Museovirasto

Museovirasto jakoi puoli miljoonaa euroa avustuksina museoille kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioihin

Jaa

Museoissa vuonna 2023 järjestettävien taidenäyttelyiden taiteilijapalkkioihin jaettiin avustuksina 509 800 euroa. Avustuksia myönnettiin 89 eri näyttelyhankkeen palkkioihin, joita maksetaan 267 taiteilijalle. Avustusten turvin museot voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä taiteellisesta työstä.

Kari Juutilaisen näyttely Presence järjestetään Kuopion taidemuseossa 15.1.–19.4.2023. Kuvassa Juutilaisen teos Nimetön (2020). Kuva: Kari Juutilainen
Kari Juutilaisen näyttely Presence järjestetään Kuopion taidemuseossa 15.1.–19.4.2023. Kuvassa Juutilaisen teos Nimetön (2020). Kuva: Kari Juutilainen

Näyttelypalkkiolla korvataan näyttelyssä esillä olevien teosten valmistaminen, näyttelyyn osallistuminen ja muu sen yhteydessä tehtävä työ. Kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioilla huomioidaan kuvataiteilijoiden merkitys näyttelyn sisällön tuottajina ja parannetaan heidän mahdollisuuksiaan saada elantonsa taiteellisesta työstä. Näyttelypalkkiojärjestelmä auttaa museoita toimimaan vahvoina taiteen ja taiteilijoiden toimeentulon puolestapuhujina alueillaan ja siten turvaamaan pitkäjänteisesti taiteellista työtä ja kuvataiteen kehitystä.

”Avustuksilla pyritään tukemaan sellaisen käytännön juurtumista ja kehittymistä, että kuvataiteilijalle maksetaan palkka hänen tekemästään työstä. Myös museot ovat olleet tyytyväisiä siihen, että avustuksen turvin ne pystyvät järjestämään entistäkin vaihtelevampia taidenäyttelyitä esimerkiksi nuorilta tai erityisryhmiin kuuluvilta ammattikuvataiteilijoilta”, kertoo erikoisasiantuntija Anna Koivusalo Museovirastosta.

Avustushakemuksia näyttelypalkkioihin saapui 102 ja haettu summa oli yhteensä noin 660 000 euroa. Avustuksina jaettiin yhteensä 509 800 euroa 89 eri näyttelyhankkeeseen. Kaikkiaan avustuksilla tuettiin 267 taiteilijan taiteilijapalkkioita. Suurin myönnetty avustus oli 26 500 euroa ja pienin 680 euroa. Keskimääräinen myönnetty avustussumma oli 5 728 euroa.

Avustuksia sai 40 museota, joista 83 % oli taidemuseoita. Uusimaa ja Varsinais-Suomi, joissa sijaitsee runsaasti taidemuseoita, saivat yhteensä noin kolmanneksen jaetuista avustuksista. Muuten myönnetyt avustukset jakautuvat alueellisesti varsin tasaisesti ympäri Suomen. Avustuksia myönnettiin niin yksityis-, ryhmä- kuin sarjanäyttelyiden taiteilijapalkkioihin eri kuvataiteen medioita hyödyntäviin näyttelyhankkeisiin.

Yksi avustusta saaneista museoista on Kuopion taidemuseo.

”Kuopion taidemuseo haluaa rohkaista kaikkia kokemaan taidetta sekä luoda mahdollisuuksia taiteen tekijöille. Taiteen tekijöiden huomioiminen tarkoittaa toiminnassamme näyttelytilaisuuksien lisäksi taiteilijoiden toimeentulon edistämistä. Tässä tärkeässä roolissa ovat näyttelypalkkioavustukset, joiden avulla pystymme maksamaan taiteilijoille heidän tekemästään työstä ja toteuttamaan meille tärkeätä yhdenvertaisuuden arvoa. Ilman avustusta emme tähän tavoitteeseen kykenisi,” kertoo Kuopion taidemuseon museonjohtaja Anna Vilkuna.

Juuri päättynyt hakukierros oli toinen vuoden 2022 aikana järjestetty. Kaikkiaan Museovirasto jakoi vuoden 2022 aikana miljoona euroa avustuksina näyttelypalkkioihin. Seuraava hakukierros avautuu keväällä 2023. Avustuksia voidaan myöntää päätoimisesti ja ammatillisesti hoidetuille museoille sellaiseen näyttelypalkkioon, jonka ne maksavat ammattikuvataiteilijalle yksityis- tai ryhmänäyttelyä varten tehdystä taiteellisesta työstä.

Myönnetyt avustukset: https://www.museovirasto.fi/fi/avustukset/avustukset-museoille-kuvataiteilijoiden-nayttelypalkkioihin/myonnetyt-avustukset

Avustukset museoille kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioihin Museoviraston verkkosivulla:
https://www.museovirasto.fi/fi/avustukset/avustukset-museoille-kuvataiteilijoiden-nayttelypalkkioihin

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

erikoisasiantuntija Anna Koivusalo, anna.koivusalo@museovirasto.fi, puh. 0295 33 6178

Kuvat

Kari Juutilaisen näyttely Presence järjestetään Kuopion taidemuseossa 15.1.–19.4.2023. Kuvassa Juutilaisen teos Nimetön (2020). Kuva: Kari Juutilainen
Kari Juutilaisen näyttely Presence järjestetään Kuopion taidemuseossa 15.1.–19.4.2023. Kuvassa Juutilaisen teos Nimetön (2020). Kuva: Kari Juutilainen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemana vuonna 2023 Elävä perintö – Unescon sopimus täyttää 20 vuotta8.2.2023 11:01:52 EET | Tiedote

Vuosi 2023 on elävän perinnön vuosi! Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuoden teema on elävä perintö. Haku elävän perinnön kansalliseen luetteloon on käynnissä 15.3.2023 asti. Lisäksi tänä vuonna juhlistetaan 20-vuotiasta Unescon sopimusta ja Suomen 10-vuotista taivalta aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen jäsenmaana. Museovirasto vastaa sopimuksen toteuttamisesta Suomessa ja jakaa muun muassa avustuksia aineettoman kulttuuriperinnön hankkeisiin.

Vuonna 2022 Suomen museoissa tilastoitiin lähes 6,9 miljoonaa museokäyntiä – käyntiluvut jälleen huippulukemissa6.2.2023 09:13:41 EET | Tiedote

Museoviraston keräämien alustavien tietojen mukaan vuonna 2022 ammatillisesti hoidetuissa museoissa vierailtiin yhteensä lähes 6,9 miljoonaa kertaa (6 856 789). Luvuissa on hurja kasvu, sillä museokäyntejä tehtiin 2,5 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuotena ja jopa 76 % museokohteista tilastoi käyntien kasvua. Vuosi 2022 oli kuitenkin edelleen osittain poikkeuksellinen museoiden toiminnassa, sillä koronarajoituksia oli voimassa vielä alkuvuodesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme