtamaan kansainvälistä elävän perinnön hanketta Pohjois-Euroopassa6.10.2021 14:58:13 EEST | Tiedote

Kaksivuotinen LIVIND – Luova ja elävä kulttuuriperintö Pohjoisen ulottuvuuden voimavarana -hanke vahvistaa aineettoman kulttuuriperinnön roolia paikallisyhteisöissä kestävän kehityksen, hyvinvoinnin ja toimeentulon lähteenä. Mukana on kymmenen maata Pohjois-Euroopasta. Näin laaja aineettoman kulttuuriperinnön alan hanke on ensimmäinen Pohjois-Euroopassa. Museovirasto vastaa hankkeesta opetus- ja kulttuuriministeriön toimiessa vastuuministeriönä.

Kansainvälinen tutkimusprojekti etsii Suomenlinnan hylkyjen tarinoita27.9.2021 17:32:44 EEST | Tiedote

Museovirasto on mukana kansainvälisessä tutkimusohjelmassa nimeltä Unohdettu laivasto, Ruotsin ”sininen” kulttuuriperintö 1450–1850, joka toteutetaan vuosina 2021–2026. Suomen-osaprojekti Veteen vajonneet tutkii Suomenlinnan hylkyjä ja innostaa kiinnostumaan hylyistä ja historiasta. Avoimessa verkkoseminaarissa 2.10. keskustellaan ilmastonmuutoksen vaikutuksista vedenalaisen kulttuuriperinnön tutkimiselle.

Museoiden toiminta jatkui koronarajoituksista huolimatta – uudet Tilastokortit esittelevät museoiden vuotta 202023.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Koronapandemian vaikutukset museoiden toimintaan näkyvät selkeästi vuoden 2020 tilastoluvuissa. Voimakkaimmin koronapandemia heijastui museoiden käyntimääriin, jotka vähenivät erityisesti kokoontumis- ja liikkumisrajoitusten sekä museoiden palveluiden merkittävän karsiminen seurauksena. Käyntimäärien väheneminen vaikutti suoraan museoiden oman toiminnan tuloihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme