Museovirasto

Museovirasto jakoi valtionavustuksia yhteisöjen kulttuuriperintö- ja kulttuuriympäristöhankkeisiin

Jaa

Yhteisöjen kulttuuriperintötoiminnan avustuksilla vahvistetaan yhteisöjen osallisuutta kulttuuriperintöön. Avustuksia myönnettiin yhteensä 79 150 euroa, kymmenelle eri kansalaisjärjestölle ja yhteisölle. Museoviraston avustus on monelle hankkeelle välttämätön.

Laiva Saimaan kanavassa 1940-luvulla.  Saimaan laivatyö sai Museovirasto navustusta vuonna 2021. Kuva: Aarne Pietinen, Historian kuvakokoelma, Museovirasto
Laiva Saimaan kanavassa 1940-luvulla. Saimaan laivatyö sai Museovirasto navustusta vuonna 2021. Kuva: Aarne Pietinen, Historian kuvakokoelma, Museovirasto

Vuosittaista avustusta jaettiin nyt yhdettätoista kertaa. Avustushakemuksia tuli yhteensä 40, ja haettujen avustusten yhteissumma oli 357 784 euroa. Keskimääräinen avustussumma oli 7915 euroa. Museovirasto myönsi avustuksia erityisesti hankkeille, joissa tavoiteltiin erilaisten yhteisöjen osallistumista hankkeen toteuttamiseen ja hankkeen tulosten monipuolista tiedottamista sekä rakennettiin uudenlaisia yhteistyön muotoja.

”Vuoden 2021 avustuksissa painottui moninainen ja moniulotteinen kulttuuriperintötyö, joka voimaannuttaa yhteisöjä. Ilman Museoviraston tukea moni hankkeista jäisi toteuttamatta”, kertoo erikoisasiantuntija Eija Liukkonen Museovirastosta.

Kulttuuriperintötyön avustusten tavoitteena on edistää sosiaalisesti, ekologisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävää kulttuuriperintötyötä. Avustettavat hankkeet voivat sisältää kulttuuriperintöön liittyvän tiedon tallennusta, dokumentointia ja tiedon välittämistä sekä toimenpiteitä, joilla lisätään yhteisöjen osallistumismahdollisuuksia ja kulttuuriperinnön elinvoimaisuutta. Avustusta voidaan myöntää kansalaisjärjestöille ja muille oikeustoimikelpoisille yhteisöille.


Myönnetyt avustukset


Ad Astra i Helsingfors rf
23 500 euroa Digisagor på fem språk och festkalender -projektiin.

Pohjoismaiden Rautatieseura, Suomen osasto r.y.
4 800 euroa Asemapuistojen tutkiminen, dokumentointi ja kunnostuksen suunnittelu -hankkeeseen.

Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry
5 000 euroa Uskontojen, kulttuurien ja kulttuuriperinteiden opas -hankkeeseen.

Paimion Sähkömuseosäätiö sr
4 800 euroa Leikkispitte – paimiolaisen leikkiperinteen dokumentointi ja elävöittäminen -hankkeeseen.

Krigshistoriska Föreningen i Västnyland rf
6 000 euroa Förmedling av information; Hangöfronten 1941, 80 år sedan striderna -projektiin.

Pro Karhusaari ry
6 000 euroa Aineettoman kulttuuriperinnön dokumentointi ja välittäminen -hankkeeseen.

Karjalan Liitto
12 250 euroa Karjalaan liittyvän digiaineiston kartoitus – esiselvitys karjalaisen verkkoarkisto- ja digimuseo -hankkeeseen.

Kolarin Vasittu Luuta ry
2 300 euroa Kolarin Sieppijärven kylän Ylisenvaaran maisema- ja kulttuuripolun perustamiseen.

Pro Manillasäätiö
6 500 euroa Pro Manillasäätiö Manillan tehdasmiljöön historiaa ja nykypäivää käsittelevän kirjan ja tutkimusaineiston julkaiseminen -hankkeeseen.

Saimaan Purjehdusmuseoyhdistys ry
8 000 euroa Saimaan laivatyö -hankkeeseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja avustusten jakamisesta:

erikoisasiantuntija Risto Hakomäki, p. 0295 33 6385, risto.hakomaki@museovirasto.fi
erikoisasiantuntija Eija Liukkonen, puh. 0295 33 6009, eija.liukkonen@museovirasto.fi

Lisätietoja avustusta saaneista hankkeista saa ko. yhteisöiltä ja kansalaisjärjestöitä.

Kuvat

Laiva Saimaan kanavassa 1940-luvulla.  Saimaan laivatyö sai Museovirasto navustusta vuonna 2021. Kuva: Aarne Pietinen, Historian kuvakokoelma, Museovirasto
Laiva Saimaan kanavassa 1940-luvulla. Saimaan laivatyö sai Museovirasto navustusta vuonna 2021. Kuva: Aarne Pietinen, Historian kuvakokoelma, Museovirasto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Koronavuodesta 2020 museoille epävarmuutta mutta myös uusia toimintamuotoja31.3.2021 15:37:16 EEST | Tiedote

Koronapandemialla on ollut merkittäviä vaikutuksia Suomen museokenttään. Lähes kaikki museot sulkivat vuonna 2020 ovensa eri pituisiksi jaksoiksi, ja ohjelmistoa ja palvelutarjontaa on supistettu merkittävästi. Ammatillisesti hoidetuista museoista 74 % on saanut valtion myöntämää koronatukea, mutta paikallismuseoista puolestaan 76 % ei ole saanut lainkaan taloudellista tukea. Epävarmuus tulevaisuudesta on todellinen. Opetus- ja kulttuuriministeriö teki tammikuussa 2021 laajan kulttuurialalle suunnatun kyselyn, johon vastasi 81 ammatillista museota ja 142 paikallismuseota. Kokonaisuudessaan kyselyn 2029 vastaajatahon tulos oli, että kulttuurin toimiala on kärsinyt tilanteesta voimakkaasti.

Museovirasto ensimmäisenä suomalaisena toimijana kansainväliseen Climate Heritage -verkostoon22.3.2021 12:07:24 EET | Tiedote

Vuonna 2018 perustettu Climate Heritage -verkosto nostaa esiin kulttuuriperinnön potentiaalia ekologisen kestävyyden edistämisen vaikuttajana ja edistää taiteen, kulttuurin ja kulttuuriperinnön ilmastotoimia. Verkoston 225 jäsenorganisaatiota ovat kulttuuriperinnön keskusvirastoja, tutkimuslaitoksia, kansalaisjärjestöjä ja kulttuurialan toimijoita kaikkialta maailmasta. Museovirasto on Suomesta ensimmäinen verkostoon liittyvä toimija.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme