Museovirasto

Museovirasto jakoi puoli miljoonaa euroa avustuksina museoille kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioihin

Jaa

Avustushakemuksia vuonna 2022 museoissa pidettävien näyttelyhankkeen taiteilijapalkkioihin saapui 111. Avustusta jaettiin 98 näyttelyn palkkioihin, joiden yhteissumma oli 489 400 euroa. Avustusten turvin museot voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä taiteellisesta työstä. Haku vuoden 2023 avustuksista avautuu jo syyskuun 2022 aikana.

Kristiina Uusitalo näyttely Valon tuoksu oli esillä Turun taidemuseon Studiossa 28.1.–20.3.2022. Kuva: Turun taidemuseo
Kristiina Uusitalo näyttely Valon tuoksu oli esillä Turun taidemuseon Studiossa 28.1.–20.3.2022. Kuva: Turun taidemuseo

Näyttelypalkkiolla korvataan näyttelyssä esillä olevien teosten valmistaminen, näyttelyyn osallistuminen ja muu sen yhteydessä tehtävä työ. Kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioilla huomioidaan kuvataiteilijoiden merkitys näyttelyn sisällön tuottajina ja parannetaan heidän mahdollisuuksiaan saada elantonsa taiteellisesta työstä. Näyttelypalkkiojärjestelmä auttaa museoita toimimaan vahvoina taiteen ja taiteilijoiden toimeentulon puolestapuhujina alueillaan ja siten turvaamaan pitkäjänteisesti taiteellista työtä ja kuvataiteen kehitystä.

”Näyttelypalkkiojärjestelmä on erittäin tärkeä ja pitkään odotettu tulonlähde kuvataiteilijalle, jonka elanto koostuu usein pienistä puroista. Museot puolestaan saavat avustusten myötä enemmän mahdollisuuksia järjestää korkeatasoisia taidenäyttelyitä alueellaan. Tukea voitiin antaa ilahduttavan monenlaisille taiteilijoille ja näyttelyille”, kertoo erikoisasiantuntija Anna Koivusalo Museovirastosta.

Avustushakemuksia näyttelypalkkioihin saapui 111 ja haettu summa oli yhteensä noin 615 000 euroa. Avustusta jaettiin 98 näyttelyhankkeen taiteilijapalkkioihin, joiden yhteissumma oli 489 400 euroa.

Suurin myönnetty avustus oli 45 400 euroa ja pienin 680 euroa. Keskimääräinen myönnetty avustussumma oli 4 993 euroa.

Avustuksia sai 45 museota, joista noin 80 % oli taidemuseoita. Alueellisesti Uusimaa, Keski-Suomi ja Varsinais-Suomi saivat yhteensä yli kolmanneksen jaetuista avustuksista; muuten myönnetyt avustukset jakautuvat varsin tasaisesti ympäri Suomen. Avustuksia myönnettiin niin yksityis-, ryhmä- kuin sarjanäyttelyiden taiteilijapalkkioihin eri visuaalisen taiteen medioita hyödyntäviin näyttelyhankkeisiin.

”Turun taidemuseon saama näyttelyavustus helpottaa merkittävästi julkisen rahoituksen leikkausten ja koronavuosien haastamaa museon taloutta. Erityisen iloinen museo on voidessaan näin edesauttaa taiteilijoiden asemaa - taiteellisen työn arvostuksen kasvamista, reilujen sopimuskäytäntöjen ja työehtojen yleistymistä sekä taiteilijan ammatissa toimimisen mahdollisuuksien paranemista,” sanoo museon amanuenssi Annina Sirén.

Näyttelypalkkioavustus on Museovirastolle uusi avustustyyppi, joka on luotu opetus- ja kulttuuriministeriön 2017–2020 pitämän pilottikokeilun pohjalta. Näyttelypalkkioiden jaettu kokonaissumma oli nyt yli 130 000 euroa suurempi kuin vuonna 2020, jolloin vastaavia avustuksia viimeksi myönnettiin.

Avustuksia myönnetään päätoimisesti ja ammatillisesti hoidetuille museoille sellaiseen näyttelypalkkioon, jonka ne maksavat ammattimaiselle visuaalisen alan taiteilijalle yksityis- tai ryhmänäyttelyä varten tehdystä taiteellisesta työstä. Seuraava haku vuoden 2023 avustuksista avautuu jo syyskuussa 2022.

Myönnetyt avustukset Museoviraston verkkosivulla: https://www.museovirasto.fi/fi/avustukset/avustukset-museoille-kuvataiteilijoiden-nayttelypalkkioihin/myonnetyt-avustukset

Avustuksen museoille kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioihin: https://www.museovirasto.fi/fi/avustukset/avustukset-museoille-kuvataiteilijoiden-nayttelypalkkioihin

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

erikoisasiantuntija Anna Koivusalo, anna.koivusalo@museovirasto.fi, puh. 0295 33 6178

Kuvat

Kristiina Uusitalo näyttely Valon tuoksu oli esillä Turun taidemuseon Studiossa 28.1.–20.3.2022. Kuva: Turun taidemuseo
Kristiina Uusitalo näyttely Valon tuoksu oli esillä Turun taidemuseon Studiossa 28.1.–20.3.2022. Kuva: Turun taidemuseo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Museoviraston avaa avustushaun ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin31.10.2022 11:20:55 EET | Tiedote

Hankeavustuksen tavoitteena on edistää sosiaalisesti, ekologisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävää kulttuuriperintötyötä. Innovatiiviset hankkeet lisäävät kulttuuriperinnön ja taiteen yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja merkitystä. Haku avautuu 3.11.2022. Avustusta haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta 15.12.2022 klo 15.00 mennessä.

Uusi työkalu Perintöhyrrä johdattelee lapsia kulttuuriperinnön pariin 21.9.2022 15:28:01 EEST | Tiedote

Museoviraston ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran Perintöhyrrä johdattelee lapset keskustelemaan elävästä perinnöstä kestävän kehityksen näkökulmasta. Työkalun avulla erilaisten ryhmien on mahdollista viritellä mutkatonta keskustelua kulttuuriperinnöstä tai johdatella eri-ikäisiä oppijoita syvempään pohdintaan. Tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten osallisuutta ja mahdollistaa monipuolinen keino lähestyä kulttuuriperintöä. Työkalu on julkaistu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme