Museovirasto

Museovirasto jakoi puoli miljoonaa euroa avustuksina museoille kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioihin

Jaa
Museoissa vuonna 2023 järjestettävien taidenäyttelyiden taiteilijapalkkioihin jaettiin avustuksina 509 800 euroa. Avustuksia myönnettiin 89 eri näyttelyhankkeen palkkioihin, joita maksetaan 267 taiteilijalle. Avustusten turvin museot voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä taiteellisesta työstä.
Kari Juutilaisen näyttely Presence järjestetään Kuopion taidemuseossa 15.1.–19.4.2023. Kuvassa Juutilaisen teos Nimetön (2020). Kuva: Kari Juutilainen
Kari Juutilaisen näyttely Presence järjestetään Kuopion taidemuseossa 15.1.–19.4.2023. Kuvassa Juutilaisen teos Nimetön (2020). Kuva: Kari Juutilainen

Näyttelypalkkiolla korvataan näyttelyssä esillä olevien teosten valmistaminen, näyttelyyn osallistuminen ja muu sen yhteydessä tehtävä työ. Kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioilla huomioidaan kuvataiteilijoiden merkitys näyttelyn sisällön tuottajina ja parannetaan heidän mahdollisuuksiaan saada elantonsa taiteellisesta työstä. Näyttelypalkkiojärjestelmä auttaa museoita toimimaan vahvoina taiteen ja taiteilijoiden toimeentulon puolestapuhujina alueillaan ja siten turvaamaan pitkäjänteisesti taiteellista työtä ja kuvataiteen kehitystä.

”Avustuksilla pyritään tukemaan sellaisen käytännön juurtumista ja kehittymistä, että kuvataiteilijalle maksetaan palkka hänen tekemästään työstä. Myös museot ovat olleet tyytyväisiä siihen, että avustuksen turvin ne pystyvät järjestämään entistäkin vaihtelevampia taidenäyttelyitä esimerkiksi nuorilta tai erityisryhmiin kuuluvilta ammattikuvataiteilijoilta”, kertoo erikoisasiantuntija Anna Koivusalo Museovirastosta.

Avustushakemuksia näyttelypalkkioihin saapui 102 ja haettu summa oli yhteensä noin 660 000 euroa. Avustuksina jaettiin yhteensä 509 800 euroa 89 eri näyttelyhankkeeseen. Kaikkiaan avustuksilla tuettiin 267 taiteilijan taiteilijapalkkioita. Suurin myönnetty avustus oli 26 500 euroa ja pienin 680 euroa. Keskimääräinen myönnetty avustussumma oli 5 728 euroa.

Avustuksia sai 40 museota, joista 83 % oli taidemuseoita. Uusimaa ja Varsinais-Suomi, joissa sijaitsee runsaasti taidemuseoita, saivat yhteensä noin kolmanneksen jaetuista avustuksista. Muuten myönnetyt avustukset jakautuvat alueellisesti varsin tasaisesti ympäri Suomen. Avustuksia myönnettiin niin yksityis-, ryhmä- kuin sarjanäyttelyiden taiteilijapalkkioihin eri kuvataiteen medioita hyödyntäviin näyttelyhankkeisiin.

Yksi avustusta saaneista museoista on Kuopion taidemuseo.

”Kuopion taidemuseo haluaa rohkaista kaikkia kokemaan taidetta sekä luoda mahdollisuuksia taiteen tekijöille. Taiteen tekijöiden huomioiminen tarkoittaa toiminnassamme näyttelytilaisuuksien lisäksi taiteilijoiden toimeentulon edistämistä. Tässä tärkeässä roolissa ovat näyttelypalkkioavustukset, joiden avulla pystymme maksamaan taiteilijoille heidän tekemästään työstä ja toteuttamaan meille tärkeätä yhdenvertaisuuden arvoa. Ilman avustusta emme tähän tavoitteeseen kykenisi,” kertoo Kuopion taidemuseon museonjohtaja Anna Vilkuna.

Juuri päättynyt hakukierros oli toinen vuoden 2022 aikana järjestetty. Kaikkiaan Museovirasto jakoi vuoden 2022 aikana miljoona euroa avustuksina näyttelypalkkioihin. Seuraava hakukierros avautuu keväällä 2023. Avustuksia voidaan myöntää päätoimisesti ja ammatillisesti hoidetuille museoille sellaiseen näyttelypalkkioon, jonka ne maksavat ammattikuvataiteilijalle yksityis- tai ryhmänäyttelyä varten tehdystä taiteellisesta työstä.

Myönnetyt avustukset: https://www.museovirasto.fi/fi/avustukset/avustukset-museoille-kuvataiteilijoiden-nayttelypalkkioihin/myonnetyt-avustukset

Avustukset museoille kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioihin Museoviraston verkkosivulla:
https://www.museovirasto.fi/fi/avustukset/avustukset-museoille-kuvataiteilijoiden-nayttelypalkkioihin

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

erikoisasiantuntija Anna Koivusalo, anna.koivusalo@museovirasto.fi, puh. 0295 33 6178

Kuvat

Kari Juutilaisen näyttely Presence järjestetään Kuopion taidemuseossa 15.1.–19.4.2023. Kuvassa Juutilaisen teos Nimetön (2020). Kuva: Kari Juutilainen
Kari Juutilaisen näyttely Presence järjestetään Kuopion taidemuseossa 15.1.–19.4.2023. Kuvassa Juutilaisen teos Nimetön (2020). Kuva: Kari Juutilainen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Museovirastolta liki puoli miljoonaa euroa avustuksina museoille toiminnan kehittämiseen ja yhteisöllisyyttä vahvistaviin hankkeisiin22.3.2023 12:55:29 EET | Tiedote

Museoviraston jakamaa museoiden innovatiivisten hankkeiden avustusta myönnettiin päätoimisesti ja ammatillisesti hoidettujen museoiden hankkeille yhteensä 444 000 euroa. Avustuksen saaneissa 15 hankkeessa museot muun muassa tuottavat uusia toimintamalleja ja palvelukonsepteja, lisäävät osallisuutta sekä edistävät kestävän kehityksen teemoja.

Kulttuuriperintö Suomessa on myös iranilaista musiikkia ja chala-leipää – Elävän perinnön lähettiläät monipuolistavat näkökulmia perinteisiin  16.3.2023 11:54:34 EET | Tiedote

Museoviraston koordinoimassa hankkeessa on syksyn ja talven aikana koulutettu elävän perinnön lähettiläitä, pidetty työpajoja ja tuotettu entistä moninaisempia näkökulmia aineettoman kulttuuriperinnön työhön. Hanke liittyy Unescon yleissopimukseen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta, ja sitä koordinoi Museovirasto yhteistyössä Taiteen edistämiskeskus Taiken, Kulttuuria kaikille -palvelun ja Globe Art Pointin kanssa.

Museovirasto laajentaa kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioavustusta suuremmalle hakijajoukolle10.3.2023 09:58:19 EET | Tiedote

Museovirasto avaa 14.3.2023 avustushaun kuvataiteilijoiden vuosien 2023–2024 näyttelypalkkioiden kattamiseen. Ammatillisten museoiden lisäksi myös eräät muut näyttelynjärjestäjät voivat nyt hakea avustusta näyttelypalkkioiden maksamiseen ammattikuvataiteilijalle. Avustuksia haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta 25.4.2023 klo 15 mennessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme